懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

其實成個孕期我都係靠自己多,買餸煮飯洗衫番工我都係要做,到最近工人姐姐嚟,都係我一手一腳去接去教。
有時都想痴下老公,想佢care我多啲,因為老公喺呢段時間都經常出trip,佢都會擔心我一個人,所以邀請咗我媽媽嚟我哋度小住。
近來傾開放侍產假問題,我話不如你加埋大假,陪下我。老公話到時有我媽媽又有工人,都唔需要佢,佢未必埋到身湊b,放工番嚟就得啦…我話咁你都要陪下我幫下手,老公就話<你獨立啲啦,我有咩幫手?要我做,咁唔使請工人啦>

其實老公唔係唔錫我,只係佢太自我同埋佢本身好依賴人,而家我想依賴番佢其實好難.....我明白佢,但亦會唔開心.....我諗,我真係咁唔獨立嗎?我只係想佢參與多啲,咁都有錯嗎?

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

咁你問返佢: 阿B 你有冇份架先...又同埋邊個係佢老婆先...獨立D, 係咪獨立個人自然受孕呀?

老婆幫佢生B咁辛苦, 竟然講咁既說話
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 畀面勳章 BK Milk勳章

或者你句說話唔係咁講, 唔係叫佢幫手, 而係比你見多D佢, 你個人個心就會定D,唔會容易抑鬱~
當然, 你要求佢加放大假既前題係佢無大野跟緊, 如果可以希望加一兩日都好啦...
一味去怪佢, 不如傾下, 大家再協調下, 生仔唔係一個人既壓力, 係一家人既快樂~向好個方面諗啦~加油

alohausagi    發表於 15-9-30 18:26

男爵府

回覆:lemontea520 的帖子

所以有次我發悔氣話<係呀,我單性繁殖架>。其實我老公係嗰啲緊張人但唔識表達,又用錯方法去關心人嘅人。
我嫁得佢其實預咗,同埋我本身都算獨立,但而家好需要人關心同體諒,就難啲囉

別墅

回覆 BabyFungT 的帖子

唔,我覺得你一時諗多左姐,懷孕期間情緒會容易d觸發諗埋一面,其實我地由阿媽個囡變做人地老婆再變做埋BB媽咪,可能過程中未適應姐。首先吾好怪你另一半先,因為由day1BB係我地肚入面,每日既變化只有陀個B先知,有時男人真係吾明!就好似初初胎動時,我感覺到我肚皮既小小彈跳開心到不得了,相反我影底比我老公睇,佢只係話甘細力彈一彈係咪我神經敏感彈一下??其實大家都努力學習緊變成daddy/mammy, 得閒同先生傾下去個短trip/出去走下放鬆下計劃下BB出世。
我老公都經常出trip吾係屋企,有時2個禮拜先見佢一日又飛左。我仲吾駛返工,自己一個係屋企咪仲悶。我初期陀BB都有你甘諗法,不過而家我好enjoy,因為肚入面有阿B陪我。加油

複式洋房

回覆:就嚟生,老公叫我獨立啲

其實有時冇得gum計較,我身邊有朋友嘅老公都似你老公,唔系話唔錫老婆,不過佢哋已經慣佐做依賴人嗰一方,所以就算呢家做佐爸爸,佢哋都依然會當自己系小朋友。見佢哋都系只負責同bb玩,其他都系要老婆負責。
所以姐妹你唯有唔好唸太多啦~

翡翠宮

你就直接同佢講生完好需要佢係身邊,唔係成日都癡住佢,隻不過你坐月嘅時候 想佢陪下都唔得咩?

男爵府

回覆:macylee115 的帖子

其實我都係同佢商量,有嘢做我都唔會阻佢。可能有時見到人哋去邊都有老公陪,而我成日都係自己攪掂,會有啲唔開心....但我好快會自我復完,因為明知佢係咁

男爵府

回覆:yoey躲貓貓 的帖子

係....佢仍然慣咗依賴我,但如果我開到聲做唔到,老公都會幫會體諒。所以都只係發泄下,等自己舒服啲。

男爵府

回覆:abcapple 的帖子

其實我無怪佢,只係情緒有時會波動,特別係見到人人有老公陪出陪入陪檢查,我就連私家檢查都要靠自己,會有啲up sad,但轉頭就無事。大家都要加油呀~我而家都37w,bb就嚟出嚟陪我,老公無地位lu...haha......

大宅

佢咁講係過分左少少既,不過你都知佢係唔識去表達,你就是唔好諗太多,諗下bb,盡量以輕鬆愉快既心情迎接bb啦~
再唔係同佢傾下,其實想佢放假唔係要佢幫手做d乜,因為伴侶既愛同關心係親人同工人姐姐都俾唔到你既,等佢明白你想要既係佢既支持同鼓勵

大宅

工人同你媽媽可以代替到佢,佢都冇乜存在價值。而且佢本來係依賴人又如何?!佢宜家係爸爸,應該要俾個小朋友依賴,幫老婆遮風檔雨。

子爵府

BB出左世佢爭住湊都唔定,唔好諗太多

複式洋房

回覆:BabyFungT 的帖子

可能佢覺得做野好辛苦 又養起頭家 但我覺得到時見住bb 佢就吾會捨得吾理 大家都要互相遷就 加油

水晶宮

你冇錯,佢可能太操心大意,覺得你係想要佢湊bb,但係佢忽略佐一點係你生完需要人陪,同佢溝通下啦,佢會明白你嘅

珍珠宮

樓主唔好嬲因為男人係咁架啦,可能仍未習慣做爸爸,俾啲時間佢適應啦

禁止訪問

大宅

引用:其實成個孕期我都係靠自己多,買餸煮飯洗衫

原帖由 BabyFungT 於 15-09-29 發表
其實成個孕期我都係靠自己多,買餸煮飯洗衫番工我都係要做,到最近工人姐姐嚟,都係我一手一腳去接去教。
...
香港女人能頂半邊天
有時自己得 都唔需要俾C6知道自己掂 你乜拿野都搞掂晒 C6覺得你搞得掂 就關人隱事 愛理不理
你要扮唔搞唔掂 無咗C6唔得 等C6未放工 就心掛掛趕住返屋企 緊張你同阿b 所以要識扮蠢
樓主 不喜勿插 以上就係我阿媽成日鬧鬼我 你乜野都拿晒上身 咁你要個老公嚟做咩呀!

伯爵府

BK Milk勳章

引用:其實成個孕期我都係靠自己多,買餸煮飯洗衫

原帖由 BabyFungT 於 15-09-29 發表
...
工人可以代替到爸爸嘅咩?生bb係你兩個人嘅事,你老公點可以推俾外母同工人嫁!

伯爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 BabyFungT 於 15-09-29 發表

原帖由 lokheibaby 於 15-09-30 發表
香港女人能頂半邊天
有時自己得 都唔需要俾C6知道自己掂 你乜拿野都搞掂晒 C6覺得你搞得掂 就關人 ...
我反而咁話返我阿媽轉頭,細個見媽咪乜都拿上身,老豆放工返黎就大爺咁,我唔想好似我媽咪咁辛苦,所以我唔會咁縱我c6

首頁

尾頁

跳至