自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

伯爵府

引用:我真心唔想我子女信呢個教,真係聽親都火燒

原帖由 lazywife 於 15-08-24 發表
我真心唔想我子女信呢個教,真係聽親都火燒心,我讀左十幾年基督教學校,讀親都想反台問無父母養我,個上帝 ...
講得好

伯爵府

引用:其實如果佢真係沉迷,應該會孝敬愛護父母,

原帖由 jacobkit 於 15-08-25 發表
其實如果佢真係沉迷,應該會孝敬愛護父母,對身邊的人好,有憐憫的心懷。簡單來說,咪有仁愛,喜樂,和平, ...
其實如果佢真係沉迷,應該會孝敬愛護父母,對身邊的人好,有憐憫的心懷。簡單來說,咪有仁愛,喜樂,和平,溫柔,良善,信實,忍耐,溫柔,節制。

agree

水晶宮

引用:世界上三大煩膠:1)基督徒2)保險佬3)層

原帖由 fantababy 於 15-08-25 發表
世界上三大煩膠:
1)基督徒
2)保險佬
係,最麻煩

侯爵府

引用:Quote:原帖由+ellaman93+於+15-08-24+發表

原帖由 華美 於 15-08-25 發表
即係當年大樓送樓比蔡小姐,蔡小姐好高興咁話感謝主 我覺得好低能,送嘢比你果個喺你面前啊! 但我 ...
如果我送野比人,你多謝佢既天主,而唔係我,我會覺得佢好無禮貌。

我試過盡心盡力幫個客解決困難,佢一句:感謝天父幫我完成咁困難既事..講完走左去。我真心想

所以有時物以類聚,教徒同教徒會fd d,因為他們講緊同一種「語言」,我們非教徒會覺難以理解。

大宅

引用:我個鐘點就係教徒,我出糧比佢,封利是或送

原帖由 debjc 於 15-08-24 發表
我個鐘點就係教徒,我出糧比佢,封利是或送禮物比佢,佢都係對住我話感謝主,我會照同佢講話唔洗客氣:wahah ...
睇完笑左

侯爵府

回覆:親人沈迷信仰令我很氣憤

希望大家唔好敵視以下內容,只是想解釋點解有些人有飯吃會感謝主而唔係感謝媽、感謝廚師。

朋友(男性)是基督徒,佢阿媽一開始唔係。朋友吃飯前會祈禱感謝主。阿媽心入面不爽也開過口講過:依家邊個煮飯?天跌碗飯來?

有一日,佢阿媽如常坐在飯桌前,正想開始吃飯時發現吃不下。完全,一啖也呑不下去。反胃,想嘔。勉強吞下,真的嘔出來。佢去睇醫生,胃癌。迅速地,兩星期之間瘦到唔認得。佢馬上留院切部分胃,再看用不用電療。

朋友不敢在佢媽面前哭。朋友説好掛住佢媽煮的飯。佢媽已經力不從心,不能下床出街,變得好虛弱,因為她已經不能靠自己進食。

原來,唔係要煮,就煮得出;唔係要吃,就吃得下。

你就當他們感謝大家有一個可以共享一桌的機會。

伯爵府

引用:+本帖最後由+adaho123456+於+15-8-24+22:59

原帖由 adaho123456 於 15-08-24 發表

首先聲明,我不是說所有基督教都差,我只是指我親友的 ...
超級洗腦教育,討厭

男爵府

我真心唔想我子女信呢個教,真係聽親都火燒心,我讀左十幾年基督教學校,讀親都想反台問無父母養我,個上帝 ...
你真係講得太好~乜都佢地講唒,好討厭

大宅

引用:Quote:原帖由+lazywife+於+15-08-24+發表我

原帖由 sukisky 於 15-08-25 發表
你真係講得太好~乜都佢地講唒,好討厭
同保險佬一樣,日日自high

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有時....我都唔明的

公爵府

引用:首先聲明,我不是說所有基督教都差,我只

原帖由 adaho123456 於 15-08-24 發表

首先聲明,我不是說所有基督教都差,我只是指我親友的 ...
上佢fb問佢细個幫佢閔屎的是否神????

水晶宮

回覆:華美 的帖子

下、信左主仲跟大劉真係

水晶宮

佢感謝主無問題、但都應該對母親有同樣既心,識人成日做義工幫人好好人咁、點知咁得閒原來係當家人係工人

珍珠宮

引用:希望大家唔好敵視以下內容,只是想解釋點解

原帖由 ope 於 15-08-25 發表
希望大家唔好敵視以下內容,只是想解釋點解有些人有飯吃會感謝主而唔係感謝媽、感謝廚師。

朋友(男性)是 ...
咁佢媽媽生病了
佢既主又點?

99dogdog    發表於 15-8-25 10:07

珍珠宮

回覆 adaho123456 的帖子

我認同樓主睇法.一個人嘅成就, 家人朋友嘅支持不可抹煞. 天父教人咁無良心嗎?
我唔反對宗教. 一個人失意時可能佢會覺得這是神嘅安排, 有特別意思. 咁佢就可以靠這意志捱過艱難時刻.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我個fb有人post ~

佢爸爸既葬禮在好天氣下得以進行~係因為神,仲好感恩潻聽到都o咀,唔係好天就落雨架喇

水晶宮

回覆 adaho123456 的帖子

唉, 我都好怕依D人, 我身邊有好多.

伯爵府

環保接龍勳章

又唔係自己個女洗咩咁激動

水晶宮

描述得好好!

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

佢地真係感謝主多於屋企人架

首頁
34567...9

尾頁

跳至