婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

公爵府

如果你唔想過而家咁既生活, 而你 6299 真係賣左你宜家住緊間屋, 你咪即刻搬返去間居屋度住, 供樓當交租, 水電一家人一齊用條數都係咁上下, 不過睇你頂唔頂得順~

[ 本文章最後由 幸福黃太太 於 08-12-16 10:47 編輯 ]

男爵府

原文章由 bearbear2003 於 16 12 2008 09:30 發表

I do not agree. I really want to be full time mami to take care my baby, my little boy say many times would like mami to take care him, however, I have to paid expenses to my parent too. So I have ...
唔該你搞清楚!
唔係我呻冇$,而係我地俾人有盡手段去陰$~~所以我至上o黎講!

供養父母,天經地義。不過我認為做人應該公平d,冇理由要個新抱將親家d養老錢都謀過o黎(亦都唔係「謀」咁簡單)o者!

一直以來我唔係守株待兔,我係有d微薄收入咖~!只係連爹娘都俾唔夠,何況夫家d人???

而且事件已告一段落,我老公終於清醒,唔再俾位上頭攝入o黎「打劫」(係我老公用o既詞彙,佢咁講之前我都未識咁用)!

有d回應稍為有d建設性。例如提議有埋個b去打工~~我都好想!亦都唔係所有工種都容許。好彩bb夠生性,又夠醒目,暑假時佢可以跟我去做model/「小助教」~~現在佢仲開始自己學人教課,「維妙維肖」咁添~

現在一齊捱,對於溫室長大o既老公係幾辛苦~~不過佢冇埋怨過!
總算半脫離困境吧?

雖然有d評論比較激進...不過:如果冇心睇的話,都唔會講(鬧)得咁肉緊啦~所以我都唔會嬲。

o係呢度多謝各方好心之人、友善之人、肉緊之人o既關心!!

子爵府

原文章由 muiskyie 於 08-12-16 12:37 發表
唔該你搞清楚!
唔係我呻冇$,而係我地俾人有盡手段去陰$~~所以我至上o黎講!

供養父母,天經地義。不過我認為做人應該公平d,冇理由要個新抱將親家d養老錢都謀過o黎(亦都唔係「謀」咁簡單)o者!

一直以來我唔係守株待兔,我係有d微薄收 ...

It is the same. If you rent the apartment, costs shuld be around HK$7500 include managementfree, water, town ga, etc. What's the difference? This should be paid by you even the flat is owned by your 62 & 99. The money is not for your 62 &99. Or you move out from the flat.
On the other hand that hk$4000 for 62 & 99 each month is not able to cover all their expenses. So just paid back to them.

To be fair, you husband only paid $5000 to your 62 & 99, not HK$13000.

禁止訪問

BK Milk勳章

翡翠宮

畀面勳章

你唔想將bb俾男家照顧,可唔可以將bb俾你父母照顧,自己再返工?

雖然你老公而清醒,始終佢都唔係賺得多,如果你可以幫輕下,遲些少bb大個都多個錢。

禁止訪問

男爵府

原文章由 hv245 於 16 12 2008 13:39 發表
係呀, 我都係咁話. 根本佢生活開支, 供樓d洗費唔可以入埋人地數. 估唔到幾個月都仲係咁, 仲要好似大獲全勝咁. sorry 不敢苟同.

唔該你唔好本末倒置!一直以來就係因為人地將一切開支~~連同唔係我地份內事o既都入埋我地數,所以先有問題出現!

如果d開支係我地o既,我仲駛乜上o黎講???

莫非 你係佢地o既間諜?

大宅

好媽媽勳章

成日講還款, 咁其實你地借左6299幾多 $??

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 muiskyie 於 08-7-22 22:07 發表

99一直都係少奶奶,62對佢同個仔都堅守住類似「唔好俾人認為佢老婆同個仔冇溫飽」咁o既原則。即使我大肚,都要我睡床邊、話個仔會跌出去,同埋幫手打掃新居(側邊仲係裝修梗...)。。。

居住方面,6299一向都抗拒「低級」,不過經 ...

即係一班其實唔係好富貴嘅人, 喺度扮上等人啦....

禁止訪問

BK Milk勳章

禁止訪問

BK Milk勳章

別墅

睇佐樓主既POST, 只係大致明白佢既6299一值吸佢地既錢!!
我真係唔明白, 點解有0的C9會睇得自己唔出去做野就無咩發言權咁底微! 唔做野就代表無貢獻咩?? 原來仲有0的咁睇唔起家庭主婦既"都市人"....
睇番樓主既問題, 都係因為6299唔會體量個仔既經濟環境, 雖然係幫佢個仔結婚買樓, 但有能力又自願既咪幫囉, 幫佐都唔望個仔會還啦, 一係當初咪鬼幫!! 如果我係樓主, 就要學下佢6299啦, 吸番個C6既錢, 有幾多吸幾多, 睇下個C6對自己有幾多分感情啦!!吸盡曬佢, 邊有錢比其他人姐
不過我好在唔會靠6299...買樓結婚生仔, 佢地通通無幫過, 所以唔駛睇人面色!但以我既性格, 比面色我睇, 連個孫都無得佢見呀抱住個仔孤獨終老啦!

