婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

當初我懷孕未夠3個月時;單獨相處時奶奶一直已經不停叫我落左個bb去

我不好意思當面拒絕佢,我婉轉d話生命來...吾忍心

點知佢話你地仲後生,之後再要都得 個陣我聽到勁心淡 心諗bb係你個孫黎,點解你咁都講得出

從此我避免同佢單獨相處..但問題又來,佢話我成日係間房度吾幫佢手,我心諗我幫你手你又叫我落左個bb去...我聽你講呢d就想打爆你

老公佢吾知道奶奶私底下同我講過呢d野..我又廢事同佢講..驚佢同奶奶嘈...

到bb 5個月時...我地食完飯我去洗碗,我幫老公幫我掉垃圾去垃圾房,因肚開始大蹲低紮垃圾比較辛苦,奶奶話呢小小野要人幫,到bb出世個陣你咩家務都要做,都時點算((我心諗..一家人黎幫下手做家務會死咩,而且你個仔都話好..你仲講咩姐

到而家bb 8個月大,11月就出世,佢對我都一直係咁,一有小小野就咬住我吾放,孕婦係比平常人較熱...我開冷氣,奶奶話都秋天開咩冷氣,而家電費好費呀,2個月千8蚊((1個800蚊都叫貴!???))我同我媽咪講..佢叫我忍下熱...再吾係反屋企訓..大佬呀,你全家都出晒汗,你老公你個仔開又吾講野,我開就係度嘈嘈嘈,我前生殺左你全家咩?點解要針我!?????????????

大宅

畀面勳章

(二)
當初我同老公結婚個陣,奶奶已經冇去觀禮

結婚前一日老公係我屋企訓,佢第2朝早反去拎戒指,婚期早就係5月定左,老公拎左戒指後佢見奶奶仲訓係張床度未換衫,就問左聲佢去吾去?點知奶奶<<<佢諗左一陣>>>話我吾舒服吾去

老公去到註冊處個陣同我講...我即刻wtp問佢邊度吾舒服洗吾洗我陪佢去睇醫生?

因為佢個仔結婚佢病到吾出席應該好大獲,點知佢已讀不回我,佢吾出席吾係落我面,佢甘對我,我已經當佢同路人甲冇分別,只係因為佢係我老公個媽咪我先尊重佢,面人係地比,架係自己丟

我當場覺得我老公好慘,我全家到晒..但佢個邊一個都冇黎到...我替老公心痛...結婚之後我第一句就係同老公講以後我屋企人就係你屋企人

結完婚之後,反左去老公屋企度,我一入門口就叫奶奶,點知佢話:你吾好甘叫我,你吾好甘叫我x2 , 之後我問佢:甘你想我點叫你呀? 佢吾理我 , 我再問多次, 佢都係吾理 , 我算數

我同媽咪講反,媽咪話佢可能覺得叫佢奶奶叫到佢老左 , 你叫佢做媽咪 , 我聽我媽咪講 , 我再叫! 叫佢做媽咪 , 點知佢又話:你吾好甘叫我,你吾好甘叫我x2 , 之後我問佢:甘你想我點叫你呀? 佢吾理我 , 我再問多次 , 我老公係隔離睇到火都黎 , 佢話咁又吾得,咁又吾得 , 問你叫你做咩又吾理你 , 你想點姐?

奶奶話叫反以前既稱呼咪得((姐係姨姨

到而家我都係叫佢做姨姨;上面打奶奶易分別d

媽咪問我出世bb叫佢做咩好?因為佢吾識我呢個新抱同吾中意bb...老公話bb出左世冇得到佢吾認

我吾會比bb佢湊囉

男爵府

回覆:點解可以做人做到咁....

一早已經係咁差關係,不如1家3口住喺娘家好過啦。

大宅

畀面勳章

我同老公講左好多次..因為我媽咪都知佢媽咪吾中意我,叫我地反去住

但我老公又勁孝順..佢老豆借街數會有人上門追數..老公驚姨姨一個女人係屋企應付吾到..點講都吾肯搬..我咪唯有2邊走

侯爵府

好媽媽勳章

引用:(二)當初我同老公結婚個陣,奶奶已經冇去觀

原帖由 小丸子v 於 15-10-01 發表
(二)
當初我同老公結婚個陣,奶奶已經冇去觀禮
你幾大?有返工嗎?
如果有能力,就一家三口搬出去住,自立門户,吾好再受奶奶氣!

水晶宮

你真好脾氣。
比著我,常佢係同居住的陌生人就算,說話都唔會多講半句。

大宅

畀面勳章

ac321 發表於 15-10-1 15:11
你幾大?有返工嗎?
如果有能力,就一家三口搬出去住,自立門户,吾好再受奶奶氣!
我18炸..所以佢媽咪吾中意我生

之前有,而家冇...專心養胎

佢吾肯搬;(我話反娘家住老公都吾肯...我媽咪當佢寶貝仔甘..有陣對佢仲好過對我

我都都吾明點佢甘堅持吾肯搬

大宅

畀面勳章

方方媽媽 發表於 15-10-1 15:12
你真好脾氣。
比著我,常佢係同居住的陌生人就算,說話都唔會多講半句。 ...

可以吾講都盡量吾講..講錯又咬住我吾放..

