自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

我仔出世至今(2⃣️歲四個月)都是奀B一個,連最低嗰條生長線都未上過,佢食飯嗰量ok,不過食得慢,粉/面就快D。見過政府營養師(建議:飲高卡路里奶粉,煮飯時加一匙油撈下D米再煮)三次之後就話唔使再見,已是大半年前的事。

我仔自小多病痛,每個月都病,好心痛,更加奀,又細粒。昨日又去睇醫生,醫生建議我再見營養師。所以想問問各位,除政府,請介紹一下。萬分感謝!

公爵府

我都想知!

侯爵府

回覆:him2011 的帖子

我就無介紹比你,或者上網睇下有咩湯水可以增強抵抗力,至於奀,有D細路天生係咁(每個人體質唔同),吸收方面又唔到,所以不要太介意奀問題,最緊要健康

珍珠宮

回覆:見營養師

首先,唔使太擔心。 我細個都係咁,成日病,30 歲睇中醫之前,兒童生長線 0 嗰條線都未掂過,BMI 從來唔達標,而家身體都 ok,而且有 5”8 高。 最後係中藥調理,中醫教煲咩湯,加埋做運動,半年重咗接近 10%,面色好咗好多亦少咗小病小痛。 不如你帶仔睇下中醫,同一定要佢做運動。 另外煲下花膠佢食。 我仔前排入咗醫院成個瘦晒,我都係 keep 住個個禮拜俾 d 花膠佢食,睇住佢面色好番同吸收番。 仲有一切生冷寒涼都唔好俾佢食。 本身身體差嘅人再食凍嘢只會雪上加霜

禁止訪問

大宅

回覆:見營養師

做多 d 運動得唔得呢?

首頁

尾頁

跳至