母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

泵奶最多最快方法 -- 大家交流下

我而家會先泵10分鐘,大約會有2安
之後抱BB過來啜一邊,另一邊就泵,
再之後轉邊,比B再啜,再泵
每次可以比BB啜到,再時可以泵到5安度

大宅

男爵府

MommyPanel勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆 babuyeung 的帖子

請問你用咩牌子的泵

電動/ 手動

你點餵bb,坐/ 瞓 ?

我試過一邊抱bb餵奶,另一邊用手泵,都好不容易handle

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

回覆 hello_rabbit 的帖子

我坐登仔,墊個咕口臣, 一邊插抱B, BB個PAT就坐在咕口臣上,感就唔洗感用力,佢又舒服之後當然要搵一個盡量靜的奶泵

希望你明我講咩 >_<

男爵府

回覆 babuyeung 的帖子

謝謝回覆

大宅

回覆:babuyeung 的帖子

咁咪好忙,搞好耐.....

男爵府

回覆:泵奶最多最快方法

我仔就快3個月大,依家訓醒果覺泵8-10分鐘有10-12安(12安係因為爆樽停機),平時返工隔5個鐘泵10分鐘都有7-9安。咁泵4次都夠bb食。
初初第一個月,我都係泵成半個鐘先3安,大家努力啦!

複式洋房

引用:我仔就快3個月大,依家訓醒果覺泵8-10分鐘

原帖由 MCEsc 於 15-08-03 發表
我仔就快3個月大,依家訓醒果覺泵8-10分鐘有10-12安(12安係因為爆樽停機),平時返工隔5個鐘泵10分鐘都有7 ...
可以問下你用單泵定雙泵?咩牌子?咁短時間泵到咁多,勁!

大宅

回覆 lhycat 的帖子

我呀............有3部泵

1. UniMOM FORTE Hospital Grade Breast Pump - 大機雙泵(靜,夠力, 家中用一流)
2. Unimom Allegro# Electric Breast Pump - 細機雙泵(攜帶方便, OK夠力,唔太嘈)
3. Medela Mini - 單泵,都夠力,不過嘈到死,BB唔多LIKE佢,返工用方便.

男爵府

引用:Quote:原帖由+MCEsc+於+15-08-03+發表我仔

原帖由 lhycat 於 15-08-03 發表
可以問下你用單泵定雙泵?咩牌子?咁短時間泵到咁多,勁!
雙泵。我用(1)nuk (Amazon 買,香港無的,超快好好用)(2)9+,ok好用,夠靜
我一邊泵一邊按的,咁會出得快d。唔駛隻手狂打圈按,按住脹既位,按落去就得。
奶柱都愈來愈多,以前3-4條,依家5-6條

大宅

我係公司泵奶會泵前飲杯水,會比冇飲水多一安奶。

大宅

回覆 mrshong2011 的帖子

人奶媽真系要大量吸水

大宅

引用:Quote:原帖由 lhycat 於 15-08-03 發表可以

雙泵。我用(1)nuk (Amazon 買,香港無的,超快好好用)(2)9+,ok好用,夠靜
我一邊泵一邊按的,咁會出 ...
我用9+, 泵20mins得1oz...so sad!

大宅

MUF 發表於 15-8-3 23:51
我用9+, 泵20mins得1oz...so sad!
會吾會係你吾岩位?我初初泵都得好小奶咋,
泵下泵下而加有成3條奶柱
(講到自己成日泵甘 其實都係近呢幾日先開始泵得多,因為番工要幫bb草個奶庫)

侯爵府

認識瑞士牛牛第三回 DHA勳章 陪月勳章

引用:Quote:原帖由 lhycat 於 15-08-03 發表可以

我一邊泵一邊按的,咁會出 ...
想問9+幾錢?

大宅

引用:Quote:MUF 發表於 15-8-3 23:51 我用9+, 泵

原帖由 bobo3567 於 15-08-04 發表
會吾會係你吾岩位?我初初泵都得好小奶咋,
泵下泵下而加有成3條奶柱
(講到自己成日泵甘 其實都係近呢幾日 ...
我已經專登換咗32mm喇叭. 我無見過奶柱, 仲係一滴滴咋. 可能我完全無比BB埋身(因為我頭2日埋身後引發咗情緒問題喊咗幾日, 健康院姑娘建議我唔好埋身, 做全泵媽, 但3hrs一次). 我自問無咁多時間不停泵不停洗泵消毒(因為無工人, 自己坐月湊B煮飯家務一腳踢)

複式洋房

回覆:MUF 的帖子

其實我泵奶d parts係一日洗一次,每次用完用滾水沖下,我以前都係次次消毒,太辛苦了,現在返工泵兩次我都係滾水沖,so far,我女已半歲無問題

男爵府

回覆 sixep 的帖子

我女都係半歲, 泵完一次消毒一次, 未試過只用滾水洗完再用, 怕始終腸胃有影響

大宅

飲水真係好緊要,我有食多奶丸個啲,但如果唔飲水,奶量都唔會多好多

男爵府

回覆 MUF 的帖子

唔好灰心,參考下面個POST, 好多意見及方法

加油!

千其唔好放棄埋身 (長氣)

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=10113967&extra=page%3D2&page=1

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