少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

個女歲半,平時都乖,佢係屋企/男家/女家既公主,做咩曳野都無人鬧,仲會攬住黎錫,連我阿媽都比佢點到馱馱拎

但係有時佢係酒樓周圍跑,我都會大聲叫佢停,但係老公就話我好喝佢

我只係唔想佢比人縱壞,無晒規矩。細聲d講唔好,就講十次都扮聽唔到

複式洋房

回覆:rosey2056 的帖子

我成日都叫老婆唔好閙個女,同個女講野要注意語氣!
喺酒樓跑來跑去係危險,妳大聲一喝喺酒樓食緊野嘅人都比妳嚇一嚇!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

你老公既意思係唔喝得個女,定係要注意語氣? 兩回事。

你搵其他野去引開小朋友注意力,帶玩具或者紙筆等俾佢玩,等佢唔好響酒樓周圍跑。佢再跑就硬性要佢坐bb 車,甚至你地同佢一齊出去行一陣。

有時教仔唔係一定要喝佢,有時可以細聲教,或至少係你要走埋去教或鬧,唔駛離遠大嗌。小朋友係歲半,你預左佢未必明你講既道理,或者你覺得細聲教係冇用,咁你可以施加其他小懲罰或用其他方法去解決或預防呢件事發生。

水晶宮

老豆都係咁嘅,錫到個女咩咁,真係唔好架,你要同C6講下,都唔想女女以後有公主病

琥珀宮

回覆樓主:

係酒樓跑梗要閙,萬一比熱水淋,蝕底係邊個?

大宅

回覆:老公話我喝個女

我會鬧,有咩事,最後旁人咪話你唔教女,由佢周圍跑,懲罰係要,不過都係會喊,周圍的人都會望,指指點點,媽媽做定心理準備,2歲小朋友好難教,可能我唔識教,唔識不鬧,只講道理,或者我女笨聽唔明道理,哈哈

大宅

多謝各位意見,大家加油加油,我係 working mum, 只怕其他時間,工人同婆婆睇漏眼

子爵府

回覆:rosey2056 的帖子

我會鬧但唔會好大聲,因發現大聲喺冇用嘅,阿女只會專注喺「大聲」上,冇聽我講嘅內容。好多時鬧完隔一陣,阿女會問我仲咩鬧佢,好似唔關佢事咁,我又要解釋多一次,第二次講佢會留心聽。臨瞓前我會回顧當日活動,會講番小朋友做咗啲乖嘅,或者和不當行為,正面負面都講。

我通常係「哦」小朋友,或者用報紙、圖書來講道理。報紙好有用,果啲扶手電梯意外、小朋友墮樓嘅新聞,我會同小朋友一齊睇,講點解唔可以做某些行為。

水晶宮

BK Milk勳章

咁多人加口
下次咁情況即抱起
出門口先教

複式洋房

Add oil

男爵府

回覆:bbhoney888 的帖子

細路仔真係要教,我都有時見到好多細路好無禮貌,所以你好重要,支持你。

首頁

尾頁

跳至