自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:飛咁快既輪椅

我見個一個呀伯一路行一路響安但車速好快 真係無咁好反應 避唔到佢會開聲話人
有時傳係後面我又唔知就勁響安 讓佢過先又要俾佢話

水晶宮

試過好多次
佢哋一車車埋嚟
係要我哋讓

睇佢咁
大部分人都唔會同佢嘈
除非真係撞到人,尤其老人家小朋友
就俾人鏟到飛起

大宅

好媽媽勳章

我試過有一次等緊(有三架,我企喺中間果架門口),喺既鏡面見到我身後有一架電動輪椅,啱啱轉完彎停低咗,我無理佢,因為同佢仲有好遠距離,佢突然加速撞落我度,我成個趴咗喺度門度,對腳仲要俾佢架輪整kick住咗(架係未到)。我老公見到,扶返我一邊,但其實我好嬲,因為我地睇到,好肯定佢專登車埋我度,但唔知可以點,佢傷殘坐住輪椅,我覺得就算報警啲人都會幫住傷殘果個,我依家先諗到,其實應該報警,因為商場一定有cctv。

伯爵府

我都見過一個,一路食煙一路係海濱長廊飛車(嗰度唔俾食煙),仲有隻狗跟住佢,隻狗跟都好辛苦,因為佢好快。連管理員都鬧唔到佢,開得咁鬼快。

但我又試過係街幫親人推輪椅,好多人都好衰,唔會讓開。見到我一個女仔推住個老人家,已經好辛苦,仲要我讓返佢地。 我有時諗呢啲電動輪椅飛車黨一定係以前未用電動輪椅時受得呢啲氣多,所以有咗電動就要報復。

純粹個人推測。

伯爵府

引用:Quote:原帖由 LekGirl 於 15-08-10 發表我

原帖由 db7mu23 於 15-08-10 發表
其實係呢個情況,個輪倚者罔固其他市民,係咁衝撞,市民報警,警察可否拘捕輪倚者,公眾地方行為不檢?

...
我就想知輪椅有冇限時速,好似單車都唔可係行人路行駛

伯爵府

引用:Quote:原帖由 Anpanmama 於 15-08-10 發表

原帖由 yukiyukipang 於 15-08-11 發表
我有見有輪椅人士諗住好心幫佢拉住門,唔該聲仲用啲覺得我多餘嘅眼神望我,因為看更出來話佢黎,我果刻有啲 ...
有些殘疾人士會有些自卑心理,可能佢認為你睇小佢

伯爵府

引用:其實電動輪椅係咪合法㗎?我講冇改裝嗰啲呀

原帖由 chelchel0126 於 15-08-11 發表
其實電動輪椅係咪合法㗎?我講冇改裝嗰啲呀
使用电動輪椅應該合法,不過可能真係未过事,未必有條法例限制車速

伯爵府

引用:Quote:原帖由 judychungpuiyan 於 15-08-10

原帖由 Qazmlp09 於 15-08-11 發表
我都試過拖住個仔避 我c6追住佢黎鬧,其實呢d輪椅生產商係咪唔應該做到咁快, 一個唔留神佢地咁衝埋 ...
我哋係皮包骨,佢哋係鐵包骨

HK大部分都係人多車多,D路又迫又窄,離遠又見唔到佢嚟緊,行到埋嚟又避唔切

伯爵府

引用:仲有,有一批電動輪椅人士(約三至四名),

原帖由 Cat108 於 15-08-11 發表
仲有,有一批電動輪椅人士(約三至四名),沖向途人,要人捐款!直頭沖向你面前才停下來!

...
呢招絕!焗住要比$!

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

見過好多次呢d電動輪椅開得超快,貼住人過,好鬼危險

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

遇過類似的,他們似是行動不便導致心理不平衡,恨不得撞跛其他人陪佢一起跛腳咁

珍珠宮

stepchk 發表於 15-8-10 16:19
回覆 judychungpuiyan 的帖子

前日係超巿先見到個電動輪椅阿嬸,俾完錢見到佢企係輪椅隔離整理好買咗既野, ...
可能企到一陣但行唔得耐

子爵府

回覆 judychungpuiyan 的帖子

非常明白!我成日都見到呢啲情況,但佢地都依然固我 真係好鬼自私,搞到我開始有少少討厭佢地

複式洋房

引用:今日係佐敦地鐵站附近,我过緊馬路時,聽到

原帖由 judychungpuiyan 於 15-08-10 發表
今日係佐敦地鐵站附近,我过緊馬路時,聽到叮叮聲,然後有架飛咁快既電動輪椅,係身邊閃過

望清楚,架电動 ...
我都成日避呢d電輪椅飛車黨, 心理不平衡地覺得識行識走避唔開就該比佢地撞咁,見過有位上年紀慢慢行的嬸嬸,一落小巴就比架飛輪椅在面前片過

水晶宮

chelchel0126 發表於 15-8-11 03:36
其實電動輪椅係咪合法㗎?我講冇改裝嗰啲呀

應該是不合法, 規管機動車輛的法例, 肯定可以包括電動輪椅, 除非有豁免制度, 現在只是容忍式, 讓它存在, 其實社會進步, 電動輪椅有必要使用, 就應該立法規管好佢(e.g. 使用範圍, 馬力, 速度, 駕駛者, 改裝, 保險.... etc)

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我叫個啲做戰車, 仲見過佢地用黎載人 (企係後面腳踏)

伯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

我都經過,仲好似係你欠佢嘅,比佢話我發溫雞,阻住佢條路

珍珠宮

2018復活節勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

我都見過,同跑步差唔多快,直衝如果係平常人我一定鬧,但坐著輪椅係咪都要顧己及人呢???

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+Anpanmama+於+15-08-10+發表

原帖由 yukiyukipang 於 15-08-11 發表
但我好同情佢哋,所以就算咁都嬲唔落。
佢哋有好多唔係真傷殘,只係用架改裝嘅電動椅代步行快D,拎嘢同響行人路商塲等呔人嚇人平衡心理㗎咋

首頁

尾頁

跳至