親子旅遊

跳至

首頁
12345...7

尾頁

侯爵府

畀面勳章

第一日:我們坐8點幾機到台灣,大約10點幾到達台灣。去到台灣,我們就唱錢,果日的匯率係4.09,匯完錢就去出電話卡,7日台幣$500元!
之後,我們約咗包車張先生車我們去台北市,哩個包車我上一年都係用佢,雖然佢唔係咩集團式經營,但勝在司機好好人,上一年去完台灣後都介紹左好多JM用佢,好多JM用完都COMMENT好好!

去到就去酒店附近食下野,之後去左酒店CHECK IN同放低行李。我們今次都係住澄舍,貪佢平、靚、正!

放好行李之後,我們就坐捷運去「大樹先生的家」,我們一早在FB度BOOK咗下午茶!

去到果度有個好靚既波波池,又有沙又有水玩,仲有煮飯仔,小朋友玩得勁開心!

去完大樹先生的家後,我們就去左行夜市,跟住就返酒店!

Charlotte_mom  請勿在版面留下 pm 或 email 等相關字句,否則本文將會被關閉,謝謝合作  發表於 15-9-23 20:18
如果明亮的光線使你雙眼再也看不見
我的愛能把你帶回家

侯爵府

畀面勳章

第二日:今日我們包車到宜蘭,由台北市包車到宜蘭為台幣$4000。去宜蘭既早上天氣陰陰,但到了宜蘭天氣還好,只是偶然上車時下雨!真幸運!

今天行程都是安排給小朋友,我們先到蔥仔寮體驗整蔥油餅,每人有一份的麵粉整餅的,之前會有工作人員教授如何整餅,整完後仲會有專人替你整熟,完成後可以自行食返!味道都幾好味!

之後去了宜農牧場好近咁接觸雞、羊、鴨、豬等,仲可以餵佢地食野,價錢比香港平!

跟住去了蠟藝彩繪館整蠟筆,哩度好好玩,大細都啱玩,我們都逗留左差不多兩個多小時!

之後,天開始黑,我們亦開始累,司機車我們去左幾米廣場影下相,又帶我們去玩溫泉魚泡腳!都幾有趣!

最後包車返台北夜市買野食返酒店食!
我的愛能把你帶回家

侯爵府

畀面勳章

第三日:今日全日去左台灣既Babyboss,哩度係給予小朋友機會工作體驗,我們由上午10點玩到晚上8點(足足10個小時,工時仲長過我地平時返工)!

小朋友玩得好開心,玩左11個職業,有警察、消防員、歌手,玩完真係攰到嘔,因為要幫佢做跑腿去排隊、去計時間!雖然好攰,但見到小朋友玩得開心咩都抵番曬!
我的愛能把你帶回家

侯爵府

畀面勳章

第四日:因為前一天的行程太累,我們成家瞓到11點,跟住去左食下午飯,之後坐公車到兒童新樂園!

兒童新樂園的大人入場費只係台幣$30蚊,即港幣$8蚊左右,小朋友6歲以下唔洗錢!抵到爛!

場內既機動遊戲都是按人頭收費,每個機動遊戲大約$20-$30台幣,即港幣$4-$5左右!

我的小朋友因為高度關係只可以玩7種機動遊戲!入場時落好大雨,所有室外機動遊戲都關閉,幸好樂園裡面有室內遊戲室,裡面好似冒險樂園,都係按每個遊戲收費,但平好多!仲有個免費波波池玩!

我們玩完室內遊樂場後出返室外雨就開始停,最後7個機動遊戲玩左6個!玩完都已經6點,坐公車買野食返酒店食!

沿路返酒店時在地下街見到有盲人按摩就試下玩,港幣$50可以按20分鐘!抵過香港好多好多!

我的愛能把你帶回家

侯爵府

畀面勳章

第五日:今日天氣唔穩定,所以取消左去六福村既行程,改左去睇小丸子展覽!

一早又係去酒店對面既小店開餐,跟住就行去展覽館!小朋友好鐘意小丸子卡通,所以去到果度好開心!推介大家都去睇下,因為都幾靚!

