在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

有沒有人是高齡媽媽,一齊分享吓!

Hello!
有沒有人是三十六歲以上的高齡媽媽?一齊傾吓! :-P :-P

洋房

Re: 有沒有人是高齡媽媽,一齊分享吓!

Hi, 我都係高齡媽咪, 又係在職媽咪, 囝囝而家就嚟7個月, 生完之後, 仲15, 16, 唔知好冇追多個, 怕佢第時寂寞, 係呢, 你有幾個小朋友?

別墅

我都係, 仔仔2歲8個月, 我生完做左兩年幾全職媽咪, 而家又做番在職媽咪, 日日放工要飛奔去幼兒園湊放學, 有時真係幾辛苦架.

別墅

我35歲生bb, 而家仔仔四歲. 我是在職媽媽, 每晚返屋企要同仔仔玩, 又要安排bb返一些興趣班, 唔使佢放學返屋企成日睇電視.

別墅

rcsi:
我今年四十歲了,有個胖嘟嘟的女兒,己經五个月,我本身是一個部門主管,日間很忙碌,晚晚放工後會去看女兒個幾鐘,便回家休息。很疲倦也很沉悶。先生總比我更加疲累,每日工作十二小時是一个工作狂,放工總是看雜誌、
看NBA、或看工作上的文件。
女兒是我放假的唯一焦點,每星期天看着她我便充实很多,可惜我總不稱職,時常手忙腳亂,得個忙字!
你是否自己請工人在家湊,会不会像我一樣給長輩湊呢?

男爵府

我都係一個40歲媽咪, 囝囝3歲5個月啦.我請工人揍佢,因為有時自己會做得夜趕唔到去接放學, 自己媽年紀亦大唔想佢咁辛苦,唯有請工人,幸好工人都好鍚佢.而我每晚回到家亦都可以陪個仔玩,而家仲要睇埋佢d功課.尋日我做得夜打電話返屋企,竟然係佢接電話,仲認得我.. 叫媽媽.. 真係好開心
Ding

洋房

Yeungyeung,

我覺得經濟許可的話,梗係請工人在家湊會好D,最少自己放工返來可以見到他,他的成長可以見到,錯過咗就返不轉頭,比如我見到個囡從未敢放手行至完全放手行個一刻,我都錄下來,日後自己回味或比翻佢自己睇。你放在別人家湊別人會覺得不外如是,可能她湊了很多個,又或湊著多個孩子,都懶得啋你。我得多同事起初都話不請工人,原因1是不想屋企多個人,做成不便;2是無了二人或自己時間,但最後還是要請工人,因有些交給別人湊的,那個褓母又接多個回來湊,便忽略了自己的BB,有時會有寄人離下的感覺的。你和BB一起生活,接觸多些才會有感情的,所以我都是提議你接和回來一起生活的好!
:pint: :-P

大宅

我都係高齡媽媽,我35歲生阿b,而家佢9個幾月,我36啦。我無請工人,由阿b伯娘湊,夜晚放工自己湊番,都好開心呀!

洋房

我就o黎38歲, 而家bb由老公湊(佢而家搵緊嘢做), 但亦都請咗個印印, 原本諗住等老公一搵到嘢做就交比印印湊, 但老公又唔肯放手, 話唔放心, 所以而家我係一個養2個半人, 老公自已靠積蓄, 我個個月都超支, 正15, 16, 係度諗唔用印印, 搵育嬰院湊bb, 但變咗屋企嘢就要自已做, 會好tired, 我自已又讀緊course, 真係好亂, 有冇suggestion?

複式洋房

hi 各位,

我都係高齡媽媽,個囝囝依家2.5個月大,作為一個在職媽媽,最難過係收工番到屋企,亞仔已經訓左 (佢好早就訓),早上出門口番工佢又未起身,無時間同佢玩,到左weekend ,抱佢,佢好prefer要搵bun bun,有時覺得佢好似唔知我係佢亞媽,都有點無奈,要搵食架!加之可以打工的時間可能得個10-20年 (年紀大可能會俾嫌棄唔夠精力,etc ....),所以依家要更努力儲錢,以備bb and family 日後需要 ...... 不過有左bb真係好開心 ....

首頁

尾頁

跳至