懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有無JM試過由懷孕5週開始,經已出現痔瘡問題?情況係嚴重到大便後,個廁所似M到咁一片紅,擔憂中,求解救

伯爵府

引用:有無JM試過由懷孕5週開始,經已出現痔瘡問

原帖由 edbaby 於 15-08-14 發表
有無JM試過由懷孕5週開始,經已出現痔瘡問題?情況係嚴重到大便後,個廁所似M到咁一片紅,擔憂中,求解救:p ...
荷爾蒙變化,係咁嫁,下次去醫院產檢同醫生講,應該有藥拎

回覆 edbaby 的帖子

您好edbaby ,如果大便後經常有血,不如都睇睇醫生, 醫生可能會處方合適嘅痔瘡膏、軟膏或塞藥舒緩返,痔瘡情況或許會慢慢改善,媽媽平日唔好壓抑便意,亦避免過分用力排便;避免長期坐立,做溫和嘅運動,改善血液循環;要繼續攝取多D纖維同飲大量水 份,咁樣都係有助舒緩痔瘡症狀架!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

伯爵府

回覆:懷孕時的痔瘡問題?

分享少少:我就24周左右爆痔瘡,便秘用力過度引起,超嚴重果隻,行企訓坐都唔得,痛不欲生,入院都無用,之後搽痔瘡膏,好佐d,起碼唔痛,但係都係塞唔曬翻入去,時隔兩周,又爆,仲要俾第一次嚴重,痛到想死,想唔要bb去做痔瘡手術,行動不便,三餐要人照顧,日日搽止痛jelly喊住忍住刀割既痛楚塞翻入去,然後在擠痔瘡膏入去裡面,痛佐兩個禮拜,呢兩個禮拜入邊,我改變飲食習慣,早晚飲軟便水,日日去大就係我既魔鬼時間,唔去會更加辛苦,去又係痛,但一定要逼自己日日都要去到大大,兩周後,痔瘡唔痛,但係都係塞唔曬翻入去,我起碼最少十粒以上甘多,但唔痛同埋塞完都係跌一半出來,我已經好感恩。而家34周,都keep到日日去大大,日日都要去完用水清潔然後塞翻入去(跟住部分會跌出),改變飲食習慣真係好重要。一爆痔瘡,我已經開始停用所以鈣片,維生素呢d,到而家都係靠飲食來補充,唔敢吃翻,怕便秘。希望可以幫到你

Ruph出世啦,2010

複式洋房

引用:分享少少:我就24周左右爆痔瘡,便秘用力過

原帖由 may273815238 於 15-08-14 發表
分享少少:我就24周左右爆痔瘡,便秘用力過度引起,超嚴重果隻,行企訓坐都唔得,痛不欲生,入院都無用,之 ...
好多謝你嘅分享,但我個情況係由我知道有左開始,我飲食都好清,飲好多水,而且仲日日有便便,有時仲一日兩次添,所以我無便秘問題,就只奇怪大便後出咁多血,無奈中

首頁

尾頁

跳至