親子旅遊

跳至

首頁
12345...20

尾頁

珍珠宮

Snow 發表於 15-9-12 18:45
系咪吃x玩樂
其實好多旅行社都有架, 不過我係幫襯呢間.

珍珠宮

LongRyan 發表於 15-9-12 19:26
我二月去係夏天呀, 不過再諗下先.

如果去dream world應該唔洗去Currumbin Wildlife Sanctuary, ...
慢慢諗下行程先啦, 都唔急.Currumbin 我非常鍾意, 同埋有D動物真係值得去睇: 餵彩虹鸚鵡, 餵大鱔, 餵 toucan.....呢個地方非常唔錯, 最正係冇咩大陸人!

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆:開心分享: 2015 暑假黃金海岸11日9夜超好玩之旅

大宅

tks for sharing

子爵府

引用:Quote:cscsmlkyh 發表於 15-9-12 20:00 我

原帖由 MissMaMa 於 15-09-12 發表
如果兩個, 我會揀 wet N wild, sea world. 但一日唔可以去晒2個呀.
另外, 我好鍾意 Currumbin, 好多香港睇 ...
hum.....wet n wild 同sea world, 會唔會同美國既差唔多?因為有去過美國既wet n wild 同sea world...

唔該哂你呀!

珍珠宮

5. 住宿篇

行程有9晚住宿, 當中8晚是在 Surfers Paradise (衝浪者天堂), 1晚是 O'reilly's Rainforest. 對我們這些沒有自駕的人來說, 我認為住在 Surfers Paradise 是最好的選擇. 這一帶, Apartment 的選擇多的是, 而我就鎖定了在 Cavill Avenue 附近的Apartment, 會比較方便, 吃喝玩樂一應俱全.
當然, 如果你希望遠離塵囂, 可以考慮一些偏遠的地區, 價錢也會更便宜.

以下, 我會逐一介紹我們這趟行程的住宿.

1. Breakfree Peninsula ($3759 四晚, 平均$940 一晚)

當天早上9時不到, 我們已到達 Apartment, 幸好可以立即 Check in, 鎖匙早已準備了, 感謝職員的預先安排.
開門的一刻, 呆了數秒, 這 Apartment 比想像中更大更漂亮.

優點:
* 位於 Q1 的對面, 步行至 Cavill Avenue 只需5分鐘, 步行至海灘只需1分鐘, 位置非常好.
* 我所訂的 Deluxe 2-Bedroom Apartment, 面積過千尺, 有2個睡房, 2個浴室連廁所, 廚房, 客飯廳, 洗衣房. 間隔實用, 設備齊全.
* 2個睡房和客廳, 全部面向沙灘. 景觀絕美!

2. Berkeley on the Beach ($3638 三晚, 平均 $1212 一晚)

最後的三晚, 由 O'reilly 回來之後, 我們入住這 Apartment. 當天到達的時間, 已接近下午6時, 職員早已下班了. 於是, 我們按照職員之前給我們的指示, 開夾萬拿 Apartment 的鎖匙. 女兒笑說: "點解咁似玩緊 Running Man?" 其實我也擔心了幾分鐘, 不過最終當然是順利打開夾萬, 拿到鎖匙.

不過, 這 Apartment 真的非常有趣! 我們訂房時只付了 AU$200 的訂金, 仍有尾數幾百澳元要付的. 不過我們住了2天, 仍未見過職員, 因我們一早出外遊玩, 回來後他們已下班, 所以彼此緣慳一面.

但我有尾數未找, 怎麼辦? 還是我最後忍不住, 撥電話給職員, 約他來Apartment, 讓我找數.

沒錯, 是我主動打電話要找數!!!!!

