跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇媽媽同BB一齊瞓覺,我個B响一次唔多舒服情況下同咗我瞓一晚後,就唔肯瞓返佢張床,而家晚晚都要同我一齊瞓。有時要等埋一齊先去瞓,唉勁黐身....
呢排仲反瞓得厲害,隻腳一時踢你塊面,有時個PAT PAT「得」你個肚...隻眼又冇睜開,係瞓覺狀態,總之係咁碌,好鬼搞笑...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 yukto 於 08-7-26 13:14 發表
有冇媽媽同BB一齊瞓覺,我個B响一次唔多舒服情況下同咗我瞓一晚後,就唔肯瞓返佢張床,而家晚晚都要同我一齊瞓。有時要等埋一齊先去瞓,唉勁黐身....
呢排仲反瞓得厲害,隻腳一時踢你塊面,有時個PAT PAT「得」你個肚...隻眼又冇睜開,係 ...

有AR~我家軒軒日日都會係早上飲完奶就會同我再戰周公.
佢依家瞓覺成日都360轉....一係就趴左係度瞓.一係就爬左上D被度瞓..成日都比佢踢醒.
人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

別墅

勁反呀~~~

公爵府

親子王國15週年勳章

好反呀!好似打木人巷咁!

別墅

而家大左勁反昏。。我每晚都要起身幾次同佢COME被同埋睇下佢有無掘住條頸。。。仲有唔知點解好鐘意扒係到昏。。。。

大宅

我阿囡都係咁呀

原文章由 Mrssofion 於 08-7-27 23:34 發表
而家大左勁反昏。。我每晚都要起身幾次同佢COME被同埋睇下佢有無掘住條頸。。。仲有唔知點解好鐘意扒係到昏。。。。
歡迎參觀我的個人網頁

大宅

我個女都勁反訓,可能係遺傳,我老公同佢成日都由床頭訓到去床尾,有一晚我以為我老公將個女抱埋同佢倒轉頭係床尾訓,望埋去就係一個大楷c同一個小楷c,但係問番我老公佢又話冇抱佢,都唔知點解會訓左去後面,真係怪,唔知會唔會係佢地燥熱所以訓得唔好就四圍滕。

複式洋房

我bb都係反瞓到暈呀!成晚好似個鐘咁,係咁不停360度轉!間中申你一腳咁囉!

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

回覆 #8 yukto 的文章

依, 你個b 咁似我個仔既, 佢又係上次病同我地瞓完之後唔多肯返自己床仔瞓呀~
又係咁碌黎碌去, 一係左勾拳, 再唔係就無影腳, 同佢瞓跟本就瞓得唔好...

複式洋房

甘得意既~~ 我個女都係反瞓wo..我都係每晚都要起身同佢COME幾次被同埋望下佢係床頭定係床尾, 有冇俾被kick住..

我簡直就係嚴重睡眠不足,第日返工烏下烏下甘..

係咪依家d bb都係甘呀?唔通佢地都係燥熱?

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

我BB勁喜歡扒係到訓,patpat吉起好似準備被人打一樣,姑娘話最好打平訓,扒轉訓會對肺部唔係太好,叫我等佢熟訓幫佢轉身,但係BB太醒訓。

原文章由 Mrssofion 於 08-7-27 23:34 發表
人生像演戲,又如像過山車。

民房

依家晉晉豬訓到好似打架咁, 每晚要等佢熟睡咗先至可以將佢打番平訓!

複式洋房

原文章由 LAN2007 於 08-7-29 12:53 發表
我BB勁喜歡扒係到訓,patpat吉起好似準備被人打一樣,姑娘話最好打平訓,扒轉訓會對肺部唔係太好,叫我等佢熟訓幫佢轉身,但係BB太醒訓。

...

