婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

奶奶比說話我聽,定係我多心?

我地一星期會返奶奶家吃飯兩次,我地會帶埋工人和BB。基本上返去吃飯都係比他們見下BB,而唔係我地痴飯食。

奶奶見親BB都全程抱住唔放,連老爺都無得抱。BB現在7個月大,晚晚9點就摟眼訓,奶奶都知的。

今次奶奶依舊抱住BB 坐係度,bb又開始樓眼訓。我同工人姐姐都係奶奶和BB面前。奶奶就同我講話BB 想要姐姐所以咸。

我個刻已經好嬲,但無出聲。點解要話bb 要姐姐,唔係話BB要媽咪?奶奶句說話係咪有問題,定係我多心?

我現在越淋越生氣,早知我答話BB唔係想要姐姐,只係唔要嫲嫲者.

侯爵府

引用:奶奶比說話我聽,定係我多心

原帖由 jennylady 於 15-09-06 發表
奶奶比說話我聽,定係我多心?

我地一星期會返奶奶家吃飯兩次,我地會帶埋工人和BB。基本上返去吃飯都係比 ...
你多心了

大宅

回覆:奶奶比說話我聽,定係我多心?

多心x2

別墅

觀點與角度啦!
想自己好過啲咪當距廢up囉!
想難受地過幾天咪系距有心俾姐姐都吾俾你囉!
為左一句說話 傷自己細胞 幾吾值呢!

子爵府

回覆:jennylady 的帖子

你多心了

別墅

回覆:奶奶比說話我聽,定係我多心

我諗佢都係隨口UP,,不要太上心。

男爵府

我老公就話她啊媽無必要講說話去激我,但我覺得奶奶係有心。正常人都唔會咁講野啦。大大個啊媽係度,都話bb要工人。其實阿b根本只係眼訓,唔係要任何人,奶奶都知。

個個都話我多心,好彩我個日係奶奶面前無出聲。不過我事後就好激氣。可能奶奶經常比說話我聽啦。

結婚年幾,拍拖兩年,奶奶都仲叫我做啊邊個。有次我係老爺叔仔面前,唔應奶奶,跟住老爺話奶奶叫我,我用生氣的語氣話,\"係咩,叫我咩,我唔知道原來係叫我,原來我係啊邊個咩\"。

呢次之後,就有時候叫名,有時候叫啊邊個,或者啊邊個+叫名。我咪立刻話老公,原來我姓啊邊個。

奶奶唔會叫老公或叔仔做啊邊個,只會叫工人和我做啊邊個,而未有工人前都係叫我啊邊個

現在奶奶講咩做咩我都唔中意了,所以今次件事可能真係我多心,因為奶奶做咩其實我都唔中意了

男爵府

引用:觀點與角度啦!想自己好過啲咪當距廢up囉!

原帖由 babykenky 於 15-09-06 發表
觀點與角度啦!
想自己好過啲咪當距廢up囉!
想難受地過幾天咪系距有心俾姐姐都吾俾你囉!
她講完都唔係比bb我地,講完繼續自己抱架。所以根本係比說話我聽。

有次又係,特登比bb工人唔比我,連工人都話比媽咪啦,老公都爆她話做咩唔比媽咪

子爵府

BK Milk勳章

回覆:jennylady 的帖子

以後99唔叫你名唔好理,當聽唔到。

一星期見幾小時咪由得佢囉,唔知佢心態係想激你定係咩啦,我先至唔會比佢激到,一聽到扮打喊路,扮冇聽到。

大宅

你想多了

男爵府

我的育兒心得勳章

佢係唔係有意都好,你唔好嬲,唔好中佢計。下次同工人講定,佢咁講就工人抱,一抱就俾返你。你最錫bb,bb最錫你,唔係其他人一句半包可以改變。

男爵府

唔係叫名嘅話我唔會應 太冇禮貌

男爵府

回覆:ada_fung 的帖子

係啊,現在叫我啊邊個我唔會應。但奶奶繼續玩野,叫完啊邊個再叫名,話比我知我係啊邊個呢...

男爵府

引用:佢係唔係有意都好,你唔好嬲,唔好中佢計。

原帖由 hhz 於 15-09-06 發表
佢係唔係有意都好,你唔好嬲,唔好中佢計。下次同工人講定,佢咁講就工人抱,一抱就俾返你。你最錫bb,bb最 ...
我成日洗bb腦。同bb講媽咪最錫bb , bb 最錫媽咪。哈哈

子爵府

楼主99应该好锺意楼主架,听楼主自己说结婚时都比左好木礼金同 首饰楼主架

男爵府

引用:楼主99应该好锺意楼主架,听楼主自己说结婚

原帖由 breadcheung 於 15-09-06 發表
楼主99应该好锺意楼主架,听楼主自己说结婚时都比左好木礼金同 首饰楼主架 ...
奶奶只比基本金器,一對吖一條豬牌。同我媽咪送的無得比,不過我無介意過。我男家親友無金器比我,但我有20對龍鳳手吖,全部女家送。禮金我老公自己比。我老公搵到,比幾多係他個人意願,禮金我媽咪係任我老公比,只係要求比女家10圍酒,見我咁多金都知道我大家族啦。我父母已經錫住我老公唔請咁多人,擺酒就當然都係我老公自己比啦。

我父母和嫲嫲都各送了男裝金鏈比老公。媽咪亦送了件玉比老公。唔計金,件玉都貴過奶奶送我的金器。

我媽咪送首飾比我唔計,我媽咪亦比了現金首期比我做嫁妝,唔係多,但都7位數。等我同老公可以買多層樓或換大層樓。老公知道的。

奶奶無幫過老公比學費,無幫老公結婚,無幫老公買樓,無問題,無介意過。我唔明奶奶送過金代表咩。奶奶送金代表可以蝦我?咩道理? 我姨媽姑姐,叔伯個個有送金,即係個個可以比說話我聽?

babuyeung    發表於 15-9-13 10:29

男爵府

樓主,你想多了 x n

做人簡單D,會開心好多!

翡翠宮

好煩--》樓主

大宅

mini1204 發表於 15-9-6 11:13
好煩--》樓主

x2.

男爵府

引用:好煩--》樓主

原帖由 mini1204 於 15-09-06 發表
好煩--》樓主
我咩都無對奶奶做過。夠她煩..

首頁

尾頁

跳至