懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日36w3d,今朝7點個肚好似想period咁,肚怨怨,有少少痛,去了兩次便便仍然有想m既感覺,腰骨勁痛,但無見紅,無穿水。。。請問咁既情況我應該點做?

回覆 tikgie 的帖子

Hello tikgie ,去到懷孕嘅後期,識得分假宮縮同陣痛係好重要。 宮縮係子宮不規則地收緊同放鬆,有媽媽感覺肚實,又似經痛,通常稍稍休息或者轉換下姿態就會逐漸停,宮縮時可以乘機練習呼吸。缺水或者心情緊張宮縮都會比較多架! 而分娩先兆陣痛係唔會因改變 姿勢而減輕,成個子宮都有規律地痛,收縮的頻率會越來越快,強度越來越強,為時亦會越來越耐。您而家感覺會唔會比較似宮縮呢?
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

回覆:Yvonne@牛欄牌媽咪專線 的帖子

Thanks a lot! 而家都仲係keep住似經痛,可能尋日出街飲得少水,等我飲返多啲水,睇下情況,thank you.

回覆 tikgie 的帖子

除左飲多D 水都要試下放鬆心情呀, 緊張都會令宮縮密D架,宮縮時可以乘機練習呼吸,預祝您同BB一切順利~

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至