自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:做辦公室接待員真係唔容易

你講嘅工作我唔係receptionist 都要做埋,我仲要跟單跟客跟廠仲做埋全盤數。公司三十人得我一個幾乎橫跨所有部門。

而你所講嘅部份係我用來抖下氣、減下壓嘅工作。有時忙完停落黎寫下速遞單,check下文具,訂下水我覺得好寫意。

禁止訪問

好媽媽勳章

子爵府

引用:我公司個+receptionist+廁所都冇得去一定要

原帖由 鳥嘴123 於 15-09-08 發表
我公司個 receptionist 廁所都冇得去
一定要揾到人頂先可以行開
仲要管埋所有 meeting rooms 嘅 booking
我之前做都係咁!同事以電話、email同internal messenger 叫我book房!街外同事會打黎總機叫我駁比同事!駁idd當然又係recep做啦!

男爵府

我公司reception 好忙,主力睇韓劇,同鬼同你ot 嗰個一樣

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

間間公司都唔同,我以前做都幾得閒

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

伯爵府

其實好睇間公司點分工,
有D 辦公室接待員, 純坐門口位, 等電話, 等客人, 如果間公司根本無咩電話, 無人上來, 真係係度睇雜誌,

有D 會叫行政助理, 就係你所講的, 包所有你講的工作, 仲要加O個間公司本身的業務工作, 仲要SUPPORT所有部門的文書工作都要做, 呢D 真係全能打雜,

男爵府

我間公司人少(3×),雖然我都有你一半工作量,但大部分時間都好空閒喎

伯爵府

呢啲應該係叫admin/ receptionist (!?真係有咁嘅post!?),真心覺得搵笨,明明
Admin成份咁高又ut嗰receptionist title

珍珠宮

你講嘅完全係我嘅日常工作,不過我唔係receptionist

子爵府

我公司嘅接待係要訂文具,收信派文件,訂公司宣傳單張,執柜,打報告,出通告,入資料⋯e....都幾多濕水野做架,至於計劃plan宴會嘅,都係我同啲經理幫手分工,我都試過有幾個月兼埋接待個位做,除咗做本身啲工作,仲要做埋接待嘅野,就好似樓主咁忙到甩碌,不過,如果樓主妳可以處理得好好,相信妳第二份工好快可以勝住,因為能力高咗嘛,加油,現階段當train up自己。

]

子爵府

引用:仲有,如果要寄件仲要幫d秘書寫埋airway+bi

原帖由 hotingmum 於 15-09-08 發表
仲有,如果要寄件仲要幫d秘書寫埋airway bill, 打电话落埋order!
要話頭醒尾,同事問你訂咩午餐你識得比sug ...
Jm妳講出黎都幾搞笑。

]

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

receptionist我做左幾年,大型中型都做過,,訂文具,主力聽電話,速遞來往文件,收貨。點貨。員工出勤記錄,訂card片,幫boss buy 午餐,下午茶,出通知,協助其他部門工作等。似打雜多。

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

我做呢個位果陣幾好,執正個樣坐系度睇住個場就得。但升左做asst就好似樓主講甘

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

我做過0既公司, D RECEPTIONIST都冇野做架喎.....
.........................................

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

adaughter 發表於 15-9-8 21:29
你個post 主力講做admin 唔容易wo~

如果請你個陣post 係recept, 應該job duties 無咁多

我都係睇到ADMIN野多
願身邊人皆有所歸

大宅

我做過不過是已經係成10年前既事, 公司都有成20幾人架, 不過我好舒服淨係聽電話, 收fax同帶啲客去會議室,有時沖下茶咁!當然人工好低啦!得個6500咋!不過都係一個唔錯既經驗^^

子爵府

虎到金來勳章

我公司果個冇咁多野做, 仲好得閒成日講私人電話, 準時放工, 成日係公司發脾氣, D同事都廢事啋佢

wcpcelia    發表於 15-9-9 15:23

大宅

咩都recep做晒,甘公司個AA,AO做咩?
i'm 雨婷寶

侯爵府

ot及attendance, medical scheme>> hr同事架wo~

你係文職都好~ 我朋友連倉務都做埋~
人地出面人工, 都有成萬2, 佢梗係冇啦~

倉務, 係要拆野入野封野點數~
要機械式, 唔可以慢~

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

細公司, 似打雜多啲喎
我公司果啲, 做少你一半野

首頁

尾頁

跳至