自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

其中一隻手指尾會痕癢,之後就會生啲好細粒嘅水泡,唔理水泡後隻手指尾會乾燥脫皮,連指甲都影響埋,其他九隻手指無事,已睇過3次醫生,醫生話真菌感染,次次都係一支藥膏,十日抗敏感藥,十日抗生素,但次次食完二至三個星期左右又會翻發,好煩呀!
有無高人有偏方可以指教下?

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:其中一隻手指尾會痕癢,之後就會生啲好細粒

原帖由 winnie1023 於 15-07-17 發表
其中一隻手指尾會痕癢,之後就會生啲好細粒嘅水泡,唔理水泡後隻手指尾會乾燥脫皮,連指甲都影響埋,其他九 ...
主婦手,我初初都係其中一隻手指有小水泡,睇完醫生無咩用,漸漸兩隻手都有。後來上bk 睇過浸醋得,好耐心浸,唔加水,唔加熱,浸完唔過水,每次初初放手落去會又拿又痕,用廚房紙抹乾,漸漸會輕微少少。掂過水又浸過,唔記得浸左幾多日,就好番喇!

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

主婦手,會一隻手指傳去另一隻手指,盡量少D掂水,掂完水之後要搽番D潤膚

別墅

引用:Quote:原帖由 winnie1023 於 15-07-17 發表

原帖由 sfmeow 於 15-07-17 發表
主婦手,我初初都係其中一隻手指有小水泡,睇完醫生無咩用,漸漸兩隻手都有。後來上bk 睇過浸醋得,好耐心 ...
多謝建議,試下先

sfmeow    發表於 15-7-18 01:11

別墅

引用:主婦手,會一隻手指傳去另一隻手指,盡量少

原帖由 stkyo 於 15-07-17 發表
主婦手,會一隻手指傳去另一隻手指,盡量少D掂水,掂完水之後要搽番D潤膚 ...
我又無傳去另一隻手指喎,永遠都係嗰隻手指尾出事

大宅

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+winnie1023+於+15-07-17+發表

主婦手,我初初都係其中一隻手指有小水泡,睇完醫生無咩用,漸漸兩隻手都有。後來上bk 睇過浸醋得,好耐心 ...
請問要浸幾耐?

珍珠宮

回覆:求救,爛手指

主婦手

珍珠宮

掂水一定帶手套。
洗手唔好成日用洗手液。 。酒精都係唔好成日用

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 winnie1023 於 15-07-17 發表

我左手無名指都有呀,試吓先

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+sfmeow+於+15-07-17+發表主婦

原帖由 jasmine0527 於 15-07-18 發表
我左手無名指都有呀,試吓先
祝早日好番!

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

winnie1023 發表於 15-7-18 00:57
我有!因為醫生話係細菌一類

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+sfmeow+於+15-07-17+發表主婦

原帖由 Catherinebyorn 於 15-07-18 發表
請問要浸幾耐?
我每次浸15 分鐘,有時太拿太痕忍唔到,抖一抖再浸過。祝早日好番!

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+stkyo+於+15-07-17+發表主婦

原帖由 winnie1023 於 15-07-18 發表
我頭幾年都無事,搽類固醇搽到個隻手指d 肉薄晒,後來散到全隻手都有。睇bk 學浸白醋就好番啦!

別墅

引用:掂水一定帶手套。洗手唔好成日用洗手液。

原帖由 口水包包 於 15-07-18 發表
掂水一定帶手套。
洗手唔好成日用洗手液。 。酒精都係唔好成日用
好難唔用洗手液,因為我做零售賣首飾嘅,有時幫D客試完飾品都會洗手,又或者要消毒耳環又要掂酒精,我又好怕隻手痴笠笠,因為會痴哂D指紋落件飾品度,所以好難避免

別墅

引用:Quote:原帖由 winnie1023 於 15-07-18 發表

原帖由 sfmeow 於 15-07-18 發表
我頭幾年都無事,搽類固醇搽到個隻手指d 肉薄晒,後來散到全隻手都有。睇bk 學浸白醋就好番啦!

...
我而家都搽緊類固醇藥膏,禁我唔搽啦!試下浸醋

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+口水包包+於+15-07-18+發表掂

好難唔用洗手液,因為我做零售賣首飾嘅,有時幫D客試完飾品都會洗手,又或者要消毒耳環又要掂酒精,我又好 ...
我有潔癖,有一輪醫生話我係酒精敏感,戒左一輪無乜爛手,宜家再用都無事,記得搽多啲 cream

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+sfmeow+於+15-07-18+發表我頭

我而家都搽緊類固醇藥膏,禁我唔搽啦!試下浸醋
你試吓,頭幾日會好拿好痕,最好成日搽hand cream ,我用 locxxxine 或者蟹樹都好效果,忍一個星期會好好多。如果無改善再搽番類固醇,叫醫生轉第二款。

別墅

引用:Quote:原帖由 winnie1023 於 15-07-18 發表

原帖由 sfmeow 於 15-07-18 發表
你試吓,頭幾日會好拿好痕,最好成日搽hand cream ,我用 locxxxine 或者蟹樹都好效果,忍一個星期會好好多 ...
0K

sfmeow    發表於 15-7-18 06:27

大宅

我浸綠茶

男爵府

F

首頁

尾頁

跳至