懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

第2胎,尋日16週產檢照到今胎是b女但醫生話今胎胎盤低,正常好多時都會有廿幾週慢慢升返上去,如果到30週都仲未上,依然低ge話就變左胎盤前置,所以依家咩都做唔到只可以希望佢慢慢上返,最慘我係FTM, 依家陀個細依然要湊住一個2歲半ge大仔,有時同佢出街上落車抱上抱落,蹲低幫佢沖涼,係街扭計要抱起佢etc.. 好難避免擔心中,想請教有胎盤低ge經驗ge媽媽分享下,有d咩要特別注意?有d咩大忌?又有d咩改善方法?朋友介紹我用托腹帶,會盡快去買,請各位JM入黎分享下啦,謝謝

大宅

想生BB熱投

我第一胎都係胎盤低, 係marginal case, 差0.4CM先算第一期胎盤前置... 果時一直無升返上去, 直至37W返政府產檢, 照到阿B個頭過左胎盤, 先confirm可以順產~
其實.. 都無咩做黎改善...
唯一就係KEEP住產檢, 留意住個情況, 有出血情況就要即刻搵醫生...
同埋唔好同老公DO DO...
胎盤前置都分4期~ 嚴重的話可能7,8個月開始要住院~ 到時都係開刀生B~
希望你一切順利, 個胎盤係20幾周升返上去啦~
回覆 edsfamily 的帖子

您好edsfamily, 明白媽媽同時要照顧仔仔會較辛苦, 胎盤前置有機會係懷孕後期有所改善、胎盤會慢慢升返,媽媽而家最重要係多休息,同放鬆心情就可以喇。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至