懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

現時10-11W, 產後想繼續工作,因為冇人可湊B, 我的選擇有1)ftm ,2) 返工請工人,3)育嬰園

我知道育嬰園是需要好早申請,我是9龍區住,新手唔識點安排,想大家指教下

謝謝

子爵府

叻叻勳章 畀面勳章 親子達人勳章

回覆:請問育嬰園好嗎?如何收費?

我都係住九龍區,排咗家維邨育嬰院,懷孕5個月可遞form, 但bb而家出世已經3個幾月,但仲未有位,我暫時做住ftm, 等育嬰院有位先再做野!我屋企太細,冇可能請工人,其實育嬰院一個月都5千幾,請工人係化算d, 但我喜歡小朋友喺育嬰院環境成長

大宅

回覆:JasmineBBB 的帖子

我就請鄰居幫手湊。

大宅

我BB 今年十二月出世,依家排左二間育嬰園,不過應該明年二月入到機會不大。因為育嬰園一般每年七八月有一批BB走。同時再招新B入托。

育嬰園BB 作息比較定時,有規律。同埋會訓練BB 自理能力,例如食飯,戒片。又有群體生活,一班同齡小朋友玩。呢D係我地依家只生一二個BB 的家庭,係好好比BB互動的機會。

不過你要預咗BB會病痛多D,因為始終一班BB容易互相傳染。但BB返學點都會病啦,時間早D發生姐。

別墅

tszwan123 發表於 15-8-9 09:51
我都係住九龍區,排咗家維邨育嬰院,懷孕5個月可遞form, 但bb而家出世已經3個幾月,但仲未有位,我暫時做住 ...
我都覺得育嬰院的生活比較好~因為有親戚兩個仔是在育嬰院大,現在覺得佢地好乖好獨立。我就快3個月,想準備定資料都去報,家維村之外仲有其他選擇嗎?我見土瓜灣在家計會旁邊都好似有。

珍珠宮

我仔番緊, 已經番左一年, 9個月大開始番, 發燒11次, 手足口都中過, 一定要有人back up。

我放假自己湊就算同佢玩玩下都唔知玩乜, 番學有schedule,有活動,每月有主題學習, 膳食仲豐富。

別墅

Usagicat 發表於 15-8-9 18:42
我BB 今年十二月出世,依家排左二間育嬰園,不過應該明年二月入到機會不大。因為育嬰園一般每年七八月有一 ...

原來可以排兩間嫁?請問你是排九龍區嗎?
我的預產期是明年二月尾至三月頭,實冇咁快比到我啦~
如果出世後未有位,你會叫家人湊定做ftm等呀?

別墅

Littlecatta2013 發表於 15-8-9 22:18
我仔番緊, 已經番左一年, 9個月大開始番, 發燒11次, 手足口都中過, 一定要有人back up。

我放假自己湊就算 ...
上網都見到好媽媽講都是比較易病,經常有兩行鼻涕流,如果一有小小病徵就要立即call家人帶走,back up都仲有老爺99,如無意外我都會排育嬰院,因為老爺99湊主要係照顧換片飲奶,但學習群體生活、禮貌之類要育嬰院先有,最唔想係比長輩"種"壞佢⋯

別墅

前幾日打電話去問過(將軍澳調景領育嬰院),要懷孕5個月后才可以預訂位,但費用都不平,$6080/月,星期一至星期五早上8點-下午6點,星期六早上8點至中午1點。

大宅

陪月勳章

我大仔都有讀育嬰園,當時讀荃灣仁濟,現在細女4個月都排緊入育嬰園,希望出年9月有位。

珍珠宮

發燒會call走, 一般兩行鼻涕就唔會, 始終家長要番工
請個ee唔上門湊都6000, 工人條數唔止4000, 而且兩者都係齋照顧, 育嬰園係好似番學咁。我嗰間4400一個月包指定奶粉固體。

別墅

Littlecatta2013 發表於 15-8-10 00:13
發燒會call走, 一般兩行鼻涕就唔會, 始終家長要番工
請個ee唔上門湊都6000, 工人條數唔止4000, 而且兩者都 ...
冇錯呀~你講得啱,請個工人仲要包食包住包翻鄉下,最主要係工人、EE、99佢地不會好似返學咁樣,咁有規律去教,雖然我明白咁細個就已經要返學嘅生活係好慘,但係見到朋友個仔頭三年都比婆婆湊好痴身,直到in幼稚園時,沒有媽媽係身邊就喊唔采任何人,所以我想早點比BB接觸群體生活,到時入學易適應D。

