母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

囝囝半個月大,全人奶,呢個星期開始步入猛長期。

之前埋身餵完二三個鐘就開始谷奶,泵到300-400ml,但猛長期,囝囝一扭就埋身5-15mins,但我再無谷奶感覺,乳房無再谷到硬曬,泵既話都係得200ml左右。

到底係囝囝密密飲幫我清左啲奶,定係我少左奶?有無媽媽可以分享經驗?

男爵府

引用:囝囝半個月大,全人奶,呢個星期開始步入猛

原帖由 ayi212 於 15-10-16 發表
囝囝半個月大,全人奶,呢個星期開始步入猛長期。

之前埋身餵完二三個鐘就開始谷奶,泵到300-400ml,但猛長 ...
唔好等谷奶先餵,谷奶係收奶前奏,谷多兩谷就會無奶,建議你爬下文,了解多啲

大宅

引用:Quote:原帖由 ayi212 於 15-10-16 發表囝囝

原帖由 Maygo 於 15-10-16 發表
唔好等谷奶先餵,谷奶係收奶前奏,谷多兩谷就會無奶,建議你爬下文,了解多啲

...
我爬左好耐文所以囝囝一餓我就埋身,等身體適應可以造多啲奶。

因為之前囝囝食量唔多,所以好快谷奶亦有奶儲到。但依家囝囝食量大左,我唔知係囝囝食得多左,定係自己奶量少左

因為我呢幾日無奶多,無得儲,又無谷奶feel,雖然夠囝囝食,但擔心奶量少左。

男爵府

引用:Quote:原帖由+Maygo+於+15-10-16+發表唔好

原帖由 ayi212 於 15-10-16 發表
我爬左好耐文所以囝囝一餓我就埋身,等身體適應可以造多啲奶。

因為之前囝囝食量唔多,所以好快谷 ...
擔心唔黎,唔好理咁多,啜啦或泵啦,心情輕鬆係好緊要

大宅

引用:Quote:原帖由 ayi212 於 15-10-16 發表我爬

明白

男爵府

引用:Quote:原帖由+ayi212+於+15-10-16+發表我爬

Agree, 唔好諗得太複雜,餓就啜,一得閒就泵

Maygo    發表於 15-10-18 01:03

伯爵府

DHA勳章

回覆:猛長期,但無谷奶feel

泵到200ml都好多,得半個月人仔應該夠晒食。。。。我BB2個月都只食120ml

大宅

引用:泵到200ml都好多,得半個月人仔應該夠晒食

原帖由 artai430 於 15-10-18 發表
泵到200ml都好多,得半個月人仔應該夠晒食。。。。我BB2個月都只食120ml
頭先食左150ml,掃完風同佢坐左大半個鐘,佢唔訓仲想要搵食

伯爵府

DHA勳章

引用:Quote:原帖由 artai430 於 15-10-18 發表泵

原帖由 ayi212 於 15-10-19 發表
頭先食左150ml,掃完風同佢坐左大半個鐘,佢唔訓仲想要搵食
我會補奶粉

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