婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

How much you need to 還$俾銀行、62+佢d親人? 7500還$俾銀行? and then?

原文章由 muiskyie 於 08-7-24 22:41 發表

我地住6299+丈夫「結婚前的屋企」,私人樓,已供完。

不過「買屋」一事已動用了62+丈夫以外的$$,即,我們總要還$俾銀行、62+佢d親人。。。 ...

禁止發言

珍珠宮

其實條數真係無分別喎, 即使你住返間居屋, 你一樣要供樓(水電煤等) 一樣要7,500

一樣要俾家用4,000俾6299

我諗最錯既係買咗間居屋囉!
好好過每一天......

大宅

其實都幾無奈,
又要供樓,又要完全供養62同99.
自己一家三口又要食...

有時有d野,都要向現實低頭.
6299咁對你地,
最大可能是他們覺得借錢俾你地,佢地最大.

maybe, 賣左間連名樓,還返d錢比6299吧,
至少不用受氣

男爵府

樓主d points 同內容 有d 難明...

但我覺得你租人樓都要交水, 電媒同租啦....你C6都no say, 你又冇野做,你既發言權一定少架bor...

大宅

一路睇, 一路好多疑問....

我係你會出去做野, 明知唔夠洗, 唔通一家乞食咩!! 無屋住, 未租屋羅!!

男爵府

賣樓、租屋唔到我。

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?test=asc&tid=1639217&pid=25754713&page=2&extra=#pid25754713

連名居屋一半係99,即佢地有權反對賣出。

租?我一開始唔係已講過:係我62反對我地租o既咩?

男爵府

我唔能夠一口氣講哂, 抱歉~

原文章由 bigbigsnake 於 25 7 2008 13:04 發表

樓主d points 同內容 有d 難明...

但我覺得你租人樓都要交水, 電媒同租啦....你C6都no say, 你又冇野做,你既發言權一定少架bor...

我唔會冇野做。不過佢地咁衰,唔係咁適宜俾佢地埋bb身o者!

男爵府

因為一直我都唔知情(不過如今要扮唔知,唔係好大鑊!)

原文章由 阿jo 於 25 7 2008 12:08 發表

咁辛苦點解要買樓呢, 咁當初買樓, 已經預左要還一筆為數唔少0既錢, 咁點解當初你地唔拒絕佢地話買樓呀, 搞到而家欠落佢地咁多, 就算唔使你還 ...

所謂「相處好、同住難」,佢地都係過來人;因此可以的話分兩屋住,不過佢地有齊兩屋大小門匙。

62數口精,向個仔提出「租蝕、買好」,造就今日局面。

大宅

我又唔係好明,你老公都搵到約20K/月,點解你地"結婚,買樓,生仔"要老爺奶奶出錢...咁佢地出好多$$$?? 你地好後生(所以無儲到$$至去結婚/買樓)??

家庭入息約20K,又要供樓同養BB,真係幾緊下wor...

你話買樓的$$是動用老爺同老公以外的$$$,咁你老爺是否用盡儲蓄幫你地買樓(居屋),所以,要你老公俾家用來維持生計?

你老爺同奶奶是否好後生?所以,你覺得佢地有能力出外工作賺錢?佢地是否有其他子女可以供養佢地?

伯爵府

原文章由 muiskyie 於 08-7-25 15:13 發表

所謂「相處好、同住難」,佢地都係過來人;因此可以的話分兩屋住,不過佢地有齊兩屋大小門匙。

62數口精,向個仔提出「租蝕、買好」,造就今日局面。 ...

你係佢老婆,緊係要話你知嫁啦.
同如果我各得老公個個月出糧都有幾仟蚊吾知去边.
同c6鬧大交重要6299都要知道.
成基叫c6同6299講清楚,
賣左層樓租地方住好過個个月比一大半人工佢地呀.
99家用照比,其他嘢就咩都吾理.

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

樓主,
唔係我想亂講意見, 但係你嘅post真係好難明.
你話你62出錢買樓, 幫你地結婚, 生bb...咁要你地還錢同俾家用都好應該啫.
如果你c6只搵得$20k, 你又唔做嘢, 頭家梗係掹掹緊架啦. 你62叫你地唔好租屋你地就唔租, 牛唔飲水點㩒得牛頭低呀你?如果因為你地欠62錢先要聽62話, 咁不如你自己出黎做嘢俾錢請工人湊bb, 你有錢自然有發言權. 最多一拍兩散, 話你地唔想負擔咁重, 自己搬出去租屋, 叫你62賣咗層居屋套現還返d$$俾佢. 咁你地咪可以還少d$$俾地. 如果你地唔俾$佢, 佢都話要賣咗層私樓, 咁不如賣咗層居屋, 你地唔洗還$俾銀行. 如果你做埋嘢, 又唔洗供層樓, 快d儲$還返俾62, 佢嘈都冇point啦. 無論你點做你62都會黑面同俾說話你地聽架啦, 顧咗自己頭家先啦.
頭家唔夠$, 只係可以開源節流, 你唔開源(自己搵工做)又唔節流(賣咗層樓, 唔洗俾咁多錢62), 真係冇人幫到你.

禁止訪問

BK Milk勳章

男爵府

請問你做邊行?係咪專責收數?係咪體諒別人會受到天譴???

