母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我的育兒心得勳章 DHA勳章

就黎要加入你地啦!我第一胎人奶挨唔到順,塞下病下無乜奶,補粉,就更加無,結果人奶變左輔助……今胎唔想咁樣啦!可唔可以share下大家既經驗?由一開始到順暢,挨左幾耐?有乜好方法?Thank you!

大宅

我第一胎同你一樣,第二胎點都要堅持,首先方法要正確(搵姑娘教,我見咗3,4個姑娘),然後就係堅持啦,挨過咗最折磨個頭兩三個星期就順咗,到依家8個月都OK,唔飲奶粉!

janicema15    發表於 15-8-11 11:04

大宅

食得好勳章 美好大世界2017勳章 BK Milk勳章

回覆:你地頂左幾耐,人奶先順?

睇多d資料,例如點餵,bb食飽的反應,便便等等。因為人奶媽最怕無奶,唔知bb點先飽,幾耐餵一次先正常,便便稀正唔正常。
只要知道清楚,就唔怕bb成日哭要食奶,便便好水係咪肚痾呢d問題,到時就會相信bb食人奶都無問題。

子爵府

想生BB熱投 畀面勳章

回覆:你地頂左幾耐,人奶先順?

我算係好彩嗰一群,生前爬足資料,加上兩胎都係一生完就有奶,2-3日就上晒奶,未滿月每日至少都有5-6安奶儲到。同埋由於好怕乳頭損會好痛,係真係等到BB咀仔丫到大先俾啜,我兩胎初期都無損過,只係大女出咗牙試過俾佢咬損兩次

janicema15    發表於 15-8-11 14:14

大宅

moonmoonstar 發表於 15-8-11 12:57
睇多d資料,例如點餵,bb食飽的反應,便便等等。因為人奶媽最怕無奶,唔知bb點先飽,幾耐餵一次先正常,便 ...
有睇,其實個問題係我自己度,就係,點樣可以挨到初初又塞又無奶既時期呢?第一胎果陣真係得幾滴架咋,真係人都癲

大宅

引用:Quote:moonmoonstar 發表於 15-8-11 12:57

原帖由 janicema15 於 15-08-11 發表
有睇,其實個問題係我自己度,就係,點樣可以挨到初初又塞又無奶既時期呢?第一胎果陣真係得幾滴架咋,真係 ...
唯有係比bb啜多d,雖然辛苦d,但真係有用。我最初係醫院比bb啜,但食得唔太好,bb排唔到黃,體重跌得好勁,結果要住多2日醫院。個陣我去醫院探bb都有試下埋身,但其餘時間係醫院都補粉。
但出院後就係屋企努力埋身,頭頭1,2次有試下泵,見到自已泵到奶出來就會安心d,之後就全埋身唔泵,喊就啜,佢啜幾耐就幾耐。經過一星期,我覺得大家都習慣左,上左手,佢食得好左,我餵得順左。
不過也開始進入谷奶期,超脹超痛,成日突然噴奶。有試過食得太密有d損,唔敢比bb食 ,但唔食就谷到有少少塞,有白點,於是我忍痛比佢照食,食左幾餐就自已通左,所以後來我有理無理都一餐左一餐右比佢食,大概1,2個月個量叫穩定d,夠3個月就更順了。加油呀!諗返轉頭我真係覺得好sweet,而家十分鐘意餵奶,真係唔希望佢咁快斷奶架!餵人奶要講辛苦,都真係得呢1,2年,佢成世人流流長,只有呢1,2年要食人奶!全人奶仲只係得6個月,媽媽堅持呀!
呢一段回憶係十分珍貴的!

大宅

moonmoonstar 發表於 15-8-11 15:29
唯有係比bb啜多d,雖然辛苦d,但真係有用。我最初係醫院比bb啜,但食得唔太好,bb排唔到黃,體重跌得好勁, ...
多謝你JM!! 好大鼓勵!
->喊就啜,佢啜幾耐就幾耐
我會記住呢一句!!多謝你!!

大宅

引用:Quote:moonmoonstar 發表於 15-8-11 15:29

原帖由 janicema15 於 15-08-11 發表
多謝你JM!! 好大鼓勵!
->喊就啜,佢啜幾耐就幾耐
我會記住呢一句!!多謝你!!
一齊加油呀~人奶媽唔易做!

janicema15    發表於 15-8-12 17:23

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