自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

別墅

我誤會左"不要太執意入名校"為"反對",該會員已澄清,故不想引起對我或對佢既攻擊

男爵府

回覆:關於有人反對仔女入名校

係,networking真係好緊要!! 呢樣嘢我都係出嚟做嘢先明。。。

男爵府

識人好過識字

jpangel    發表於 15-10-3 13:13

珍珠宮

Agree !

水晶宮

樓主的見解在某程度上係講得啱。

傳統名校見識相對地區名校廣,有很多機會出國見世面,某校半年內出去歐美比賽/上堂,學校有資助,不只是讀書,這機會不是地區名校可以容易有的。

傳統名校舊生對母校有份情意結,有歸屬感,對existing 小師妹小師兄在金錢上的資助絶對不會吝嗇。例如:LS, 九華舖新足球場人做草。

有朋友個女讀傳統名女校,佢其中一位同學仔個老豆係養和專科名醫,booking 好 full, 但朋友有次唔舒服,佢個女問名醫個女嚟d病徴係乜病,個女立即call daddy 下午特登返醫院幫朋友睇症,連個護士都問我朋友點解醫生會為你專登回醫院?

伯爵府

樓主老公本身係天才叻人其實唔駛谷己經係上到名校果堆
最怕其實係能力不及但死谷爛谷谷癲左個小朋友咋
讀到點會反對呀其實,但而家個風氣其實最差既係好似入唔到就要死咁,電視都有啦,個仔係入名小,但佢壓力大到要去廁所吊頸,果陣先發現就太遲,基本上你話精神病康復係咪=正常?我認識既係一停藥有壓力好快又黎過(但人就係不停受壓架啦響le 個社會)
其實我唔認同過份催谷一個小朋友Ja,因為我見過唔少精神病催毀一個人既一生
(咁當然有d jm可以話係好極端既例子啦,都係個人見解黎既

伯爵府

不過如果單評論入名校既好處,我都好認同le 個世界係識人好過識字的

男爵府

但名校多數都係識返同自己差唔多背景既人
唔同世界好難搭嗲

大宅

回覆:memelala 的帖子

認同

啲人成日將名校同啲地區學校比成績
根本就唔明名校點解係名校。。。
以為成績好就可以叫\"名校\"...

Tiffany1212    發表於 15-10-3 12:35
flipflop    發表於 15-10-3 11:39

別墅

回覆:孟母3000 的帖子

文中有提及家境普通,讀書又普通既同學,靠做經紀,做保險,單靠中學已經賺曬。普遍傳統名校同學家底好,而且父母教養好,眼光會遠寬d,佢地既仔女都唔會歧視背景差既同學呀。

別墅

回覆:cloudyjess 的帖子

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

引用:睇到有會員提及+\\\"揀中學時,其實唔需要太

原帖由 memelala 於 15-10-03 發表
睇到有會員提及 "揀中學時,其實唔需要太執意讀傳統名校。近年喇沙,拔萃,華仁之類傳統名校公開試成績仲 ...

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

不嬲都係識人好過識字
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

好同意,如果向錢看,想個女嫁得好,英文好,見識多,名校係滿足呢樣野,第時唔會比男家睇少,我身邊嫁得好好的朋友多數係讀名校,更好的係去英美名牌大學讀書時識人地有錢人個仔係同學,d有錢仔多到任你揀。。。好多個都係咁,佢地讀完書做幾年野就結婚生仔,住獨立屋喇。。,想個女好,由名校開始!

大宅

讀嗰啲地區名校,攞個9A10A,好多都只係專業人士,名校俾到的network, exposure係地區村校永遠offer 唔到嘅,出黎做嘢2個A同10A有咩分別,反而人際關係,氣質重要得多...

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:memelala 的帖子

今時唔同往日,傳統派位入的名校9成係普通過普通的家庭,希望入名校建立優越人際網。

別墅

回覆:lauvirginia 的帖子

無錯! 重有D 人以為傳統名校會谷得勁,其實相反,地區名校為左keep住成績,壓力反而比讀傳統名校大!

我有問我老公,果時讀中學係唔係日溫夜溫又狂補習谷到傻,佢答完全無,讀得上名中學都唔會太蠢,好多同學中四,中五時已經叻過曬d老師,所以佢地校園生活好開心,上聖經堂班會夾錢買佛寶機播佛寶歌 考試前同學會自組溫習團,輪流去各人家溫習,當年我老公間公屋都俾唔少名人踏足過。升到中學學習係靠自己,同學間互相幫忙,如果升中重要谷,咁真係會精神病。

重有,當年重有會考,我老公爆料,佢果屆d狀元全部無補習,但一放榜就有d現x教育,英
X教育利誘,話請佢全家去日本,答應扮係佢地學生 所以谷補習,真係唔好信曬廣告

梁太2010    發表於 15-10-3 08:53

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

memelala 發表於 15-10-3 03:00
睇到有會員提及 \"揀中學時,其實唔需要太執意讀傳統名校。近年喇沙,拔萃,華仁之類傳統名校公開試成績仲 ...
名校,我唔會強求,入唔到一定唔會失望
但如果仔女係叻/好運大抽獎入到,我唔會扮清高,我都係人,我都會好開心架

mmpo    發表於 15-10-3 09:30

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

memelala 發表於 15-10-3 03:00
睇到有會員提及 \"揀中學時,其實唔需要太執意讀傳統名校。近年喇沙,拔萃,華仁之類傳統名校公開試成績仲 ...
又咁講,你先生呢種情情只係佢個人際遇,我相信如有人如魚得水,亦有好多人過得生不如死,家長如果對名校太有情意結,也有可能苦害了自己

無論點,家長最好能就自己小朋友的能力㨂選學校,要迫?就唔好

cffw    發表於 15-10-3 15:55

男爵府

引用:我都認同呀,如果明知個仔資質平庸,強行逼

原帖由 memelala 於 15-10-03 發表
我都認同呀,如果明知個仔資質平庸,強行逼入名校會害左佢。我知道世襲制影響下,好多傳統小學已經出現sen ...
希望你唔好無根據話有特殊需要的小朋友係弱智,好無禮貌。

99dogdog    發表於 15-10-3 10:17

首頁
12345...9

尾頁

跳至