在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

越來越迷茫了,好想穩定落黎,大家認為保險公司既contract or 證券行既長工,邊份穩定d?

公爵府

回覆:samanchi 的帖子

兩份都唔係幾穩定

水晶宮

回覆:想生Bb, 但未有穩定工作

依家未有穩定工就快D生,生完再搵

複式洋房

但係我經期唔準,唔知幾時先有,c6 既人工又唔係好够養屋企

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

samanchi 發表於 15-8-14 22:37
但係我經期唔準,唔知幾時先有,c6 既人工又唔係好够養屋企

唔夠開支仲生BB??

複式洋房

我有份萬零蚊既工就會够,所以好想穩定

伯爵府

宜家計劃要,到時生完再穩工

子爵府

BK Milk勳章

回覆 samanchi 的帖子

唔清楚你家庭開支/收入係點,
但生個bb要洗好多錢:
bb用品/尿片/奶粉, 大d又要 playgroup, 學野, 學費. 仲要供保險, 教育基金....

仲有, 生左邊個湊呢? 請工人? 親戚? 托兒所? 又係錢.....

請先計好條數再決定幾時生bb

Bonbonho  Agree  發表於 15-8-19 21:57

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:+本帖最後由+samanchi+於+15-8-14+22:38+編

原帖由 samanchi 於 15-08-14 發表

但係我經期唔準,唔知幾時先有,c6 既人工又唔係好够養屋企 ...
經期準都唔見得好快有,無咩關係吧

別墅

我都諗緊ni個問題,計劃生b但又計劃會轉工
我怕有左搵工會好難~

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

nanachoy 發表於 15-8-15 21:47
我都諗緊ni個問題,計劃生b但又計劃會轉工
我怕有左搵工會好難~
有左, 大住個肚就一定好難搵, 未見肚就呃住人上工先囉..
而家你唔係冇穩定工作, 係穩定收入都冇...好難攪

男爵府

喺未有份穩定的之前,如果唔對CV有負面影響,可以搵份雖然唔穩定但提升到職場技能的工先。
錢係成世都要用的,愈早儲梗係愈好,之後先睇有左BB先定有份新工先,你自己決定到未來點行。
總之眼前有任何機會都咪錯過,珍惜每個搵錢和自我增值的機會,咁對你自己同家人整體生活質素先最好。

大宅

我想講呢,有時又唔好諗得太多。最perfect當然係搵到份好工,然後生b。但係咁你又永遠唔知幾時先係好工。

如果你覺得自己能力係點都搵到份工既,兩樣都可照go ahead。都有好多人發現大肚前已被炒,或放完產假後即被炒,到時再要搵過工啦。世事冇絕對,不能守株待兔等一日萬事俱備。

別墅

我覺得有份工會好d。at least 可以拿佢個前四後六先la.同埋生完好忙,根本無咩時間揾工。

大宅

MommyPanel勳章

請記住就算有工都要做夠一年先有有薪產假。

大宅

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

samanchi 發表於 15-8-14 20:23
越來越迷茫了,好想穩定落黎,大家認為保險公司既contract or 證券行既長工,邊份穩定d? ...

你C6點意見,係咪都係好想生,肯承擔,如係生左先,生B唔係你話要就即刻bingo

大宅

唔夠錢養家就乜都唔使講,做父母你要預備一個穩定嘅環境比BB,就算你而家有咗你都唔夠$養佢、照顧佢,當你負責湊,佢一日一日長大,洗嘅錢會更多,到時又點呢?你搵工?邊個湊佢?
的確BB唔係你想要就有,但如果你自己都冇一個安穩嘅生活,生咗BB係你同佢都辛苦,計清楚條數先啦

男爵府

引用:請記住就算有工都要做夠一年先有有薪產假。

原帖由 sinam 於 15-08-17 發表
請記住就算有工都要做夠一年先有有薪產假。
應該唔需要做夠一年先有有薪產假,但我唔記得左幾耐,唔肯定係咪做夠10星期就可以有呢個福利。

首頁

尾頁

跳至