我阿仔都係啊,簡直對他無晒符
^^我是大汗豬B^^
呢個係我個網址 http://hk.myblog.yahoo.com/hkenhung/
得閒嚟探吓我留個言啦

大宅

原文章由 WuJoJo2007 於 08-7-29 12:06 發表
甘得意既~~ 我個女都係反瞓wo..我都係每晚都要起身同佢COME幾次被同埋望下佢係床頭定係床尾, 有冇俾被kick住..

我簡直就係嚴重睡眠不足,第日返工烏下烏下甘..

係咪依家d bb都係甘呀?唔通佢地都係燥熱? ...

Why don't you use grobag (sleeping bag) on babies? Then no need to worry if they will get cold or not. But still my baby can turn 360 degree many times a night (but in his own bed so it's ok for me)

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 bear2 於 08-8-3 22:52 發表

Why don't you use grobag (sleeping bag) on babies? Then no need to worry if they will get cold or not. But still my baby can turn 360 degree many times a night (but in his own bed so it's ok for m ...

而家夏天,用睡袋好似熱咗D...
亞女平時就著SLEEPSUIT瞓(一件頭包住對腳嗰D),咁開住冷氣都唔怕凍親
我估我個女都反瞓...
佢自己一間房,平時我都唔知佢瞓成點
但我知有時半夜佢無啦啦醒咗,聽到佢醒咗自己喺到玩
有次我老公入去CHECK佢
佢坐咗起身,向後"鐘",自己喺到笑
瞄一瞄我老公
再自己坐起身向後"鐘"咁玩過
有時就會聽到佢係到同D公仔傾計玩囉(無錯...係凌晨時分)
我知有時佢仲會企咗起彈彈彈,自己玩
笑死!

[ 本文章最後由 yennie 於 08-8-4 00:14 編輯 ]

男爵府

大廚勳章

Yennie,

你個女真係超乖, 我諗都無乜邊個B半夜醒左唔喊, 反而自己entertain 自己!

好彩佢地每人一間房, 唔係就會嘈醒人, 大家齊齊玩!

原文章由 yennie 於 08-8-4 00:13 發表

而家夏天,用睡袋好似熱咗D...
亞女平時就著SLEEPSUIT瞓(一件頭包住對腳嗰D),咁開住冷氣都唔怕凍親
我估我個女都反瞓...
佢自己一間房,平時我都唔知佢瞓成點
但我知有時半夜佢無啦啦醒咗,聽到佢醒咗自己喺到玩
有次 ...

男爵府

大廚勳章

各位無睇pampers 寄黎既小冊子咩?

BB反瞓係正常, 原因係佢地瞓覺時, 大腦會不斷轉, 就好似大人一樣會發夢, 佢地同時會郁埋, 其實名乎其實既, 瞓覺都唔得閒...

所以你話BB反瞓, 其實佢係發緊夢, 但身體都郁埋咋嘛...

大個D唔會架啦..

男爵府

原文章由 yukto 於 08-7-26 13:14 發表
呢排仲反瞓得厲害,隻腳一時踢你塊面,有時個PAT PAT「得」你個肚...隻眼又冇睜開,係 ...

我個仔又係咁, 前兩日俾佢打咗兩拳, 一拳打中個鼻, 好彩無流鼻血, 隔咗一陣, 又一拳打我隻右眼, 好彩無變單眼熊貓, 真係痛到漂眼水.

大宅

你地個bb反訓都好d啦, 我個b由出世到而家差唔多一歲都未試過一覺訓天光啊, 每晚最少起身3-4次, 各位媽咪有冇咩辨法啊??

大宅

原文章由 kitty1107 於 08-8-7 17:50 發表
你地個bb反訓都好d啦, 我個b由出世到而家差唔多一歲都未試過一覺訓天光啊, 每晚最少起身3-4次, 各位媽咪有冇咩辨法啊??

你可試吓幫佢响個眉心(兩條眼眉中間,鼻樑個位)打圈咁按摩幾下,同埋放個小攬枕响心口個位(模擬有個大人放隻手响佢心口,增加安全感)。我個b仲要熄埋燈(一知道黑麻麻佢就好快咁瞓著)!

首頁

尾頁

跳至