原文章由 tantanmama 於 26 7 2008 12:51 發表

• 你話你62出錢買樓, 幫你地結婚, 生bb...咁要你地還錢同俾家用都好應該啫.
    如果你c6只搵得$20k, 你又唔做嘢, 頭家梗係掹掹緊架啦.
  • 你62叫你地唔好租屋你地就唔租, 牛唔飲水點㩒得牛頭低呀你?
  • 無論你點做你62都會黑面同俾說話你地聽架啦, 顧咗自己頭家先啦.
  • 頭家唔夠$, 只係可以開源節流, 你唔開源(自己搵工做)又唔節流(賣咗層樓, 唔洗俾咁多錢62), 真係冇人幫到你.
  • 前文已清楚交代:一直以來,給6299每月的所有$$(包括其中某一項「莫須有」名義的「貢品」$$)都被指定為「應份」,而非「還款」。62什麼時候收到的$$才開始被標籤為「還款」,我兩夫妻都不會知道。

再者,請問語氣極差的「你又唔做嘢」、是什麼意思?如果你是想說我不事生產,相信你是在沒有清楚了解我的處境(前帖附有引文的)之下灌帖吧?
  • 同上,請問語氣極差的「牛唔飲水點㩒得牛頭低呀你?」又是什麼意思?

我是來求助,尋求正面、有建設性的意見,而不是來做你的吹水、灌帖、發洩情緒的對象。請留意閣下的語調,注意你的角色!若這標題不合你的口味,敬請移步到別的「吹水場」。

看到你的回應,我的感覺就是:「請問你做邊行?係咪專責收數?咁冇禮貌o既?唔睇清楚就亂鬧人…係咪職業病..?」希望這不友善的感覺是錯覺吧?
  • 雖然呢堆points都好負面,不過呢一點值得參考。謝謝!
  • 「頭家唔夠$, 只係可以開源節流, 你唔開源又唔節流, 真係冇人幫到你」

多謝你的提點。不過,如果我不會計劃「開源節流」,我又怎會上來尋求「最適合的有用建議」呢?

[ 本文章最後由 muiskyie 於 08-7-29 01:26 編輯 ]

男爵府

問得好﹏

原文章由 hv245 於 26 7 2008 21:32 發表
其實條數真係點計都係咁.......

咁你6299 係要你老公家用五千幾. 多定少真係因人而異, 仲要睇你6299 係唔係用哂d積蓄去幫你地結婚, 生仔, 買樓. 如是, 咁五千幾又唔算多, 又唔叫自私. 佢地d積蓄都俾哂你地囉.

62從結婚、買樓、生仔之前的每月收入:
>$7000 打工(因為做生意o個舖位自己收租仲開心…)
>$X000 收租舖位處旺角、太子

<$4000 兒子供養

現在多了一項:~$1000 兒子的「冇私」奉獻…

6299支出:

雜費:兒子供養
零碎部份:額外記帳,然後向兒子索回。

銀行還款:~$9000,額外款項,由兒子承擔。

我們的財務(儲蓄)狀況:

本人 $0…
丈夫 $負債中…
6299 >$好多個萬…

男爵府

我覺得樓主出去打工就一天都光晒~

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

原文章由 muiskyie 於 08-7-29 01:14 發表
前文已清楚交代:一直以來,給6299每月的所有$$(包括其中某一項「莫須有」名義的「貢品」$$)都被指定為「應份」,而非「還款」。62什麼時候收到的$$才開始被標籤為「還款」,我兩夫妻都不會知道。

再者,請問這語氣極差的「 ...

如果你覺得我語氣差令你唔舒服我可以道歉, 因為畢竟上黎這個forum嘅人都係有因擾, 想人地同情, 但係sorry, 我真係冇同情你, 令你覺得更唔開心.

我不是收數的, 但我認為供養及孝敬父母係子女嘅責任, 尤其是父母已經俾錢仔女買樓結婚生仔等等. 父母養大仔女已經盡咗佢地責任, 佢地有錢係佢地嘅事, 「好仔不論爺田地」, 如果父母肯俾其他嘅開支俾係愛錫子女, 唔俾亦唔係佢地嘅責任. 對我來說「家用」同「貢品」根本冇分別, 都係俾父母. 係咪你62直接叫你地俾$5000家用而唔係$4000家用+$1000「貢品」,你會覺得舒服d?

我話你唔做嘢唔係話你懶, 意思係你唔工作, 老公嘅收入又唔多,點維持頭家? 你話唔放心工作之後要俾bb 6299湊, 到你有工作有收入自己請工人湊囉. 你c6憑咩唔俾你用自己錢請工人呀?

如果你地堅持租屋, 唔再俾錢供層居屋, 你62逼你地唔到架. 至於佢賣層私樓用來繼續供居屋或者索性賣咗層居屋套返錢, 都影響唔到你地, 反正d首期都唔係你地嘅錢, 供咗嘅錢當交租, 以後又揹少筆債, 點計你地都冇蝕底. 我係有睇晒你嘅post, 你話你62氹你老公, 買樓好過租, 咁你c6就買, 搞到要揹債咁辛苦. 一個成年人買樓咁大件事, 唔可以只係賴晒父母, 連首期都俾唔起要問親戚借, 月入又唔多, 條數都計唔掂仲應承買, 我覺得你c6都有責任, 你唔可以只係怪62.

開源節流嘅問題, 大部份網友都係叫你出黎工作, 我相信唔係你想聽嘅答案, 點都好啦, 祝你好運!

放心, 既然我講嘅嘢唔啱你, 留埋今次我唔會再留言架喇.

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

原文章由 MING(cat) 於 08-7-22 19:59 發表

唯一對策...要妳老公清清醒,
孝順不是用錢,
若不聽...我會先反老公面!

agreed.

大宅

tantanmama

講得好。對事不對人。

[ 本文章最後由 Share 於 08-7-29 20:52 編輯 ]
Share

禁止訪問

BK Milk勳章

首頁
12345...6

尾頁

跳至