懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

我想問有冇準媽咪有照食魚生同生蠔?我有照食,但有好多人又話會肚屙又話有好多虫會影響bb。
但我有打過去診所問,醫生嘅答覆係,如果要驗寄生虫其實只係驗弓形虫就ok。
加上我食左幾次每次都食3,4件,我都冇嘔過屙過。甘其實姐係驚唔驚😔
另外我上網睇到致畸五項,包括徳國痲疹,弓形虫,巨細胞病毒,B19微小病毒同單純皰疹病毒。
我淨係驗左徳國痲疹,其他都冇,我聽話會影響bb好多野好嚴重,我真係好擔心,其實有冇驗嘅必要?
我黎近十号照結構,我都好緊張又好怕。唉,我覺得好冇助。
我好擔心bb會有咩差錯。

別墅

回覆:我真係好擔心,第一胎乜都驚餐死

放鬆D啦準媽咪,我陀大女嘅時候,妳說嘅嘢我都有食,魚生就2個月一次,基本上冇點戒口,個女一D事都冇,放鬆D,如果驚就食少D或者唔食囉,冇事嘅,唔好自己嚇自己

洋房

回覆 ashleymikimiki 的帖子

甘我洗唔洗驗個d野?佢講到好嚴重,我好擔心。我又唔知係咩黎,我好想知有冇媽咪聽過,或者驗過?

子爵府

回覆 Icekaky 的帖子

樓主, 驚既就唔好食, 食左就唔好驚.

人人體質唔同,有人無事, 但早前都有JM 話佢食完魚生等等無耐小X 左, 佢話唔知關唔關魚生事..所以, 有左就小心食野喇

Let not your heart be troubled: have faith in God and have faith in me. (John 14:1)

洋房

回覆 jayk_1030 的帖子

本來都唔驚,但身邊人個個都話會又依樣又個樣,就搞到我好驚。

子爵府

生冷野最驚唔係肚屙肚痛,係驚李斯特菌。你上網睇下,李斯特菌可導致流產。衛生署都講明孕婦唔好食!

別墅

引用:回覆+ashleymikimiki+的帖子甘我洗唔洗驗個

原帖由 Icekaky 於 15-07-21 發表

甘我洗唔洗驗個d野?佢講到好嚴重,我好擔心。我又唔知係咩黎,我好想知有冇 ...
妳下個月都照結構啦,唔使驚喎

洋房

其實係咪只要照結構正常,就係正常唔會再有變數架喇?會唔會到七,八個月甚至出左世先發現佢有咩事?

洋房

回覆 艾妃 的帖子

所以我都打算之後唔食,費事有咩事。

子爵府

引用:回覆+艾妃+的帖子所以我都打算之後唔食,費

原帖由 Icekaky 於 15-07-22 發表
回覆 艾妃 的帖子

所以我都打算之後唔食,費事有咩事。
忍下口啦,有新聞講有孕婦32週因為李斯特菌而流產。我自己連熟既壽司都唔敢食囉,真係要小心飲食呀

別墅

引用:回覆+ashleymikimiki+的帖子其實係咪只要照

原帖由 Icekaky 於 15-07-22 發表

其實係咪只要照結構正常,就係正常唔會再有變數架喇?會唔會到七,八個月甚至 ...
照結構會睇到bb所有器官發育成點,正常與否,一般嚟講唔會有太大變數,但至於寄生蟲之類嘅,如果妳驚就盡量唔好食魚生囉。

水晶宮

Icekaky 發表於 15-7-22 00:09

其實係咪只要照結構正常,就係正常唔會再有變數架喇?會唔會到七,八個月甚至 ...
照結構只不過係檢查之一,冇發現問題都唔代表bb100%健康架。
既然係咁,你唔好擔心咁多啦。

大宅

點解咁擔心又要食?我自己嘅原則係一定要食得安心先食,如果貪一時口福累到阿b有事,我會過意唔去。但有啲媽媽好放心,乜都食,咁都係個人選擇。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果未知大肚時我都有食魚生,但知道左我就完全冇食,生既肉類同海產真係唔應該食,好易有菌,我咩都唔戒但只戒呢項

男爵府

咁擔心就唔好食啦,我嗰時有食魚生,一係就唔食,食左我唔會又驚又擔心

回覆 Icekaky 的帖子

您好Icekaky ,初次成為準媽媽,難免會有緊張同擔心既感覺,特別o係平日既飲食同生活方面,怕會影響到bb。飲食方面,懷孕其間均衡飲食可以俾到BB 唔同嘅營養,建議食物徹底煮熟, 避免食生冷既食物,因為未經底煮熟既食物會易受李斯特菌污染。 現階段媽媽嘗試放鬆心情,注意返之後既飲食,BB都會感受到媽媽既心情架。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

特別係熱天, 生冷野更容易受李斯特菌污染, 想BB安全, 最好吾好再食魚生同生蠔。

洋房

回覆 lazycat317 的帖子

其實我食我都係想bb乜都吸收d。有d人話乜都食d對佢好,又有人話唔好食,我就係唔明,所以先問下有經驗嘅媽咪。

洋房

回覆 seasky21 的帖子

我就係唔知点好,太多人有唔同嘅講法。

洋房

回覆 Angela@牛欄牌媽咪專線 的帖子

明白。我之後都會小心d。但我想問Torch個個檢查其實有冇必要做?

首頁

尾頁

跳至