在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

上年10月開始辭左份工,抖左一排,順便湊女,阿女而家16個月,想出返黎做野。 呢段時間令我好清楚,自己唔係 FTM 既材料,好多時都依賴阿媽同姐姐,而我都好懷念以前返工日子。

揾左1個禮拜工都有幾個 interview, 但係好困惑,究竟揀Hea 工好定再努力工作創一番事業?

大宅

回覆:前途問題

我選擇創一番事業,因為希望可以改善一家人嘅生活和回饋自己父母.

大宅

不過要博上位就要勁開 ot, 無咩時間見女lu

大宅

回覆 rosey2056 的帖子

其實睇你想搵咩啦! 好 hea 係咪即係可以準時收工? 如果係咁同小朋友就多d時間相處, 如果揀創一番事業既話, 對BB 既時間會少左, 但係咪真係有得博先?

大宅

回覆:rosey2056 的帖子

我就唔會係現在公司博上位了,但我會用現在呢份穩定收入part time自己創業。要博就為自己博,唔係幫老闆博。我要同時賺到錢和時間改善生活,陪小朋友,請父母去旅行享受生活,安享晚年。

siufat812    發表於 15-7-22 15:51
GabrielK    發表於 15-7-22 15:50
wcpcelia    發表於 15-7-21 16:35

公爵府

而家揾工真係唔易,尤其要揾份啱心水嘅,不過樓主冇灰,加油喇

大宅

自問都唔係做ftm材料,所以都係做野,我自己會㨂有d career development 既工 instead of hea 工,希望第時有d成就可以回饋父母,同埋做囝囝榜樣

大宅

我以前做既工就係有返工無放工,加上老公都夜收工,怕個女大d無人睇功課,姐姐阿媽老爺奶奶湊佢都係勁縱

別墅

我都有相同問題, 而家份工好hea,其實想轉工好耐, 不過之前一路想生左仔先, 而家仔又生埋, 是否應該轉工去搏下, 但又怕無哂親子時間

大宅

我就怕2公婆都咁博,最後可以比到細路既只有物質

翡翠宮

睇返你自己係點樣嘅人,呢個問題要問自己

別墅

育兒性格勳章

睇下另一半時間如何啦~
好似我咁, 老公返工已經勁忙, 如果我同佢一齊忙,
都好驚小朋友第時唔認得阿爸阿媽... (我自己細個就係咁~)

但現實上, 又需要多D收入, 維持屋企經濟, 所以都會諗搞D小生意,
可以自己控制時間o既, 又可以照顧到屋企人, 又唔會做蛀米蟲~

大宅

在職父母放工要陪小朋友其實係好辛苦,大部分父母都係開頭好有計畫,但日子耐咗就越嚟越多籍口。有時份工未必好理想可以早收番屋企,但我覺得每晚都總會抽到時間。
好似老公通常懶,但我同佢講點攰都要同仔沖涼。自己都要沖涼架啦,同仔沖玩陣水傾下計。可能只係15分鐘
,但我仔仔就已經將學校所有嘢都講哂俾老公聽。
堅持係最重要。我公司點忙,我都盡量準時離開公司,未做完嘅都會帶番屋企留待仔仔瞓咗先起身做。我近來放工仲開始攪自己生意,係好辛苦,但我會不斷檢視自己時間表,睇下點樣做係最effective和productive. 我好錫仔仔和屋企,但我仍需要自己事業上嘅滿足感,所以係唔會放棄工作。

別墅

育兒性格勳章

加油呀!! 為左將來, 而家辛苦D都係值得O既~!

首頁

尾頁

跳至