言歸正傳, 說說這 Apartment 的優點. 雖然訂房時已看過這 Apartment 的相片和評論, 不過上房用鎖匙打開門之後, 仍然有極大的驚喜, 少許震撼, 忍不住說幾聲 Wow, Wow Wow!!!
優點:
* 絕對位於海灘之上, 跟沙灘零距離, 一出大門已是沙灘.
* 位於 Q1 附近, 相距數百米而已, 步行至 Cavill Avenue 也是只需5分鐘, 位置絕佳!
* 面積千多尺, 很大的! 也有2個睡房, 2個浴室連廁所, 廚房, 客飯廳, 洗衣房. 間隔實用, 設備齊全.
* 2個睡房, 客廳和廚房全部面向沙灘, 海景美得沒話說! 基本上, 這單位的海景是 180度全海景! 好厲害!
* 每層只有2個單位, 私隱度高. 而我們的單位在最高的一層 (17樓), 私隱度更加高呢!

到步的時候天已黑了, 先看看晚上拍的 Apartment 照片:

再看看日間拍的照片:

每天早上指定的動作, 就是看日出!

真正全海景 Apartment

極度懷念這個可以看日出的海景廚房:

3. O'reilly's Rainforest Retreat ($2085 一晚 的 Two-Bedroom Canopy Suite )

不描述了, 仍然肉痛中 看圖片吧!

露台外的小山坡, 有很多袋鼠仔.

在 Surfers Paradise 就看日出, O'reilly 就看日落.

很喜歡這裡山區的景色, 會有一種悠閒恬靜的感覺. 只是, 我訂了很貴的 2-Bedroom Canopy Suite, 真的有點貴. 其實想便宜的話, 也可以訂一晚山景房, $900 一晚而已, 也是可以享受美麗山景的.

不過, 我訂的 Suite 真的超級大, 2層加起來, 應該接近2000尺吧! 還有這個火爐, 小孩子未見過, 生火取暖原來就是這樣子, 很有新鮮感呢!

4. Water Mark Hotel ($562 一晚)

原本在 Surfers Paradise 只住2間 Apartment, 但出發前一星期臨時更改了行程, 想多留 Surfers Paradise, 結果取消了一晚 Oreilly (原本訂了2晚). 由於加訂一晚 Apartment 價錢很貴, 於是我決定這晚住酒店, 看見 Water Mark Hotel 突然減價, 而它的位置就在 Peninsula 附近 (相距二三百米), 於是就決定住這裡了.

房間有2張雙人床, 十分乾淨, 設備齊全, 景觀也不錯啊!

在酒店附近逛逛, Nerang River 原來好美!

要讚一讚 Water Mark Hotel 的職員, 非常細心, 有禮貌! 我們早上8時多到達, 即時可以拿鎖匙, 而且我要求高層房, 也是有求必應.

$562 的房價並不包早餐, 但我們是住客, 惠顧酒店餐廳有優惠, 於是這天晚上和第二天的早上, 我們也在酒店吃了. 一晚房間加自助早晚餐, 一家四口的價錢只是 $1615, 好便宜啊!

以酒店來說, Water Mark 的 CP值相當高.

珍珠宮

cscsmlkyh 發表於 15-9-12 23:56
hum.....wet n wild 同sea world, 會唔會同美國既差唔多?因為有去過美國既wet n wild 同sea world...:ques ...
sorry 不太清楚

子爵府

引用:5. 住宿篇行程有9晚住宿, 當中8晚是在 Surf

原帖由 MissMaMa 於 15-09-13 發表

5. 住宿篇
想請問surfers Paradise 既兩間apt 係會唔會清潔同執床既?

珍珠宮

6. 交通篇
朋友一直建議我們自駕, 說自駕既便宜又方便. 不過, 我們去旅行, 都盡量希望不帶自己個腦, 不想費神看 GPS, 又怕在山上突然跳隻袋鼠出來 (溫馨提示: 所有涉及動物的交通意外, 一般保險都不包.) 所以,我在計劃行程時, 已預早規劃好交通安排.

雖然澳洲的交通費很昂貴, 但我們這次行程, 花在交通方面的支出, 卻是少得驚人! 全程 11 日 9 夜, 一家四口只花了 $1439, 超便宜吧! 能以這樣便宜的價錢, 安排好所有交通, 是我這次旅行覺得最成功的地方, 哈哈!

