自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問 point 3 所指的合資格學生係點至為之合資格?

以及, point 6 o既 levy waiver, 如果已經俾左o既又係唔係可以退返呢?

copy from 明報online
行政長官曾蔭權宣布動用110億元,推出10項利民紓困的措施,包括多派2個月「生果金」等。

曾蔭權宣布,因全球油價及糧食價格急升,令基層及中層生活受到很大影響,他決定推出總值110億元的利民紓困措施,以下為10項相關措施。

1)港鐵在原九鐵路線推出學童半價優惠

2)再免2個月公屋租金

3)向合資格學生派發最多1000元的開學津貼

4)增派2個月的高齡津貼

5)增1個月的綜援及傷殘津貼

6)豁免2年外傭徵費

7)增半年1800元電費補貼,令全年總額增至3600元

8)撥出1億元作為短期食物援助

9)凍結政府收費1年

10)與消委會合作,增加超市物品價格的透明度,進行格價。

曾蔭權表示,政府將於本周五向立法會財委會提出撥款申請,但由外傭徵費涉及修改附屬法例,所以要到9月才可實行。

曾蔭權稱,今年《財政預算案》各項直接惠及普羅市民的豁免、寬減及援助措施,令2008/09年的政府開支增加及收入減少總共465億元。

他指出,加上剛公布的利民措施,以及其他額外開支,將令今年預期的財政赤字相應增加,而財政儲備則輕微下降。
居天下之廣居,立天下之正位,行天下之大道;得志與民由之,不得志獨行其道;富貴不能淫,貧賤不能移,威武不能屈:此之謂大丈夫。

禁止訪問

大宅

point 3 我就唔合資格, 當然果1,000 唔算好多, 都未夠我開學o既1/10, 叫做好過冇咁囉, 但好不幸地, 我就係冇果個喇

至於point 6, 如果佢有個咁o既 condition, 咁我係唔係要炒左existing呢個 , 然後在九月再請過一個呢?! 反正依家呢個都未夠兩個月, 我又唔多鐘意佢.

btw, 你知唔知point 8 係咩黎o既?!!
居天下之廣居,立天下之正位,行天下之大道;得志與民由之,不得志獨行其道;富貴不能淫,貧賤不能移,威武不能屈:此之謂大丈夫。

禁止訪問

大宅

原文章由 catw88 於 08-7-17 01:26 發表
我都想g point 8?

有冇邊位高人可以指教?

侯爵府

有幾個團體有啲叫做食物中心之類,會免費派發食物給有需要人士的。point 8係話撥款支助佢哋﹗
原文章由 catw88 於 08-7-17 01:26 發表
我都想g point 8?

複式洋房

樓主: 炒工人有數圍呀

首頁

尾頁

跳至