母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我bb剛出世8日,之前3個中飲一次,但母嬰院檢查話比出世時輕左少少
我宜家買左個奶泵,諗住2個中飲一次
但埋身一來唔知餵左幾多,二來唔知啊b係真飲定假飲
所以諗住先泵左d出反先埋身餵,餵完再飲泵出個d!!咁做好嗎???
因為熟手媽媽可教下我

大宅

回覆:全人奶既新手媽媽問題(>﹏<)sos

出世後一星期,BB開始收水,輕左都好正常,至於你BB得8日,我建議2小時餵一次,埋身餵奶較方便,如果你想知佢食左幾多,可轉一餐樽,BB是否夠饱,你每天濕片有幾多片呀? 总之你要對自己的母乳有信心呀!

男爵府

引用:我bb剛出世8日,之前3個中飲一次,但母嬰院

原帖由 蜻蜓點水 於 15-08-19 發表
我bb剛出世8日,之前3個中飲一次,但母嬰院檢查話比出世時輕左少少
我宜家買左個奶泵,諗住2個中飲 ...
泵完又埋,埋完又泵,用好多時間,每兩個鐘食一次,媽咪你唔洗訓lu,唔訓更加無奶喎。

泵完你去訓覺,下一餐先埋身,隔住做,你有多少少時間休息才有體力和有奶咖。

大宅

回覆 蜻蜓點水 的帖子

記得醫院教過留意bb面珠同耳前的位置, 如果佢有吞嚥係會郁動的! 如只係啜就無郁動
如果bb係願意埋身啜, 就唔建議為咗睇奶量而泵, 咁樣你會更大壓力同無休息, 隨時有反效果!

bb輕咗好多嗎? 每日濕片夠6塊? 如問題唔大, 可先試下餵密少少

大宅

媽媽加油呀!

男爵府

引用:回覆+蜻蜓點水+的帖子記得醫院教過留意bb面

原帖由 Csonmi 於 15-08-20 發表
回覆 蜻蜓點水 的帖子

記得醫院教過留意bb面珠同耳前的位置, 如果佢有吞嚥係會郁動的! 如只係啜就無郁動
樓上話如果bb係願意埋身啜, 就唔建議為咗睇奶量而泵, 咁樣你會更大壓力同無休息, 隨時有反效果!

絕對同意,我是過來人

別墅

回覆:蜻蜓點水 的帖子

我生院住院個時, 姑娘話3個鐘都耐左D,頂盡兩個半鐘就餵了
密D埋身有助上奶呀

大宅

蜻蜓點水 發表於 15-8-19 18:04
我宜家買左個奶泵,諗住2個中飲 ...

建議2個鐘比Bb食一次, Bb 飽就會瞓,睇片數就知bb 夠唔夠奶,未返工前無必要知呀B食幾多,頭一個月盡量唔好用樽餵BB,因為食慣樽BB好快唔肯埋身
我B出世到出院體重輕左9%差D要入院,我一日埋身8-12 餐無補粉3日已返回正常
如果真係太累先泵一餐出黎叫屋人餵,又泵又餵重要洗,重累過埋身

比D信心自己,加油

複式洋房

我個女輕10%
又係差d要去醫院
跟住密密餵 好多時未夠2個鐘就餵
幾日後追返
同意話又泵又餵好攰 泵到唔多又嚇親自己
加油
初頭好辛苦

大宅

母嬰院話輕左少少,片得4片咋(3小便,一大便)
但我bb有黃膽的,姑娘有講要餵多d,得bb快d排走黃膽
所以諗住等bb出院反就2個中餵一次,宜家我都係兩個中泵一之,
兩邊加起平均等60ml左右,夠唔夠bb食??
半夜其實我都想餵bb,但坐月中,媽媽唔想我餵,想我休息(>﹏<)

男爵府

引用:母嬰院話輕左少少,片得4片咋(3小便,一大

原帖由 蜻蜓點水 於 15-08-21 發表
所以諗住 ...
餵人奶初頭係咁辛苦,堅持啦,兩三個月就好好多

大宅

bb出左院啦!但埋身餵飲得少~
定係我餵得唔好??(>﹏<)
佢有黃膽成日都訓,攪到夠人奶比佢,佢都訓左唔飲
我諗住用泵先餵完,等佢黃膽正常哂,唔再高先埋身餵反!!
我唔想佢因為黃膽眼訓飲少左奶而又入反醫院

男爵府

MommyPanel勳章 認識瑞士牛牛第二回

蜻蜓點水 發表於 15-8-21 16:06
bb出左院啦!但埋身餵飲得少~
定係我餵得唔好??(>﹏

恭喜你bb出左院啦!

BB初時埋身可能未咁食得好。

比一日時間大家,睇下每1.5-2小時只埋身餵,24小時計,有幾多濕片,夠5-6片便不用擔心。

大宅

埋身最上奶

未滿月唔建議用泵
建議繼續埋身,覺得bb啜唔到可以試下搵人奶姑娘睇

俾bb多啲學習埋身嘅機會

大宅

引用:回覆+蜻蜓點水+的帖子記得醫院教過留意bb面

原帖由 Csonmi 於 15-08-20 發表
回覆 蜻蜓點水 的帖子

無錯,而且bb埋身食一定多過你泵出黎

唔好泵2安已經話自己窮,只係個泵泵到兩安啫

大宅

引用:母嬰院話輕左少少,片得4片咋(3小便,一大

原帖由 蜻蜓點水 於 15-08-21 發表
所以諗住 ...
太早用樽餵好易over feed

多啲埋身就ok

大宅

太早用樽,易乳頭混淆

其實姿勢啱埋身係食最多

你懷疑佢啜唔好更要俾佢練多啲

你而家要坐月,休息好重要

唔好浪費時間又泵又洗又消毒

大宅

係呀成日泵完又要消毒好累
但bb真係好易訓,埋身餵唔夠2分鐘佢就訓,有時直頭訓緊要抱醒佢。
佢係威e出院後,我係3個中飲一次,個時每日得4片(3小便,1糞),之後去母嬰院覆診,黃膽高反入反院,今日先出院!!
宜家2個中餵一次

大宅

回覆:全人奶既新手媽媽問題(>﹏<)sos

我B出世第3日咋,又係掛住瞓唔願食,我兩邊乳頭都損損地添呀,點算呀?有啲想放棄啦!

大宅

損損地??係咪你餵既姿勢唔岩~~
我就係起初bb食個幾啖痛之外,之後就唔痛嫁啦!

但2個中餵一次,我個胸未做得切奶,點算好(>﹏<)??

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