這次旅遊, 我們參加了幾個 Local Tour, 都是包來回接送服務的. 我認為有接送真的很方便, 不需花太多時間在等候或轉車方面, 省回更多時間.

我們餘下要解決的問題, 就是機場來回和樂園接送. 上網尋找資料, 發現 Gold Coast 有很多公司提供接送服務. 因此, 我們要考慮的只是價錢, 服務質素以及口碑. 最終, 我們選擇了一間叫 Con-X-ion 的接送公司, 不過我們並沒有直接預定訂,而是透過另一家叫 Viator 的旅行社去購買 Con-X-ion 的接送服務 (因當時找到 viator 有15% off 的 promo code ).

我們買的接送 Pass 稱為 Roo pass, 有不同的組合, 大家可視乎各自的需要而選擇合適的 Roo Pass.

至於我們, 最終選擇了黃金海岸機場來回+ 3個樂園的來回接送, 價錢是超便宜的, 一家四口的 Family Pass 只是 HK$1028 而已, 非常便宜!

在機場接送我們的, 就是這一輛 (有不同車型的):

機場接送方面, 在訂票時我們已提供航班資料, 早上到達機場過完關, 只要依指示就會見到公司職員.
由於我們比預計的時間早了一小時到達 (航機快了到達, 過關也是超快), 原本我們是坐 09:00 接送車, 但我們看到早一班車 (08:00) 的司機在接乘客, 於是我們最後也坐上早一班的車到 Surfers Paradise 了.

至於樂園接送方面, 只要在24小時前致電預約, 當天的早上, 接送車就會出現在 Apartment 的門前, 然後司機會給你一張卡, 再約定回程時間和地點 (可以改回程地點的, 例如: 早上送到 Paradise Country, 下午在 Movie World 接回).
個人認為, 這是非常方便的接送服務, 平靚正, 超推介! 不過唯一的缺點, 是去程和回程的時間有限定.

至於Surfers Paradise 市內的公共交通, 主要有電車/輕軌 (G Link), 巴士 (Surfside Bus), 的士.
如果去的地方是點對點, 也算方便的, 不過價錢就十分昂貴.
公共車輛的車費, 是以每個 Zone 計算. 舉例說, zone 1 去 zone 2 是一個 zone, zone 2 去 zone 5 是三個zone. 全區共分14個 zone:

個人認為車費是十分嚇人的, 尤其是用 Paper ticket.

建議購買 Go Card, off-peak 的非繁忙時間有優惠, 不過都是超貴的.

Go Card 可在便利店購買, 成人按金 AU$10, 小童 AU$5, 你可以視乎需要去選擇增值的金額.

如想查看公車路線及車資, 大家可上 Translink 的網頁, 有個 Journey Planner, 可以讓你十分方便地查看交通資料.
(抱歉不把 link post 出來, 要尊重版規呢. 大家上網 search 上面三個 key words 就會見到.)

這次旅程, 我們只坐過2次 Surfside Bus, 2次G link, 2次的士. 的士費用比我想像中平, 我們其中一程由 Q1 去 Sea World Drive, 只是 AU$15.
巴士和 G link 都好貴, 巴士坐十多分鐘, 成人已經$20 港紙, 還是 off peak hour 坐的啊!

乘坐巴士小貼士:
1. 在每個巴士站都有電子顯示牌, 顯示巴士到站的時間, 而這個時間是十分準確的.
2. 如用 Go Card, 記得上車下車都要拍卡. 另外, 上車和下車分兩個不同的感應器, 不要拍錯. 而下車的時候, 務必拍卡, 否則會計算全程的 Travelled Zones. 如果你坐的是比較長途的巴士, 後果相當嚴重!

乘坐G Link 輕軌電車小貼士:
1. G Link 的操作, 就如香港的輕便鐵路一樣, 開放式車站, 不設出入閘機.
2. 如用 Go Card, 也是上車下車都要拍卡, 以計算車資.
3. 如上車忘了拍卡而被職員發現, 罰款是巨額! 不過, 我問當地人, 可能澳洲人太自律, 鮮有乘霸王車的人, 因此好少有職員查核.

