3歲或以上

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

回覆:Ms_Phoebe 的帖子

而家好多人鍾意懷疑小朋友自閉或自閉頻譜失調或過度活躍,唔好擔心住,因為呢啲懷疑嘅人好多時都冇資格講呢樣嘢,去政府排期驗最實際,我個仔乜都畀人話過,私家言語治療師又講過一啲似是而非嘅嘢,又話佢可能自閉又話感統失調,我心諗少年你太年輕了,學校學啲乜你冇資格又照噏,其實好唔專業。政府我個仔排咗半年已經有得評估,好大部分係因為佢幼稚園寫咗張表,寫咗一堆感統失調病徵,我睇到眼都凸埋,原來黑心好簡單。算數,我去完評估再講。嗰個評估一做3個鐘,個醫生話佢除咗講嘢有少少遲緩其他冇問題,問我個仔係咪讀某幼稚園,我話係,醫生話嗰間最鍾意轉介啲學生去評估,總之啲小朋友唔係佢個模咁樣佢就話個小朋友有問題,我呢啲第一個小朋友嘅媽媽最易嚇。我將呢個結論同啲懷疑嘅人講(某間有好幾間港島分校嘅私立幼稚園校長,唔開名,你應該估到邊間),嗰個人仲死話政府可能唔夠資源所以格硬話冇事,講真,我有時間同佢玩我告到佢間學校死十次都有之。

至於我個仔講嘢,佢兩歲半連媽媽都講唔到,只係講到幾個中文同英文單字。而家3歲半,多嘢講到叫唔停。發音有待改進,但佢唔係太差,有啲音男仔係要到4歲先講得好,我畀時間佢,同時亦繼續練習,日常生活多提醒佢正確發音。基本上佢而家講嘢大部份人都明,中英文都係,當然有同齡小朋友講得清楚過佢好多,但由乜都講唔出到今日我已經覺得好欣慰。佢而家其實有睇政府言語治療,堂係比較疏,每次半個鐘,主要係教家長返屋企同小朋友練習乜嘢。

講咗咁多,結論係媽媽要辛苦啲做多啲功課,上網又好睇書又好,知多啲唔好畀人抱窒。同埋細路仔嘅發展可以好唔同,呢樣係幫我仔驗耳嘅醫生講,我覺得好啱聽,佢話行路有啲小朋友早啲有啲遲啲,咁係咪遲啲識行嘅小朋友就成世行路都拐下拐下呢?當然唔係。言語發展亦係一樣。遲啲講唔代表個小朋友以後會講得唔好。我明白叫你唔好心急係冇用,因為等我仔開口講嘢嗰段時間其實極漫長同好難受,但同時我希望你對小朋友有信心,佢哋真係唔講唔講,一講可能就進步得好快。

男爵府

引用:而家好多人鍾意懷疑小朋友自閉或自閉頻譜失

原帖由 cwsarahtam 於 15-11-22 發表
而家好多人鍾意懷疑小朋友自閉或自閉頻譜失調或過度活躍,唔好擔心住,因為呢啲懷疑嘅人好多時都冇資格講呢 ...
再補充少少,小朋友講嘢遲有時可能係聽唔清或睇唔清,我聽過有小朋友因為嚴重遠視,睇唔到人哋講嘢嘴型係點所以遲遲唔講,一發現有遠視戴咗眼鏡就好快講到好多。呢啲嘢喺私家診所比較難發現,我提到喺政府兒童醫院嘅3小時評估,驗眼驗耳驗體能言語同其他範疇,所以就算等得耐啲,佢發現真正原因嘅機會大過外面診所,亦可以快啲針對性咁改善問題,就算佢要遲開始治療,但都好過估估下行錯方向。我自己搵過私家診所,都讀咗個基礎言語治療師課程,讀完之後發覺其實私家診所比較局限,好多嘢都係靠估,同埋治療師嘅資格都好參差,佢收得貴其實唔代表佢做得好....就算話讀咗學位,理論同實踐始終有距離。

公爵府

叻叻勳章

寶血好好..有得上..百幾蚊一堂JA.....

大宅

陪月勳章 BK Milk勳章

引用:寶血好好..有得上..百幾蚊一堂JA.....

原帖由 K-Mart 於 16-02-19 發表
寶血好好..有得上..百幾蚊一堂JA.....
Hi! 可以分享下嗎?是寶血小學?課程叫咩名呢?如何查詢?

