醫護健康

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我爸上月中入了老人院,當時比了一個月院費至今個月中的,但他本月3號進院,9號走了。住了唔夠一個月。

當時合約係寫唔夠一個月要付一個月錢,以及月頭1號計數,即1號走or30號走都係要比當月錢。

今日返老人院時,office同我計數,要再比7月中至31日的錢,即我爸只住了半個月,但要付1個半月價錢,咁算合理嗎?
佢講到咁,我會付,因為唔想先人有拖欠地離去

男爵府

回覆:爸爸走了,但老人院要我比錢,合理嗎?

邊間老人院咁冇人情味?跟合約佢有權咁做,但太冷漠先人有冇拎綜緩?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:邊間老人院咁冇人情味?跟合約佢有權咁做,

原帖由 ym5678 於 15-07-11 發表
邊間老人院咁冇人情味?跟合約佢有權咁做,但太冷漠先人有冇拎綜緩?

...
申請中,因為走得太快(入老人院到離開都係半個月時間),我唔知有冇申請到,暫時係我地比錢。

男爵府

可揾院舍高層傾下?就算綜援由每月頭俾佢,但9號過身,社署都會要返10-30日費用啦,即都係住1日算1日

瑪瑙宮

引用:可揾院舍高層傾下?就算綜援由每月頭俾佢,

原帖由 ym5678 於 15-07-11 發表
可揾院舍高層傾下?就算綜援由每月頭俾佢,但9號過身,社署都會要返10-30日費用啦,即都係住1日算1日

...
果條友已似高層

複式洋房

回覆:我愛Corina 的帖子

我記得嗰時我婆婆住咗老公院唔知10定15日就離開咗我們,老人院都收我們1個月的費用,因為太傷心,所以我們都沒有向老人院追究多收的費用

瑪瑙宮

引用:我記得嗰時我婆婆住咗老公院唔知10定15日就

原帖由 mycsl1129 於 15-07-11 發表
我記得嗰時我婆婆住咗老公院唔知10定15日就離開咗我們,老人院都收我們1個月的費用,因為太傷心,所以我們 ...
我已付了一個月,而家佢追我爸無住的7月19日至30日的錢。

男爵府

睛靈勳章

咁佢合約有咁樣寫, 雖然不近人情, 佢有權收費. 如果你願意花時間, 搵傳媒介入, 看看能否豁免.

複式洋房

既然合約有寫,雖然不合理同不近人情,但都冇辦法。
或者你試下透過某些新聞報館報道下、睇下他們可否幫忙

瑪瑙宮

引用:咁佢合約有咁樣寫, 雖然不近人情, 佢有權收

原帖由 parrotking 於 15-07-11 發表
咁佢合約有咁樣寫, 雖然不近人情, 佢有權收費. 如果你願意花時間, 搵傳媒介入, 看看能否豁免.
...
佢合約都有寫入院2星期可退回半護理費,但那裡只有100,我問唔問佢拎返呢?

複式洋房

其實合約寫到清清楚楚...咁你就真係要比架啦

你爹地入左院雖然係無用到入住院舍服務,但係佢地有留呢個床位比你

你可以話:咁我老豆未出院又死左咁係無入過呀
((之但係老人院留左位預左比你爹地出院住丫麻~~呢段其間佢地係無租過比人,所以人地都要賺錢))

就算你搵傳媒介入咁又點???個位係你唔著..公開左其他人又點睇??

唔好下下搵媒體啦~~
間院甲幾架???

你可以同佢相糧下~~睇下有無得減...但我唔建議用傳媒囉...

瑪瑙宮

引用:既然合約有寫,雖然不合理同不近人情,但都

原帖由 mycsl1129 於 15-07-11 發表
既然合約有寫,雖然不合理同不近人情,但都冇辦法。
或者你試下透過某些新聞報館報道下、睇下他們可否幫忙

...
費事攪大啦,我已付一個月,但住唔夠一個月,仲要比多半個月。不過算啦,我爸d野我月底見去執,抵d

瑪瑙宮

引用:其實合約寫到清清楚楚...咁你就真係要比架

原帖由 Hoyu妹妹 於 15-07-12 發表

其實合約寫到清清楚楚...咁你就真係要比架啦
個位佢而家隨時都可以租比人,而我交租係租到今個月18日。
但人已走,佢要收我19日至31日的租金。仲有19~31日係13日。佢應該計院費除31x 13日,但佢只計院費 除30日x13日。其實我係咪要同佢計返足呢,雖然total 只差$200...

我唔會搵傳媒啦,都唔想老人家有拖欠,只係睇下是否合理only..

複式洋房

我愛Corina 發表於 15-7-12 01:14
個位佢而家隨時都可以租比人,而我交租係租到今個月18日。
但人已走,佢要收我19日至31日的租金。仲有19~31 ...

你合約係寫到明~一個月~咁就要比架啦~如果有人睇位佢地可以租比人,但一定係過左你地個期先會開始比其他院友入住~

你試下同佢講下,好頭好尾咁,間院甲幾架??係邊區架??

瑪瑙宮

引用:Quote:我愛Corina 發表於 15-7-12 01:14 個

原帖由 Hoyu妹妹 於 15-07-12 發表
我點同佢講?叫佢唔好收?

我問過一次了,但佢咪話合約囉。

男爵府

睛靈勳章

我會跟足合約做,攞返錢。樓主節哀,保重!

瑪瑙宮

引用:我會跟足合約做,攞返錢。樓主節哀,保重!

原帖由 parrotking 於 15-07-12 發表
我會跟足合約做,攞返錢。樓主節哀,保重!
係,我都無餘力同佢攪咁多

珍珠宮

我朋友家人入住老人院一天,當晚突然走了,聽他說入老人院前未比任何月費,以為社署批核後會過數,但因老人當晚過身,社署即刻停止任何手續,老人院向家人追討一個月費用,住了一天也要收一個月?!

佢哋避免老人院追討,連老人的衣物和尿片(一箱自己買的),也没有去取回! 佢哋應該追問係咪老人院疏忽以致住了不足24小時就突然死亡,但驚老人院收月費,反而不了了之

瑪瑙宮

引用:我朋友家人入住老人院一天,當晚突然走了,

原帖由 karshing 於 15-08-08 發表
我朋友家人入住老人院一天,當晚突然走了,聽他說入老人院前未比任何月費,以為社署批核後會過數,但因老人 ...
其實佢地有權追,因為真係享受左1天服務。

但我爸只住兩星期,而我交了一個月already,佢地還要追

複式洋房

不合理

首頁

尾頁

跳至