乘坐的士小貼士:
1. Surfers Paradise 地區的士, 都是由一家叫 Gold Coast Cab 的公司營運.
2. 很多熱門地方 (例如: Q1, Cavill Avenue), 都有固定的士站.
3. 如像我一樣, 住在 Q1或者 Cavill Avenue 附近, 街上的士很多, 可以隨便伸手去截.
4. 如住在偏遠地方, 需要自行致電呼召的士, 或請酒店代勞.

不經不覺, 又寫了一大篇, 其實仍有一些細節未寫. 希望這些資料對大家有用, 可以幫到大家!

男爵府

引用:5. 住宿篇行程有9晚住宿, 當中8晚是在 Surf

5. 住宿篇
睇呢個post太遲 見你d apartment都幾靚.....我太怕dirty, bk哂5星酒店

珍珠宮

cscsmlkyh 發表於 15-9-13 09:43
想請問surfers Paradise 既兩間apt 係會唔會清潔同執床既?
短住是沒有, 要自己清潔兼倒垃圾.第一間住4晚是上有, 第二間好似住一星期以上有.

珍珠宮

yenyenlau 發表於 15-9-13 10:35
睇呢個post太遲 見你d apartment都幾靚.....我太怕dirty, bk哂5星酒店
5星酒店係邊間? 訂左就算啦, 5星一定靚啦.下次記得訂可以免費取消的, 因Surfers paradise 的住宿有太多選擇, 未到最後一刻, 都唔好作實.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:cscsmlkyh 發表於 15-9-13 09:43 想

短住是沒有, 要自己清潔兼倒垃圾.第一間住4晚是上有, 第二間好似住一星期以上有.
...
咁我5晩都無執房!請問有無洗潔精,我朝早打算係Apt食,午同晩先出去食,床鋪係咁E卷埋就算

明天會更好~~

子爵府

引用:Quote:原帖由 MissMaMa 於 15-09-13 發表本

原帖由 yenyenlau 於 15-09-13 發表
請問book 左邊間?大約幾錢一晚?

大宅

回覆:cscsmlkyh 的帖子

正,期待已久

MissMaMa    發表於 15-9-13 22:59

男爵府

引用:Quote:yenyenlau 發表於 15-9-13 10:35 睇

5星酒店係邊間? 訂左就算啦, 5星一定靚啦.下次記得訂可以免費取消的, 因Surfers paradise 的住宿有太多選擇 ...
我訂了surfersparadise 的 hilton hotel and QT 呀

男爵府

引用:Quote:原帖由 yenyenlau 於 15-09-13 發表

原帖由 cscsmlkyh 於 15-09-13 發表
請問book 左邊間?大約幾錢一晚?
http://www.tripadvisor.co.uk/256747?m=19905
QT GOLD COAST ard 1200 /night

http://www.tripadvisor.co.uk/1853238?m=19905
Hilton ard 2000+ /night

跟旅行社出自由行package

男爵府

回覆 MissMaMa 的帖子

睇到d相,真係引死人啦!好想去呀!之前見你馬爾代夫,已經令我非去不可,計劃16年暑假去,所以都有留意有無平機票
想請教吓買機票,我見你單程咁買,時間上咪要夾得很岩囉,成日都要睇住做prom?但係我好驚買到一程又買唔到第二程或夾唔到時間,可以講下你買機票心得嗎?

珍珠宮

yenyenlau 發表於 15-9-13 14:55
http://www.tripadvisor.co.uk/256747?m=19905
QT GOLD COAST ard 1200 /night
你住幾多晚, 點解要分2間? 另外$1200 / $2000+ 是你訂的價錢嗎? 你聖誕去? 還是訂了好高級的房型?
真係訂貴左好多!

珍珠宮

回覆 yenyenlau 的帖子

不過, Hilton 係好方便的. QT 稍為偏離少少, 但都算方便.

首頁
12345...20

尾頁

跳至