跳至

首頁

尾頁

子爵府

上年發生:有家長投訴,學校唔俾機會佢個囡入校隊打netball,入校隊既多數係白人!
(佢個女yr5,中國人)

其他家長安慰佢,同佢分析:
-入校隊既多數由8歳開始入club玩,
-佢地已經學/練咗2至3年,
-選校隊時佢地實贏!

-如果佢個女想玩,入club玩啦。
-club內有好多隊,適合唔同程度,
-可以一起玩/學。

俾齊資料佢(因為附近有幾個club,可以選擇方便既地點/時間)。

最近見到呢位家長,問起佢個囡。
原來佢冇跟進過!
係!佢個囡好想玩。
但佢唔想麻煩,唔想用自己時間車去練習和比賽!

(心想,冇講出聲)咁你嘈甚麼!
上年喺學校嘈到街知巷聞。
成班媽咪開解你。
所有資料幫你搵齊。
你只要打個電話問清楚練習時間同地點。
跟著上網報名交會費。
你個囡就可以由3月玩到8月。
每星期一個鐘練習一個鐘比賽。
囡囡有得玩又開心!

決定以後對佢唔洗太上心!

別墅

回覆:家長投訴學校唔公平/種族歧視

「種族歧視」真係懶人最鍾意用既籍口。

我的人生意義:當一個好女兒,好老婆,好媽媽!

大宅

畀面勳章

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

懶到咁

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

子爵府

回覆:goosema 的帖子

係我地太天真,又厚多士
唔想sports嗰位老師唔開心

冇估到有人只係想佔盡學校既便宜

伯爵府

我入咁多個club 都唔見有唐人。老實講,呢度d club 唔啱唐人的。

子爵府

回覆:1mocha 的帖子

唔多亞洲人,netball 大概一成,soccer 多啲。
小朋友一齊玩,好快做朋友。
我只管接送。
晚黑練習時坐車內等,因為太凍。
星期六同其他家長一齊睇比賽。

伯爵府

引用:唔多亞洲人,netball 大概一成,soccer 多

原帖由 whoami1977 於 15-07-12 發表
唔多亞洲人,netball 大概一成,soccer 多啲。
小朋友一齊玩,好快做朋友。
我只管接送。
我入soccer 加rugby . 冇見過有亞洲人的。一個星期三個晚上出咗去,涷死人。加星期六日山長水遠要比賽,車來車去。車死人

唐人小朋友冇時間咁玩玩吓,又唔係專業教練教,佢地可能諗放學去補習重好。

子爵府

引用:Quote:原帖由+whoami1977+於+15-07-12+發表

原帖由 1mocha 於 15-07-12 發表
我入soccer 加rugby . 冇見過有亞洲人的。一個星期三個晚上出咗去,涷死人。加星期六日山長水遠要比賽,車 ...
Agree

我三個孩子,netball soccer tennis, 冬天凍死!夏天 cricket, 熱死!
一日只有咁多個鐘,家長自己選擇啦。

啲 coaches 同 managers 全部都係 volunteers。遇到個好既coach係bonus。

我唔求孩子做運動健將。
只求佢地健康同學到野。
孩子自己選擇:星期六運動/中文/畫畫/補習。

子爵府

回覆:1mocha 的帖子

唔開心既原因係:
佢自己選擇唔去學,
到唔夠人地玩時,
就唔應該嘈!

公爵府

我女而家都好想學溜冰.但佢一星期學三樣野我覺得好多.
所以我都1516.
反而我想搵 d local泳會俾佢.
係syd的泳會佢地多數點run?

子爵府

回覆:mandysio 的帖子

我孩子都係每人一至兩樣,只係3個孩子加起就 ...

游水
好在大嗰兩個已經學識。
我係去 Ryde Aquatic Centre。
學到過 Barramundi ,
跟著入 Carlile。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

mandysio 發表於 15-7-13 08:57
我女而家都好想學溜冰.但佢一星期學三樣野我覺得好多.
所以我都1516.
反而我想搵 d local泳會俾佢.
游到上泳會就好辛苦了,

我果邊, 學晒4式之後, 練速度, 速度夠就推薦上泳會,

一星期3次練水, 晨早4:30am落水, 有D係5:00am, 冬天亦如是, 星期六日比賽.

如果時間配合到, 趁小朋友細個比佢哋學多幾樣嘢, 尋找真正嘅興趣,

我仔女每人都學5-6樣嘢 (冇去補習), 每樣都學咗好多年, 直至時間唔夠用先逐步捨棄.

公爵府

引用:Quote:mandysio 發表於 15-7-13 08:57 我女

原帖由 wiiabcd 於 15-07-13 發表
游到上泳會就好辛苦了,

我果邊, 學晒4式之後, 練速度, 速度夠就推薦上泳會,
因為我女佢地係唐人度學,佢地學完四式係有練水,但好似未外面咁好,所以我都諗緊要唔要幫佢轉好.
佢地話想學溜冰講左好耐,所以可能俾佢地學下學識就算.
有諗過俾大女玩drama, 因為佢識野好細聲冇自信.

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

mandysio 發表於 15-7-13 10:21
因為我女佢地係唐人度學,佢地學完四式係有練水,但好似未外面咁好,所以我都諗緊要唔要幫佢轉好.
佢地話想學 ...
試下去 Mac uni 叫 Swim 21, 不是比初學, 是提高班.
順便去 Mac centre學埋溜冰.

drama 如果唔係你女興趣就無謂嘥錢, 大大下性格會變嘅,
不如學下唱歌, 聲樂, 參加D合唱團之類反而實際D.

將來上中學你就知冇白費功夫喇.

伯爵府

引用:Quote:mandysio 發表於 15-7-13 10:21 因為

原帖由 wiiabcd 於 15-07-13 發表
試下去 Mac uni 叫 Swim 21, 不是比初學, 是提高班.
順便去 Mac centre學埋溜冰.
請問syd 係咪有sport 中學的?

伯爵府

1mocha 發表於 15-7-20 07:41
請問syd 係咪有sport 中學的?
有呀!

伯爵府

wiiabcd 發表於 15-7-20 07:44
有呀!

係咪好似呢D? 我唔知係佢個學校名叫有個SPORT字,定話真係有一類別叫SPORT SCHOOL
http://www.westfields-h.schools.nsw.edu.au/home

其實同一般的學校有什麼不同?是否都係係要HSC?

我見佢有talented sport program. 其實係咪真係要小學時參與好多SPORT GAME才入得?請問你識人讀呢類學校?有冇唐人讀的?

伯爵府

1mocha 發表於 15-7-20 13:02
係咪好似呢D? 我唔知係佢個學校名叫有個SPORT字,定話真係有一類別叫SPORT SCHOOL
http://www.westfields-h ...
冇錯, 係你講果種, 之前我鄰居個仔考到去 Sydney Boy High School 都唔讀, 去咗
Endeavour Sports High School 讀, 7-10年級讀嘅課程同普通學校一樣, 但早上和放學後有運動項目訓練, 星期六全日參加比賽.

我鄰居係唐人, 佢 atar 70 幾, 去咗 wollongong 讀, 今年大學3年班.

呢種類學校 (如 music, arts or sport) 要 audition 入.

伯爵府

一樣要考 HSC, 呢類學校到11-12班都冇師資, 而且高分嘅科都開唔成班.

首頁

尾頁

跳至