母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

囡囡2歲8個月 仍有飲人奶睡覺的習慣
另外半夜,日上賴床,午睡時也會食人奶
最近發覺她兩隻門牙蛀了
去看牙醫 牙醫說臨睡食奶是主因 要戒
今晚吃完奶捉了她去刷牙 之後她想再吃但不給她 她便狂哭
其實我想餵至自然離乳的...
請問有沒有jm跟我一樣?其實睡著食奶蛀的不應是大牙嗎?還有食完飲啖水才睡有用嗎?

大宅

畀面勳章

回覆:牙醫叫停人奶

我隻仔2歲11個月都仲有訓前奶,早排開始同佢食完奶刷牙再講故事先訓!
我覺得訓練下佢訓前刷牙好過停奶,初期係有D困難,不過小朋友適應力好強

男爵府

我個牙醫反而同我講唔使擔心阿b因飲人奶而蛀牙(我個係奶睡b),話人奶係好淡,而且有抗菌功效(呢樣版主有個post都有提過,話人奶係抗菌既,蛀牙係因為日間所食/飲既野,唔關人奶事,只要睡前刷牙,之後再飲人奶都唔會蛀牙)

Glad    發表於 15-8-27 10:55

水晶宮

食人奶唔會易蛀牙架

別墅

回覆:dekiti 的帖子

我嗰個都是主要食人奶,蛀到無晒門牙

大宅

蛀牙原因應該食野所產生嘅口水分泌, 唔關食物味道事, 所以就算淡味, 都會蛀。

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

你要教佢刷牙

大宅

阿仔中e peppa pig,有本講tooth fairy,我同阿仔講tooth fairy話刷牙之後唔好再食野,否則有蛀牙怪,神奇地,阿仔居然好順灘,一take過就戒左訓前果餐奶,好驚喜

大宅

埋身餵係唔會令到蛀牙既。樽餵就可能會。
至於點解餵人奶都會蛀牙,係有其他原因。
可能係平時食太多甜食,同大人用同一餐具感染左會令到蛀牙既細菌
詳細睇呢個link
http://kellymom.com/ages/older-infant/tooth-decay/

大宅

引用:我嗰個都是主要食人奶,蛀到無晒門牙

原帖由 YueTungMa 於 15-08-18 發表
我嗰個都是主要食人奶,蛀到無晒門牙
幾大呀?

別墅

回覆:janicy 的帖子

一路出牙一路蛀

大宅

回覆:dekiti 的帖子

啜住瞓,成口都係奶, 真係會蛀牙。

伯爵府

重點係奶,唔係人奶,就算食奶粉你含住一口瞓都會蛀,同佢浪口刷牙好似實際 D
優悠在澳洲

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

dekiti 發表於 15-8-14 23:55
囡囡2歲8個月 仍有飲人奶睡覺的習慣
另外半夜,日上賴床,午睡時也會食人奶
最近發覺她兩隻門牙蛀了
以下是我多年前的一個回應內容:

吸引我來母乳版回應的第一篇主題, 就是"母乳引起蛀牙". 別擔心, 母乳引起蛀牙的機會是大大不及頻繁進食母乳以外食物的機會. 寶寶吸吮母乳時, 乳頭是深入過了門牙位置, 所以門牙蛀了, 可能是杯飲和嘴嚼食物時殘留了食物和飲料的糖分於門牙上.

注意時宜:
1. 用飲管吸吮飲料也會減低蛀牙的機會;
2. 相隔起碼4小時才吃食物, 有效讓唾液中和口腔的蛀牙物質;
3. 進食後不宜即刻刷牙, 該待半小時, 以免留在牙齒表面的xx(忘了是不是糖分)會因被牙刷磨擦而損琺瑯質.(是好多年前聽一位牙醫在電台節目說的);
4. 用牙線刷清除齒縫內的食物殘渣.

一齊努力!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=688418

babuyeung    發表於 15-8-28 14:53
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

請參考關於蛀牙的文章:

http://www.vghtc.gov.tw/GipOpenWeb/wSite/ct?xItem=56009&ctNode=47786&mp=5990

內容轉載如下:

很多人會擔心母乳中的乳糖會造成蛀牙,但是根據最新的醫學文獻研究結果發現,長期的哺育母乳並不會造成蛀牙.哺育母乳還可以減少咬合不正,顏面肌肉 發育不全,及阻塞性睡眠呼吸暫停的危險性.
蛀牙的主要成因包括 :
1. 糖分攝取.這是蛀牙的主因,包括果汁,麥粉,麵包,葡萄乾或是藥物中的糖分.影響因素主要是牙齒暴露在糖分下的頻率,而不是所接受糖分的總量.也就是說,如果你要給寶寶一天吃三顆糖,最好一次吃完,而不是分三次吃.
2. 蛀牙菌進入寶寶口中的時間.蛀牙菌可以經由照顧寶寶的人傳染給寶寶,例如親吻,共用湯匙等.
3. 胎兒發育期間媽媽的疾病或壓力.
4. 家庭的飲食習慣不好.
5. 家庭的口腔及衛生習慣不好.
6. 家庭的遺傳性 (較小的影響因子).
因此,母乳哺育和寶寶的蛀牙無關.然而,完全哺育母乳並不能保證寶寶不會蛀牙,
因為還有很多其他危險因子存在. 因此我建議:
從小就養成清潔寶寶口腔的習慣,可以用一個乾淨的軟布清潔寶寶的牙齦及口腔. 等到寶寶長第一顆牙開始,就用軟的牙刷幫寶寶清潔.
不要讓寶寶養成吸奶瓶睡覺的習慣,不要將奶瓶用來當作安撫寶寶的工具,不要讓寶寶口中含著奶水睡覺.直接吃母乳時,因為寶寶將乳房吸得長長的,奶水直接進到口腔後面,很少接觸牙齒,所以比較沒有關係.
安撫奶嘴不要塗上糖水或其他含糖食物.
當寶寶準備好時(約六個月就可開始嘗試),就開始練習使用杯子,儘早戒掉奶瓶.
減少給寶寶及幼兒吃糖的次數.
當乳牙長滿20顆時,或是你擔心有問題時,就帶給牙醫師檢查.
大人也要注意本身的口腔及牙齒清潔,以避免本身口腔中有蛀牙菌,傳染給寶寶.
飲水加氟是最簡單又有效的預防蛀牙的方法, 但是台灣並沒有這樣的措施,可以和牙科醫師討論何時開始給寶寶添加氟片.
請參考
Brian Palmer, D.D.S. Breastfeeding and Infant Caries: No Connection ABM NEWS and VIEWS, The Newsletter of The Academy of Breastfeeding Medicine, 2000, Vol. 6, No. 4 (Dec), p27 & 31.
http://www.brianpalmerdds.com/bfeed_caries.htm

陳昭惠 2002/3
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