大宅

引用:Quote:原帖由 K-Mart 於 16-02-19 發表寶血

原帖由 Angelanna37 於 16-02-19 發表
Hi! 可以分享下嗎?是寶血小學?課程叫咩名呢?如何查詢?
依家同你之前開post 已隔半年, 請問小朋友進展如何?
thanks

大宅

引用:Quote:原帖由 K-Mart 於 16-02-19 發表寶血

原帖由 markus128 於 16-02-20 發表
請求宝血speech information!
我排協康$880/50分鐘
點解協康會甘貴?唔係$60堂咩?我都係排協康會

大宅

引用:純分享: 我囡2.5歲時,老師覺得我囡言語比

原帖由 Angelanna37 於 15-08-14 發表

純分享:

續: 由2.5歲開始健康院轉介,等了8個月,3歲2個月終於排到做評估,評估之後亦告知我焦慮症情緒會影響講說話,亦比了講座我可以去聽這個方面資訊,讓可以進一步協助。
社工好好,亦幫我申請了學津。

現在我女已經3歲8個月,返K1半個學期了,其間我無放棄用明愛既言語教材,佢已經開始學我講故事內容,發音好好多,好明顯既進步,現在我已經無甘擔心了。
協康會打比我,話學津有位收我女,準備開始每月4堂既訓練。用明愛既言語教材,佢已經開始學我講故事內容,發音好好多,好明顯既進步,現在我已經無甘擔心了。
協康會打比我,話學津有位收我女,準備開始每月4堂既訓練。

別墅

引用:純分享: 我囡2.5歲時,老師覺得我囡言語比

原帖由 Angelanna37 於 15-08-14 發表

純分享:
請問當時你小朋友係點樣慢呀?

我朋友個女26個月,只識講3,4個單字或疊字,但其他指令係識聽,只係唔識講

你可以pm 我教材detail 嗎?

大宅

引用:Quote:原帖由 markus128 於 16-02-20 發表

原帖由 Angelanna37 於 16-02-21 發表
點解協康會甘貴?唔係$60堂咩?我都係排協康會
我估你是資助后的價錢, 協康職员有提及过如符合資格, 可申請資助

大宅

引用:Quote:原帖由 Angelanna37 於 15-08-14 發

Hi!已pm你了,明愛教材你可以打去問有無貨先去!協康會都有網址,有其他書籍你可以參考
由細到大都好怕羞,好少講野,同佢講佢明白聽指令,但唔肯講

大宅

引用:Quote:原帖由 Angelanna37 於 16-02-21 發

原帖由 markus128 於 16-02-22 發表
我估你是資助后的價錢, 協康職员有提及过如符合資格, 可申請資助
明白,原來申請資助同無資助差甘遠

大宅

引用:Quote:原帖由 markus128 於 16-02-22 發表

原帖由 Angelanna37 於 16-02-24 發表
明白,原來申請資助同無資助差甘遠
yes。
我真心覺得貴。
其實問了学校主任, 佢觉得無咁既需要同佢做training, 佢話我小朋友只是心急講野太快而發音5好. 可以慢慢抖正, 不用特別training

侯爵府

畀面勳章

有得買嗎??這個套材....還是可以借用..有沒有價錢..因為朋友個女都有這個問題..老師同家長講的...

大宅

引用:有得買嗎

原帖由 ff520 於 16-02-26 發表
有得買嗎??這個套材....還是可以借用..有沒有價錢..因為朋友個女都有這個問題..老師同家長講的... ...
Hi有得買,因為係每日用, 小朋友覺得好多故事,所以唔會悶。
我已pm了,你可以考慮下,明愛言語教材有網址有電話,你可以打去問有無貨先去。
協康會 有本叫口肌訓練書可以加強配合訓練。

大宅

引用:Quote:原帖由 Angelanna37 於 16-02-24 發

原帖由 markus128 於 16-02-24 發表
yes。
我真心覺得貴。
其實問了学校主任, 佢觉得無咁既需要同佢做training, 佢話我小朋友只是心急講野太快 ...
最緊要知道如何幫助小朋友,如老師都話無問題,你就唔洗太擔心了!

子爵府

認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 15週年勳章

回覆:Angelanna37 的帖子

Thanks for sharing

複式洋房

回覆:Angelanna37 的帖子

我囡囡都有言語遲緩遅半年度
現在主要訓練表達
請問明愛教材在那處可購買

侯爵府

畀面勳章

你應該係全職媽媽...好值得欣賞...加油呀.

大宅

引用:你應該係全職媽媽...好值得欣賞...加油呀.

原帖由 ff520 於 16-04-20 發表
你應該係全職媽媽...好值得欣賞...加油呀.
多謝你!
2歲前仲有返工,之後就全職媽媽,其實都開始發覺同其他同年較慢,但老人家講有d會遲D,話我大哥都3歲先講野,唔洗太心急。
而家阿女開始多野講了!
我開始無甘擔心,希望這次分享,多d家長,用正面既方向幫助自己小朋友,原來唔太鐘意講野,都唔洗迫,你多講故事,佢慢慢 感受到。
大家都要加油呀!

複式洋房

回覆:言語遲緩治療 (分享)

我都想知明愛套野係邊買?thanks

首頁
12345...6

尾頁

跳至