2014年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我以為自己已經ready , 但有一晚我因為飲左咖啡而訓唔著,結果諗起起bb的經歷,諗起要坐月是既辛苦,諗起要湊多個從頭開始。我是開刀的,但是政府開不是私家開,如第二個都是政府生就未必開刀了,由醫生決定,其實我是怕順產,好想開刀的媽媽。
我老公好想生多個,但佢怕我驚,所以沒有迫我,另一方面佢又想第二個是仔,所以給我壓力。補充一句,第二朝早黎m ,我個反應是超開心呀!真係慘,有沒有媽媽好似我咁驚,但又要計劃生下一個呢?

大宅

回覆:有沒有計劃生第二胎的媽媽?入黎傾下。

我同你好似喎,第1胎係政府開刀,如果有第2胎都想開刀,因為怕順產,但又考慮開刀對身體唔好。

我唔想由頭黎過,又係想第2胎係仔,其實如果意外有左我當然會要,但不是在我計劃中(我老公應該想要)

好矛盾…

男爵府

回覆:有沒有計劃生第二胎的媽媽?入黎傾下。

第一胎政府開刀,佢第二胎會比你揀的

複式洋房

回覆 vickyleehom 的帖子

係真嗎?但我有朋友第一胎政府開刀,第二個順產喎!

男爵府

引用:回覆+vickyleehom+的帖子係真嗎?但我有朋

原帖由 mingmingwong 於 15-11-05 發表
回覆 vickyleehom 的帖子

係真嗎?但我有朋友第一胎政府開刀,第二個順產喎! ...
佢自己揀架咋

大宅

生多個一定會好好多, 宜家你未必覺, 但到你小朋友開始讀K1, K2時, 個感覺就會好明顯, RESEARCH話隔3年係最好, 當然視乎返你個人的年紀!

小朋友有個伴一起成長, 真係爭好遠, 睇野都會全面同立體D.
而且當你湊第2個小朋友時, 做父母都可以有機會再經歷果個生長的過程一次, 自己學多左野, 睇野更立體之餘, 仲可以將自己累積的經驗好好使用, 可能頭一年, 兩年會稍為辛苦, 但過左之後就會越來越開心, 見到佢地個好溫馨地相處, 打下交, 又糖痴豆!
而且經歷過第一次的產程, 第二次會快90%, 爽好多, 好抵!
既然都辛苦左第一次, 而第2次一定會更快更好, 梗係生多個啦!

第2胎上奶又會快好多, 更加得心應手, 仲係修身好時機!

男爵府

mingmingwong 發表於 15-10-12 10:40
我以為自己已經ready , 但有一晚我因為飲左咖啡而訓唔著,結果諗起起bb的經歷,諗起要坐月是既辛苦,諗起要 ...

我都同你一樣,暫時唔想生住,想遲啲先算

首頁

尾頁

跳至