去完小丸子後,因為落好大雨,跟住我們去左行地下街,先生仲在地下街剪頭髮,台灣剪頭髮只係港幣$25蚊,超抵!

跟住我們去食饗食天堂自助餐,一家三口只係食左港幣$466!超級抵!跟住又行地下街睇下書,跟住就返酒店!
我的愛能把你帶回家

侯爵府

畀面勳章

第六日:今日我們包車出發去六福村,六福村果度可以坐格巴士近距離睇動物,六福村有好多機動遊戲啱小朋友玩,而且都不用排隊!我覺得好玩過迪士尼!

逗留到大約3點,打比包車司機,佢帶我們去參觀台灣好出名既蛋糕公司,之後仲帶我們去機場附近的港口食海鮮,果度既海鮮好新鮮!推薦各位可以臨上機場前可以試下,因為果度距離機場車程只係20分鐘左右!
我的愛能把你帶回家

男爵府

好媽媽勳章

回覆:分享只為小朋友而設6日5天的台灣之旅

多謝分享,請問蔥仔寮要預約的嗎?

別墅

回覆 misslo 的帖子

謝謝分享!請問六福村動物園和玩機動遊戲是同—個入口?假日收幾點?我3:00先到六福村,會否太晏?
如果坐車睇動物,在哪兒買票?
謝謝!!

侯爵府

畀面勳章

回覆:jencheng 的帖子

我當日不用!不過我果日是平日,所以唔清楚!

我的愛能把你帶回家

侯爵府

畀面勳章

回覆:snoopychan13 的帖子

六福村現在做緊優惠,$799台幣可以玩埋水上樂園,我果日玩左3-4個鐘,都算玩得哂!

動物園同機動遊戲都係同一個場,坐動物園巴士不另收費!場內只有騎馬另外收費,其他一律入場費已包!

開放時間可參考官網,因為我都唔係好清楚

我的愛能把你帶回家

侯爵府

畀面勳章

因為連續兩年都去左台灣玩,之前都爬過文,所以大家有咩問題都可以問我!我會盡量解答!

我的愛能把你帶回家

大宅

回覆:misslo 的帖子

請問小朋友幾大?

大宅

你介紹個包車司機我上次都係用佢,好凖時兼好有禮貌,我D朋友去台灣我都推薦搵佢包車

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 snoopychan13 的帖子

官網收5:00唔啱㗎,我月中去係收8:00嘅!暑假門票水上樂園連機動遊戲台幣799,我只去水上樂園都係呢個價,唔知暑假後會唔會改。

大宅

引用:因為連續兩年都去左台灣玩,之前都爬過文,

原帖由 misslo 於 15-08-31 發表
因為連續兩年都去左台灣玩,之前都爬過文,所以大家有咩問題都可以問我!我會盡量解答!

...
想問下小丸子館係邊嫁?有冇詳細地址?另外想問知唔知而家應該買咩生果最好?

複式洋房

可否pm包車司機給我?

男爵府

好媽媽勳章

引用:你介紹個包車司機我上次都係用佢,好凖時兼

原帖由 cherryluk 於 15-09-01 發表
你介紹個包車司機我上次都係用佢,好凖時兼好有禮貌,我D朋友去台灣我都推薦搵佢包車 ...
請教去六福村個日你包車要幾多錢?可坐幾多人?謝謝!

侯爵府

畀面勳章

回覆:tamsam 的帖子

我個小朋友今年6歲

我的愛能把你帶回家

侯爵府

畀面勳章

引用:你介紹個包車司機我上次都係用佢,好凖時兼

原帖由 cherryluk 於 15-09-01 發表
你介紹個包車司機我上次都係用佢,好凖時兼好有禮貌,我D朋友去台灣我都推薦搵佢包車 ...
佢真係好好!好多jm用完都大讚

我的愛能把你帶回家

侯爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+misslo+於+15-08-31+發表因為

原帖由 puishan1216 於 15-09-01 發表
想問下小丸子館係邊嫁?有冇詳細地址?另外想問知唔知而家應該買咩生果最好?

...
小丸子資料如圖

我今次去食左菠蘿同芒果,好甜,好好味!

我的愛能把你帶回家

首頁
12345...7

尾頁

跳至