但話晒都係老公媽咪...面點都要比下...架佢丟吾丟就吾關我事!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ac321 發表於 15-10-1 15:11 你幾大

我18炸..所以佢媽咪吾中意我生

之前有,而家冇...專心養胎
因為吾係搬出去自立,為何要搬去女家比人所有人睇吾起?(男人的想法)

大宅

畀面勳章

ac321 發表於 15-10-1 15:40
因為吾係搬出去自立,為何要搬去女家比人所有人睇吾起?(男人的想法)

...
佢都有甘講過...但我覺得冇野..

我有個fd姑左婚之後個老公都係搬去佢度..我fd話當一個男人愛你既時候乜都肯做

但我老公話呢個係佢底線佢講到甘...我咪辛苦d 2邊走囉

大宅

你識左你c6幾耐有左?有左先安排結婚定點?你c6夠養家嗎?
點解有左就唔返工?身體不適嗎?你搬入去你c6無加家用?

唔好介意我問咁多野,因為以上都可能係你奶奶咁對你既原因。

伯爵府

比我係佢阿媽都討厭你,好正常!

別墅

你18,你99梗係唔鐘意,覺得你太細,乜都唔識,好話唔好聽,99覺得你自己都未顧得掂,仲要照顧bb,照顧老公,實唔鐘意,你將來生咗,到時候仲一齊住,99又呢樣,又嗰樣,都好忙咖。
我明白你,我24歲就嫁,我99都覺得我太年輕。
結婚我就即刻想生,我99又話太快,生完自己湊又話我咁後生就唔做。
一係就忍,啱咪講多句,唔啱當聽唔到。
一係番阿媽到。
長期咁,你生完情緒又大,咁對自己,bb,大家都唔好。
Jm 加油!

伯爵府

樓主你18歲就奉子成婚,除左怕你年紀太細無自己照顧獨立能力外,亦怕你將來會後悔呀!要知道湊住個仔點樣返學讀書,點樣進修,或者點樣返工搏殺呢!甚至點樣去玩???。。。。

好彩既有娘家幫手湊下啫,但個仔係你自己都要親身教養架,點可以將「養育,教育」既父母責任比左外祖父母呢?萬一你為左自己人生唔理個仔,咪又比世人指責你年輕任性搞大左唔識湊。
但如果你為左個仔放棄自己年輕人生,咁你咪無左年輕歲月?

你可能覺得到仔仔24歲獨立後,你(你約42歲)可以過返自己獨立自主生活,但唔好忘記一樣野~人算不如算,係咪一定如你所願呢?
到時你新抱同你一樣咁你幫唔幫個仔呢?
何況42歲去玩同24歲去旅行玩法,完全根本不能同日而喻囉!

複式洋房

一句講曬,你老公對你&99態度如何,你99對你的態度也必如何!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ac321 發表於 15-10-1 15:40 因為吾

佢都有甘講過...但我覺得冇野..

我有個fd姑左婚之後個老公都係搬去佢度..我fd話當一個男人愛你既時候乜都 ...
好老實,如果你係我個女,我會叫你吾好結婚吾好要個B,因為
1.你太細,生 B 容易管教難,養 B係長遠既責任(你未必做到,因你自己還未能管好自己,才會意外懷孕,right?!)
2.你們連自立,自己養自己既能力都無( 一係痴奶奶,一係痴外母 生活),怎樣可比到好既環境,讓小朋友快樂成長?
3.你們兩公婆感情薄弱,各自只顧自己感受(你不能體諒老公怕比人睇吾起,你老公又不體諒你日日受奶奶氣),將来 感情上很容易出事!

有太多不穩安因素、、、、

當然,路你已選擇了,那就唯在努力走下去!努力面對,將來不要後悔!

公爵府

引用:我同老公講左好多次..因為我媽咪都知佢媽咪

我同老公講左好多次..因為我媽咪都知佢媽咪吾中意我,叫我地反去住

但我老公又勁孝順..佢老豆借街數會有人 ...
帶bb返娘家

大宅

畀面勳章

GOGOASIA 發表於 15-10-1 16:04
你識左你c6幾耐有左?有左先安排結婚定點?你c6夠養家嗎?
點解有左就唔返工?身體不適嗎?你搬入去你c6無 ...

年半

有左先結

暫時都夠既~佢仲要幫我比埋家用..

我之前做鞋鋪..有左之後嗅到d鞋味我會嘔;(咪吾做...

佢媽咪係度我吾會搬囉!!!

冇呀,佢淨係幫交屋租

大宅

引用:Quote:GOGOASIA+發表於+15-10-1+16:04+你識

你咁細個就有左而結婚,你奶奶會覺得你唔正經,而且你搬左入去又無做野,難免佢會唔鐘意既。
你自己都就做媽媽,你試諗下你想自己個仔識個咁既女仔嗎?
佢對你認識未夠深,只係得呢幾件大事令佢對你印象差晒,先入為主,你要用多啲時間先可以改變到佢既睇法喇。

大宅

畀面勳章

yaubb2014 發表於 15-10-1 16:05
比我係佢阿媽都討厭你,好正常!
我自問當初我真係對佢係我媽咪甘對佢

係佢甘對我,我先慢慢吾中意佢

首頁

尾頁

跳至