自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

講緊差不多3X年前既事,我讀村校,父母都唔理我功課,從未有過讀書壓力。我現在都過得唔錯呀。

老公同我同齡,話我幸福,因為佢細個日日都5份功課以上,每日放學回家就被迫做功課,好討厭讀書。

現在到自己小朋友報小一,做資料搜集,驚訝現今小一程度=我當年小三,小四程度,個個都話10樣8樣功課係正常,我仲未接受到呀,努力搵小功課既學校,但好似係不可能既任務咁。

公爵府

回覆:我讀小學時每日只有1樣,最多2樣功課

我仔做到宜家都未做晒,三日假所有野X3咁。

男爵府

引用:講緊差不多3X年前既事,我讀村校,父母都唔

原帖由 CherryCake 於 15-09-25 發表
講緊差不多3X年前既事,我讀村校,父母都唔理我功課,從未有過讀書壓力。我現在都過得唔錯呀。

老公同我同 ...
你咁好!
我都係讀村校,不過係上午班。
我讀到小四開始超多功課,最多係五年級,日日起碼13、14樣功課,超多抄書。我好記得小五升小六的暑期功課,除咗本暑期作業之外,仲要社科健3本課本,全本課文抄5次!
諗起以前,我覺得阿女勁少功課!

:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

你真係好幸福,我70後,小學日日6,7樣功課

水晶宮

畀面勳章

咁好,我都係幾廿年前屋邨小學上午班 ,都6-7樣喎!有時要加埋抄校規

侯爵府

男爵府

我記得高小開始多功課, 日日都有13,14樣功課, 細個傻傻下, 見到咁多功課會好開心

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:講緊差不多3X年前既事,我讀村校,父母都唔

原帖由 CherryCake 於 15-09-25 發表

老公同我同 ...
我仔連放4日假,但有17樣功課,街都唔使去

水晶宮

以前返半日,功課高小開始多,都係有個譜,印象中好多時間玩和無所事事。

係上到中學開始返全日,壓力慢慢出現。

男爵府

我90後,以前讀小學果時起碼4-5樣功課,仲隔日唔同科小測/默書,我讀普通既小學

男爵府

引用:Quote:原帖由+CherryCake+於+15-09-25+發表

原帖由 mercy_mama 於 15-09-25 發表
你咁好!
我讀到小四開始超多功課,最多係五年級,日日起碼13、14樣功課,超 ...

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

20年前小學,記得4,5功課左右。 多數抄寫……

侯爵府

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由 CherryCake 於 15-09-25 發表

原帖由 susi1024169 於 15-09-25 發表
17樣

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

我都記得小學無乜功課,就算上到小五,六都係得三幾樣。

伯爵府

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 DHA勳章

引用:Quote:原帖由+CherryCake+於+15-09-25+發表

原帖由 mercy_mama 於 15-09-25 發表
你咁好!
我讀到小四開始超多功課,最多係五年級,日日起碼13、14樣功課,超 ...
我小學時都日日起碼10樣8樣功課

公爵府

回覆:CherryCake 的帖子

咁少?!我以前小學每日已經有9-11様功課,我仲要係讀下午班,放學返到屋企已成6點,所以日日做功課都做到11點幾12點。反而我囡而家呢間每日只有5-6樣,係學校又有導修堂可以做,放學多數只剩2、3樣,通常1至個半鐘已做完!

男爵府

引用:我記得高小開始多功課, 日日都有13,14樣

原帖由 kaka1128 於 15-09-25 發表
我記得高小開始多功課, 日日都有13,14樣功課, 細個傻傻下, 見到咁多功課會好開心

...
係!可能俾老師洗咗腦,做功課做到傻都無嘈。
仲要一做完功課就打俾同學,知道自己做完而人地未,就會好開心!

:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我小學讀傳統名校,功課都係超多,仲要興趣班同補習。所以我反而覺得現在我的小朋友比我幸福好多。

大宅

我已經唔係好記得有幾多份,我淨係記得朝朝搭火車個半個鐘就拎功課出黎做。咁都做得晒,書枱都慳返。返屋企就淨係玩

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 CherryCake 於 15-09-25 發表

原帖由 susi1024169 於 15-09-25 發表
咁多. 幾年班呀? 我女p4 有10樣. 做剩4樣.

首頁

尾頁

跳至