自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆:陽光敏感

到。曬到太陽會出水泡。我係吸血鬼
而且係遺傳,我阿媽都係吸血鬼

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 little1025 於 15-08-28 發表

複式洋房

引用:Quote:原帖由+方麗娟+於+15-08-28+發表有冇

原帖由 方麗娟 於 15-08-28 發表
多謝各位認真分享,我都好擔心問此問題好快要地裂

我小朋友以前冇(唔覺有陽光敏感嘅疑惑), ...
揾d物理防曬,同埋袋頂漁夫帽係書包,請老師出操場玩同小朋友戴

複式洋房

引用:Quote:原帖由+P-boy+於+15-08-28+發表我有

即係有可能以前冇,唔知幾時開始有?我小朋友似係咁,紅、腫、痕、粗糙。
手腳都仲可以著長袖保護,面…… ...
曬後可塗蘆薈gel, 但最好買有機個d

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

引用:Quote:原帖由 方麗娟 於 15-08-28 發表多謝

原帖由 Mrs.TamC9 於 15-08-28 發表
揾d物理防曬,同埋袋頂漁夫帽係書包,請老師出操場玩同小朋友戴
物理防曬?
我買過好幾個牌子嘅兒童防曬,有機呀,低敏呀,乳液狀通通都係搽完冇幾耐就變得好紅,只有面係咁,手腳冇問題。

學校規定所有outdoor一定要戴帽,不過頂帽嘅覆蓋範圍可能唔夠大

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 方麗娟 於 15-08-28 發表即係

曬後可塗蘆薈gel, 但最好買有機個d
剛剛買了cetaphil低敏after sun,希望幫到佢舒緩下

複式洋房

引用:Quote:原帖由+Mrs.TamC9+於+15-08-28+發表

物理防曬?
我買過好幾個牌子嘅兒童防曬,有機呀,低敏呀,乳液狀通通都係搽完冇幾耐就變得好紅,只有面係 ...
要覆蓋大最好闊邊漁夫帽,防曬你去萬0屈人寺有藥劑部個度買,有隻牌子叫spectra ban 低敏物理防曬。我仔濕疹皮膚一曬d濕疹會特別紅同痕,都用呢隻,皮膚醫生介紹

子爵府

我有… 人大左先有。一曬太陽就會出紅疹,會痕,會發熱同腫脹。溫書溫得耐~對住書枱燈都會中招。 睇左中醫西醫都係話無得醫。 我自己就試左幾樣…

1. 淨搽防曬出街… 無用
2. 搽防曬加傘… 香港行街都OK 但著短褲腳會中招
3. 搽防曬+ 透白色防曬衣 … 呢個ok 去Thai land 咁大太陽,入面著Y背心都只係Y位有輕微痕, 一陣就無事. 所以去行山我都係咁著.
4. 用芭蕉扇... 之前睇過D文話皮膚散唔到熱, 都會出現敏感. 有次中午去等巴士係得遮既, 我試過一路用芭蕉扇不斷吹住對手臂, 又真係無事. (呢個當然唔好亂試, 只係我每年都希望自己好番而做的testing)

我自己都仲試梗點樣可以令自己好番..今年有幾次係無拎遮出街, 敏感反應都延遲左同反應輕微左. 最嚴重時我都冇用搽類固醇.. keep住自己係涼的地方, 用食速敏治就搞定.

子爵府

方麗娟 發表於 15-8-28 17:02
即係有可能以前冇,唔知幾時開始有?我小朋友似係咁,紅、腫、痕、粗糙。
手腳都仲可以著長袖保護,面…… ...
小朋友面仔係唔係比較乾? 我之前都會面都有, 但護膚多左, 保濕多左就曬完面無事

子爵府

Emanuelb 發表於 15-8-28 13:33
有,我fb 有follow 一個外國妹妹,佢對UV 嚴重敏感,唔好話陽光,室內燈都只有led 燈先得。佢一掂UV 會全身 ...
請問佢個fb 叫咩名? 我想follow睇下有咩解決方法:(

珊瑚宮

我有,已經好多年,如果唔戴手套曬親,好快會起水泡,好痕,手邊的皮會變厚,揸車一定要載手套

珊瑚宮

引用:我有,已經好多年,如果唔戴手套曬親,好快

原帖由 bing-jing 於 15-08-28 發表
我有,已經好多年,如果唔戴手套曬親,好快會起水泡,好痕,手邊的皮會變厚,揸車一定要載手套

...
醫生話應該係之前食咗某d 葯引起敏感
係咩 photo -allergy
有呢個問題好耐好困擾,但好神奇,有一年暑假無端端冇咗呢個問題,唯一解釋係個年去過外地海灘游過水

禁止訪問

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 little1025 於 15-08-28 發表

大宅

我!唔曬得

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 方麗娟 於 15-08-28 發表物理

要覆蓋大最好闊邊漁夫帽,防曬你去萬0屈人寺有藥劑部個度買,有隻牌子叫spectra ban 低敏物理防曬。我仔濕 ...
謝謝妳,我留意下

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 bing-jing 於 15-08-28 發表

有呢個問題好耐好困擾,但好神奇,有一年暑假無 ...
浸過咸水果然係唔同d

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 牧羊人 於 15-08-28 發表唔知

原帖由 Hoining 於 15-08-28 發表
我生完細B後突然有呢個敏感
生完bb後有好多嘢都轉變咗,身體的確有唔同
你也要小心護理

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 bing-jing 於 15-08-28 發表

有呢個問題好耐好困擾,但好神奇,有一年暑假無 ...
唔好意思,請問會唔會係d比較重嘅藥物?e.g.antibiotics之類

唔想就唔好答始終係私隱

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我老公同99 有段時間係咁,曬少少太陽就皮膚出晒點點,好痕。但過一排又會冇事。

禁止訪問

畀面勳章

回覆:方麗娟 的帖子

首頁

尾頁

跳至