論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說新工人第一次出糧

但佢要還3期training錢,點知又話今期要供妹讀書,還唔到第一期

好啦,我地聽完話明下期一定要還錢

點知,今日俾我發現佢有新電話,但因佢沖涼中,我為有扮唔知

點解d工人咁like講大話,咁我加下可以點做?

佢只係來了1個多月就講大話,之前一次就係我問佢餵左奶未,佢話餵左唔食,點知我在睇返cam先知佢根本無餵

好啦,個日我地勁嬲,話唔講得大話
點知,又講大話了。。。

唉,各jm, 我可以點做,扮唔知?因佢唔知我發覺佢有新電話

同埋咁係咪代表佢好有問題?但佢肯聽教同做野自動同主動

唉,好煩,點解請左個大話妹回來

別墅

回覆:工人講大話

而家的工人好識做戲,睇你係咪決心唔要,一係同agent講,再唔係睇佢下期出糧點講,如果唔啱,真係谷到成肚氣

大宅

回覆:traceyto 的帖子

你一知道佢有咩吾妥要立即(當面)同佢講,比佢知道你知道佢D事同埋佢講大話,叫佢吾好再犯,如果再發生你先同agent 講咯。個人意見,好嘅agent可能會follow.吾好個D都吾得閒理你,仲要你花時間去同agent 講然後等agent 話佢,始終你先系同工人一齊個個。同工人講左先。

子爵府

traceyto 發表於 15-10-15 00:00
話說新工人第一次出糧

但佢要還3期training錢,點知又話今期要供妹讀書,還唔到第一期
我諗根本唔會有唔講大話的姐姐,多與少而已,發覺手機己成為姐姐的第二生命,工作上講大話要即話,以免成為習慣,但你想佢永遠唔講大話就諗都唔好諗。

wcpcelia    發表於 15-10-16 16:48
djhoney    發表於 15-10-15 15:04

大宅

姐姐講大話已習慣, 當佢發"up"風, 千其唔好當真;唔好相信;同唔上心!

大宅

回覆 traceyto 的帖子

我個工人姐姐都快來二個月,真係好中意講大話,但我會篤爆佢講大話。但個心真係唔舒服,少少事都要講大話,真係唔明白,難道是她們的本性?

大宅

我下個月在睇情況,如佢仲係唔還錢,我會話佢知我知你講大話

但我b女係佢手,我又唔想攪到大家關係太差

因佢肯聽,肯做

不話就係like講大話

男爵府

工人講大話好似係本性咁,僱主可以做既就係即時篤爆佢,唔好俾佢以為你易呃好呃

大宅

系呀, 工人講大話好似係本性咁, 所以佢講咩, 講得幾慘, 聽完就算, 咪信。我果件一來時已話要借錢俾屋企小朋友交學費, 我信佢借糧俾佢, 點知下個月又話咩咩要借糧, 後來講明唔再借, 點知仲問, 之後亦再問幾次, 我堅決唔借後就冇再問...但朋友的工人話俾朋友知我工人打電話及 send message去問佢借錢 (帶出街時識了朋友的工人), 話八達通不見了要借錢買張新的, 我知道佢冇唔見到,我朋友工人都驚左佢, 我之後就冇再相過佢, 講咩我都聽完好算.

大宅

講大話係佢地國粹

la_source    發表於 15-10-15 10:57

別墅

印印係會一定講大話~
好似國家規定咁.. 唔講唔得~!

你要俾佢知你好醒目, 當場捉佢幾次講大話.
佢之後就唔會咁"猖狂"咁講. (點都會講)

大宅

佢地唔講電話同唔講大話好似會有生命危險咁, 想佢地唔做呢兩樣野既.......你都係死左條心啦

子爵府

引用:話說新工人第一次出糧但佢要還3期training

原帖由 traceyto 於 15-10-15 發表

話說新工人第一次出糧
點解 training錢 會同你有關?

子爵府

開心吸收勳章

回覆 traceyto 的帖子

佢還唔還錢比agency對你影響不大,反而冇餵奶話有先大件事! 這叫自動與主動? 你放心交BB給她?

大宅

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

我一開始已向佢講明。唔好講大話, 我好憎人講大話。仲同佢講, 我會知你講大話。最後, 你唔會開心架!!!

有咩做錯, 唔緊要, 工作一定會錯, 但唔可以講大話。

暫時, 我發現唔到佢講大話。

大宅

回覆 nikfan 的帖子

因佢個d同財仔無分別,佢來了2星期我地已收到佢財仔信。
之後我地打俾angent,佢話正常,個d偽traning費用,還3期就還完。

大宅

我對上個工人,成日講大話。首先話自己無錶,我俾左隻佢,後來發現佢有錶。
之後話無電話打返印尼,我借電話俾佢。又出電話但用假電話咭,話放假先用,其他時間放出廳,結果,當然有另一部電話,仲要成日偷用。
乜都講大話!!

大宅

MrsnMrX 發表於 15-10-15 16:50
我對上個工人,成日講大話。首先話自己無錶,我俾左隻佢,後來發現佢有錶。
之後話無電話打返印尼,我借電 ...

你個個菲定印?

子爵府

引用:回覆 nikfan 的帖子因佢個d同財仔無分別,佢

原帖由 traceyto 於 15-10-15 發表

回覆 nikfan 的帖子
咁你agent 好有問題,因為呢D數應該係姐姐同agent處理,你每個月祇需正常出糧就ok.

大宅

nikfan 發表於 15-10-15 17:08
咁你agent 好有問題,因為呢D數應該係姐姐同agent處理,你每個月祇需正常出糧就ok.

...

我地同工人講明,下個月會同佢一齊去7仔交錢,我地同佢講明你唔還d息好金,佢地應成左我地話ok

首頁

尾頁

跳至