別墅

我就一有咗bb(5w幾)就入紙排定隊,費用$5135,可申請學費減免。我有個親戚可申請到減半,即2千幾蚊,包奶粉,尿片就自己帶。我遞表幾日後育嬰院姑娘打電話比我講返輪候編號同埋前面有幾多人排緊,咁我就排第166個。問姑娘我1年前排定隊,咁出年可排到嗎?佢話應該排到(預產期2月尾,入學諗住5月)。
其實我媽咪一直幫我湊緊個大女(21m),但我驚佢湊唔到2個同埋唔想媽咪辛苦,所以先諗住比細b返育嬰院。我識幾個朋友請工人湊b,個個有彈冇讚,有d仲要炒工人,一肚氣,所以放育嬰院放心過比工人湊。

大宅

引用:+本帖最後由+JasmineBBB+於+15-8-9+23:18+

原帖由 JasmineBBB 於 15-08-09 發表
我住港島西,排左一間係屋企附近,另一間係CWB 保良局,二間C6都可以接送。

問咗二間入到的機會不大,所以BB出世後會先請工人,加6299睇。到時有位BB就入育嬰園,始終老人家同工人會太縱BB,我想佢獨立的。工人就繼續用,因為BB出世後會多很多清潔工作做,老人家做太辛苦了。

大宅

JasmineBBB 發表於 15-8-8 23:49
現時10-11W, 產後想繼續工作,因為冇人可湊B, 我的選擇有1)ftm ,2) 返工請工人,3)育嬰園

我知道育嬰園 ...

我同樓主一樣, 但我就無FTM 呢個選擇喇, 一定要搵人湊.......
諗住請工人姐姐, 但好既姐姐可遇不可求.....聽過唔少而家工人既衰野, 其實我都好驚下~~~
始終返左工, 屋企得番佢同BB係屋企.....
但呢個未嘗唔係最直接既方法.....

至於請本地EE, 價錢就比較貴, 又未必個個好錫BB......

其實育嬰園對我黎講係唔錯既選擇, 唔少媽媽話BB去過育嬰園都比教獨立, 仲可以學習同人相處添.....
但我相信如果有朋友親戚知道我帶BB去育嬰園, 實會覺得我求其掉BB去俾湊......

而家我都唔知點算好.....

禁止訪問

認識瑞士牛牛第一回

大宅

瞓得好勳章

好同意樓上所講,我非常知道院的運作,長期人手不足,唔會同你講安全感,總之死唔去,無意外咪可以。小朋友係需要人愛,抱,安全感,他們不是一舊飯,有思維模式的,佢地聽緊大人講野的,不建議放落去,自己考慮吧

珍珠宮

如果可以做FTM當然對小朋友成長係最好,但如果唔可以做FTM呢﹖﹖

我覺得嬰園缺點係易病之外,都冇咩唔好。

我地家長觀課,有問嬰園園長點解小孩響嬰園仲乖過響屋企,佢同我地講,小朋友有規律生活,知道下一刻做乜,先有安全感。

除左育嬰園,得幾個選擇:
1. 長老
2. 工人
3. 本地EE/社區保母

長老:日抱夜抱,一定縱到飛起,追住餵飯,邊食邊玩,亦長開電視,服待周到。

工人:BB安唔安全都未知,有時為左麻煩工人乜都會遷就少主。

本地EE/社區保母:搵到個好保母好難。你估咁多熟人介紹。到時BB都係響床仔訓同睇電視。我之前搵過保母湊BB,都係俾BB坐係到睇電視。

BB 3-4個鐘食一次奶好正常,除非埋身餵人奶。

嬰園食3固1生果仲有湯水,我自己都做唔到。

咁育嬰園人手一定唔會一對一咁,但咁樣係咪代表對BB好﹖

我仔13個月已經識渣匙更食飯,用開口杯飲水,除左老師教,亦都係因為人手不足我仔迫住要自學,又有其他小孩做學習對象。
我自己生得1個小孩,有同齡小孩做模仿對象我相信對佢發展有幫助。
而且所有資源唔係自己獨有,要學習輪侯同分享。
當然可以N班先黎學,但對比對上3個照顧者選擇,我會揀育嬰園。

我唔認同入左嬰園會冇哂安全感,我唔見得佢地好呆,相反我見到好多兩歲升上大組o既小孩都好精靈,好鐘意番學。健康院仲話我地搵育嬰園湊係好好o既選擇。

如果你想佢喊立刻有人抱同驚佢成日病,就一定唔好揀育嬰園。

禁止訪問

認識瑞士牛牛第一回

大宅

引用:如果要育嬰園, 長老, 工人三揀一, 我情願揀

原帖由 monkeyho 於 15-08-10 發表
如果要育嬰園, 長老, 工人三揀一,
我情願揀長老, 係佢地係會「寵壞」bb, 但bb真係需要人愛錫,
再「壞」入 ...
多謝分享,原來育嬰院都幾可怕

首頁

尾頁

跳至