自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

2024年龍年勳章

唔睇都唔知receptionist 係咁忙
我鐘意舊嘢,新嘢點都取替唔到。

水晶宮

回覆:做辦公室接待員真係唔容易

以家做乜工都唔容易做。。我都試緊新工

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

我做過幾間大公司都唔係甘

每樣野都有專人專科專做

funfun759    發表於 15-9-9 17:13
pokinponi    發表於 15-9-9 15:54

大宅

我以前好想做...但未做過...

LUCKYO    發表於 15-9-9 10:06

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

我以前都係呢個post,我自己就做得好輕鬆,因為公司路多人(2x人),如果人多應該會煩d

分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

子爵府

你個post 主力講做admin 唔容易wo~

如果請你個陣post 係recept, 應該job duties 無咁多
相反,請個陣請你做admin, 但坐係recept 做野,咁咪做番你講ge admin 野+ 接待~

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

呢D野間間公司唔同既

子爵府

回覆:公治 的帖子

我好鍾意我公司個receptionist架!
絕對唔會覺得佢無前途
人各有志,點會咁諗人
當然,佢係一個好好嘅receptionist人緣先咁好啦

wcpcelia    發表於 15-9-9 09:17

大宅

你講嗰啲我做recep.時都要做呀,但坦白講都係啲手板眼見工夫,無咩難度喎,我係悶得滯同埋真心覺得無前途先唔做架。

翡翠宮

+3金熱血 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:我第一次做接待員, 真係唔係咁容易;點解咁

原帖由 公治 於 15-09-08 發表

我第一次做接待員, 真係唔係咁容易;
我以前做receptionist主力聽電話,跟下啲courier, 分下文件入下data咁咋喎。你講大部份系我做admin時職責。

重新起步,為未來努力

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我第一次做接待員, 真係唔係咁容易;點解咁

原帖由 公治 於 15-09-08 發表

我第一次做接待員, 真係唔係咁容易;
打工本來就唔容易

珍珠宮

環保接龍勳章

大宅

呢d應該係公司行政部/總務部既工作?我都做過細公司receptionist 不過可能唔係做左好耐所以做既野都係手板行眼功夫,開門開燈開冷氣呢d濕碎野,訂文具,訂零食,收發下文件聽電等等... 你一個人做咁多野好辛苦喎!人工有無13k? 得8k要做咁多野我一定唔撈。 加油樓主

大宅

辦公室接待員高級打雜,人前人後都笑面迎人,一d都唔易做

子爵府

你所講嗰d我之前做recep全部都要做,再加上訂library 既書,做埋買書全年expense record, 蓋收文件,分派fax, 訂早餐午餐,有d仲要分配埋oa既全日schedule! 邊個話recep易做!

子爵府

我公司個 receptionist 廁所都冇得去
一定要揾到人頂先可以行開
仲要管埋所有 meeting rooms 嘅 booking
公司D 同事仔成日點佢做嘢
明明可以喺 Outlook book meeting rooms
係都要打出 reception 要人同佢book
死都唔肯學打長途電話
打出 reception 叫人幫佢打再轉駁俾佢

侯爵府

呢D應該唔係RECEP既工作,似ADMIN STAFF多D,
呢D工作係"林嬸"野,但工作冇難度.

侯爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我宜家係admin,除左同supplier傾價拎quote同客sell野唔關我事外,所有野都係我做,半年執次倉都係好,細公司係咁架喇,得大公司先會分咁多post

子爵府

仲有,如果要寄件仲要幫d秘書寫埋airway bill, 打电话落埋order!
要話頭醒尾,同事問你訂咩午餐你識得比suggestions, 想買文具你即刻知邊度訂邊度平,仲要識得搵新既service providers!

識set v con訂埋v con時間表,識得同事爭用房時解決紛爭,完全唔係人地叫你做咩就做咩!

首頁

尾頁

跳至