自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

畀面勳章

真心推介你睇《陪著你走》,留意麥包同陳豪之間好似愛情一樣的友情

睇完或者你會有另一種諗法
日日是好日

翡翠宮

2018復活節勳章

引用:一直都想post出嚟,但其實好小事,又受唔起

原帖由 ToC9 於 15-09-11 發表
一直都想post出嚟,但其實好小事,又受唔起被人圍插,不過我真係好介意!
事源自己有個識咗20年嘅好朋友,雖 ...
隨缘吧

珍珠宮

自己既小朋友你自己愛就好,唔好要求人地一樣咁愛佢,係無可能......
識一個朋友,要記埋佢一家大細生日,咁既友誼會令朋友好大壓力...

好多男女朋友老公老婆都會唔記得自己D大日子,何況朋友呢~

如果你覺得對方無送生日禮俾你小朋友而覺得介意,絕對可以一樣唔送俾對方小朋友,你係有權選擇,但無權要求....唔洗覺得唔公道....
做人睇開D,人都開心D.....
節錄自: 戲班小子歌詞
禍福得失睇開啲 人生好比一齣戲
幸福不一定由天賜 成功半人事
儘管今天不開心 誰保他朝不得意
暫短的好運誰可恃 贏得幾多次
滄桑多變 世事傳奇 只要努力肯衝刺
一翻跟斗幾個際遇 時來運到即沖天飛

子爵府

回覆:耿耿於懷,我係咪好小氣

唔糸好小氣

男爵府

樓主唔好介意,如果你真係一個唔求回禮同回報嘅人,跟本就唔會覺得你朋友忽視你,其實有D人係對人無咁熱情,並唔代表佢忽視你

大宅

回覆 春卷 的帖子

me too, 我也是那類不重視節日的人,心裡會感激別人,但不會主動向人祝賀呀,送禮呀,無心做這些,當朋友我是重視的

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

一直都想post出嚟,但其實好小事,又受唔起被人圍插,不過我真係好介意!
我唔知你朋友似唔似我!

我係好大蒙的人!好多時唔記得人哋生日,就算識咗二十幾年都試過唔記得!所以fb我自己嘅生日都索性 delete埋!有個朋友係我生日時whatsapp我生日快樂,我先醒起佢係早我一日生日!連有小學同學做邊間公司咁多年都記唔到。其實我有怪我自己點解咁大蒙……我認真有估我有「專注力缺乏症」。
所以我有時都會好唔開心自己咁……

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 ToC9 於 15-09-11 發表一直都

原帖由 Onlok 於 15-09-11 發表
我唔知你朋友似唔似我!

我係好大蒙的人!好多時唔記得人哋生日,就算識咗二十幾年都試過唔記得!所以fb我 ...
所以每當我記得時都會買件貴嘅禮物同請佢食餐好,嚟補償自己耐疚感

大宅

最關心BB問題熱投勳章

回覆:耿耿於懷,我係咪好小氣?(純呻)

唔係個個個重心都一樣,無同小朋友慶祝其實都係好小嘅事,未必唔重視你呢位朋友架

男爵府

回覆:ToC9 的帖子

明白你,因為我都有一個咁樣嘅朋友...後來都係諗通咗,唔駛咁介懷

珍珠宮

引用:朋友既野唔一定係你點對人人點對返你,無謂

原帖由 jump.jump 於 15-09-11 發表
朋友既野唔一定係你點對人人點對返你,無謂太上心

現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:其實有d人嘅性格係咁,我都唔記得好朋友生

原帖由 Brainwave 於 15-09-11 發表
其實有d人嘅性格係咁,我都唔記得好朋友生日㗎,唔好講小朋友,我都極少買嘢畀人。如果你只用佢記唔記得你 ...
我每好既朋友年年都記得我生日,我就成日唔記得
唔係我唔重視佢,而係我份人好怕記野
佢又唔會介意,因為佢好淸楚我為人,唔用腦又無記性

子爵府

好簡單,佢小朋友生日/大時大節咪講句恭賀說話囉,唔駛送禮物!佢唔識做時,駛對佢咁好咩!哩個世界,d人變晒㗎喇!你對人好,人哋未必咁對你。。。。。

公爵府

緣份來的算啦多花時間在重視你的人啦

男爵府

回覆:ToC9 的帖子

其實…我都係你朋友果類,唔係唔想記你小朋友生日…而係太多野要記

每日家務、老公戒口食物、幾時煲咩俾老公同個仔仲有自己、個仔學校幾時有咩活動、星期幾要做咩………

如果要返工仲要記公司野

人長大左有家庭,自自然朋友會見少左,老實講朋友嘅重要性都會低d, 家庭永遠第一,你都會啦,只係你天生個記性同專長比較叻記野

我唔會嬲我朋友唔記得我仔生日,因為我朋友都所剩無幾了,要好好珍惜

大宅

我都有一位好要好,好要好的朋友, 佢會記得我兩個小朋友的生日, 會SEND MESSAGES比我

但我就完全唔會記得佢生日及佢阿女生日的(我對所有人生日都係無法記到,當然除左自己個仔及老公)。。。年年要自己記住但都係無心肝

過年佢會來我家。。。

但我相信唔會因我咁大頭蝦而怪我吧。。。

你朋友可能都好似我咁。。。唔好咁影響感情

[url=Lilypie Expecting a baby Ticker]Lilypie.com[/url]

侯爵府

死火,我身邊朋友既小朋友生日,我無個記得…我只係記得大約月份咋…

希望我d朋友唔好嬲我…

子爵府

回覆 ToC9 的帖子

"認真你就輸"...

大宅

我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

多謝各位嘅提點
我真係好鍾意喺bk分享吓我嘅開心或唔開心嘅事,好老實人係會鍾意聽好同讚,但呢度會有唔同嘅聲音,雖然有機會聽完有啲難受或唔開心,但意見大部份都係真係中肯,再慢慢細悅確係真係有道理㗎喎!
可能我只係太着重呢位朋友,而我唔係每個朋友都會記住啲重要日子,只係呢位先係咁,同埋禮物真係唔着重,有時只係一句祝賀msg我都會好開心!但我而家明白呢位朋友真係唔需要我咁上心!
多謝各位

侯爵府

我吾重視日期但重視朋友,,,真有人甘,我連我自己,我d细路生日都吾記得,不過我好愛bb的

首頁

尾頁

跳至