伯爵府

醒目開學勳章

睇完都唔係好明, 樓主係咪覺得6299有錢, 點解要迫佢老公供樓之外,比哂6299生活費丫?

子爵府

Simple way, 樓主 give back your 62 & 99's flat for their living, sold out居屋 and return all the money to your 62 & 99 give to you. Then your husband only required to give living expenses to your 99 & 62.

You never answer us that 其實你地借左6299幾多 $

No one say full time Mum does not have right to talk, they are equal for working mom and full time mum. But you cannot complain $ give to your 99 & 62 because the money is not earn by you and why you accept the $ from your 99 & 62. You can reject it and improve your life by your self. 無錢就要面對現實嫁啦

子爵府

Because 樓主 live in 99 & 62's private flat. Then 樓主 buy another for 99 & 62 living, so 樓主 have to 供樓.
原文章由 MK2006 於 08-12-17 16:31 發表
睇完都唔係好明, 樓主係咪覺得6299有錢, 點解要迫佢老公供樓之外,比哂6299生活費丫?

伯爵府

醒目開學勳章

咁樓主住果層樓佢老公都有名架, 供都應該, 遲早都係佢地啦. 至於比家用, 真係個個唔同喎
原文章由 bearbear2003 於 08-12-17 16:43 發表
Because 樓主 live in 99 & 62's private flat. Then 樓主 buy another for 99 & 62 living, so 樓主 have to 供樓.

男爵府

好感謝有熱心人士勾番以前dposts出o黎!不過之前d銀碼已經唔係現在o既數字喇。

一言難盡...其實唔係我反口, 祇係我未有時間去update個「真相」出來o者~

就o係幾個月前,有d理財顧問聽o左我個case,認為應該問清楚情況。一向唔過問丈夫財政o既我「細」問之下---至知道,原來個「事實」係咁峰迴路轉...一切,係由個銀行電話開始...

原文章由 JOESPHINE 於 17 12 2008 16:14 發表

睇佐樓主既POST, 只係大致明白佢既6299一值吸佢地既錢!!
我真係唔明白, 點解有0的C9會睇得自己唔出去做野就無咩發言權咁底微!
唔做野就代表無貢獻咩?? 原來仲有0的咁睇唔起家庭主婦既"都市人"....
睇番樓主既問題, 都係因為6299唔會體量個仔既經濟環境, 雖然係幫佢個仔結婚買樓, 但有能力又自願既咪幫囉, 幫佐都唔望個仔會還啦, 一係當初咪鬼幫!! 如果我係樓主, 就要學下佢6299啦, 吸番個C6既錢, 有幾多吸幾多, 睇下個C6對自己有幾多分感情啦!!吸盡曬佢, 邊有錢比其他人姐
不過我好在唔會靠6299...買樓結婚生仔, 佢地通通無幫過, 所以唔駛睇人面色!但以我既性格, 比面色我睇, 連個孫都無得佢見呀抱住個仔孤獨終老啦!
終於有人睇得明我個處境!!!

原來係62欠o左銀行好多$$$$$$$呀...(真的)以「都市人」自稱o既佢,同佢父親已經「冇關係」o架喇...更多細節唔方便「爆」啦...所以...咪俾個機會我地d晚輩捱下囉…

男爵府

原文章由 MK2006 於 17 12 2008 17:01 發表
咁樓主住果層樓佢老公都有名架, 供都應該, 遲早都係佢地啦. 至於比家用, 真係個個唔同喎
中肯。
不過佢地歸佢地,我地o既$就係佢o地o既$!所以唔會「遲早都係我地」咖!!

男爵府

原文章由 bearbear2003 於 17 12 2008 16:39 發表
But you cannot complain $ give to your 99 & 62 because the money is not earn by you and why you accept the $ from your 99 & 62. You can reject it and improve your life by your self. 無錢就要面對現實嫁啦

Totally agree with "無錢就要面對現實嫁啦".

I have NEVER received $$ from 6299 ar...

I have not complained sharing my husband's income with them, nevertheless, we have been living like prisoners. If I were a full-time working mum with high salary, I can 「塞」 them money and their mouths la! The cost is: they must make my baby not to follow me lor..! Can't you see how many working mums have to face and pay for it?

By the way, I have started earning money with my son na...

男爵府

原文章由 RAA 於 17 12 2008 13:41 發表
即係一班其實唔係好富貴嘅人, 喺度扮上等人啦....

Exactly who my 6299 are!
As a baseborn girl, frankly, I DO disdain to it!

首頁

尾頁

跳至