跳至

首頁
12345...36

尾頁

別墅

highfive 發表於 16-6-11 19:00
我地上年11月 lodge visa applicatoin, 都係未有聲氣...
希望你好快收到好消息!
我申請Brisbane, 你呢?

大宅

eko 發表於 16-6-12 11:13
希望你好快收到好消息!
我申請Brisbane, 你呢?
我地都係申請 Queensland, 如果批左多數會去 Gold Coast.

別墅

highfive 發表於 16-6-12 13:43
我地都係申請 Queensland, 如果批左多數會去 Gold Coast.
Gold Coast 沙灘好吸引,我都考慮過,不過為左方便來往香港選左Brisbane。

別墅

而家你地仲搞188嗎?有一種係$500万澳元投資就得了,你們知道這個嗎?

大宅

Sena123 發表於 16-6-14 09:43
而家你地仲搞188嗎?有一種係$500万澳元投資就得了,你們知道這個嗎?
500萬係188c. 如果我有 A$5M 我都攪左....可惜我冇咁多!

大宅

我都打算用188B 申請移民澳洲,請問如果唔經agent做,自己上網申請,啲文件可以搵咩人做certified?大概要預幾多錢?

洋房

請問用188B係咪一定要有投資經驗?如果冇可以用咩方法移民?

大宅

草帽 發表於 16-8-25 19:20
請問用188B係咪一定要有投資經驗?如果冇可以用咩方法移民?
係. 如果做開生嘅可以試 188A, 財力雄厚(5M AUD)可以用188C. 都唔得就只有用返技術移民類別.

別墅

回覆樓主:

我剛剛申請188B,唔係批左就係PR咩?Agent話批左後要在當地投資生意或買樓,咁TR買樓計唔計?請指教

大宅

mecskw 發表於 16-11-20 11:24
我剛剛申請188B,唔係批左就係PR咩?乜嘢係TR?請指教
188b 批左只係4年TR (temporary residency), 之後先轉 PR. TR 無福利, 但境外收入唔需要交稅, 即係頭4年如果冇喺澳洲做野或做生意, 就只係交 1.5m AUD 投資額產生出黎嘅利息收入嘅稅.

別墅

highfive 發表於 16-11-20 11:34
188b 批左只係4年TR (temporary residency), 之後先轉 PR. TR 無福利, 但境外收入唔需要交稅, 即係頭4年如 ...

Agent話批左後要在當地投資生意或買樓,咁TR買樓計唔計?

大宅

mecskw 發表於 16-11-20 11:36
Agent話批左後要在當地投資生意或買樓,咁TR買樓計唔計?
吓? 你係 188b 定 188a? 188b 只係需要投資 1.5m 落你選擇個州政府指定項目(通常係政府債券), 4年期滿先可以攞返. 唔需要投資生意架喎, 買樓更加唔會被當係投資. 188a 先要做生意同埋達到營業額要求.

別墅

highfive 發表於 16-11-20 11:42
吓? 你係 188b 定 188a? 188b 只係需要投資 1.5m 落你選擇個州政府指定項目(通常係政府債券), 4年期滿先可 ...

188B,申請Victoria state nomination,話批左繼續要有生意或投資活動⋯只係唔知TR買樓計唔計?

大宅

mecskw 發表於 16-11-20 11:54
188B,申請Victoria state nomination,話批左繼續要有生意或投資活動⋯只係唔知TR買樓計唔計?
...
原來 Vic 個 188b 同 Qld 要求有啲唔同:

Vic: http://www.liveinvictoria.vic.go ... stream#.WDEgEVz1an8

Qld: http://migration.qld.gov.au/busi ... -subclass-188-visa/

Vic 要求 "engage in business or additional investment activity"

Qld 就要 "demonstrate that you have net business and personal assets of at least A$2.25 million to be transferred to Queensland within 2 years of your visa being granted"

我係申請 Queensland, 所以應該只需要除左指定嗰 1.5m 兩年內再轉多 750k 資產去 Qld 就 Ok, 買樓, 或者只係 cash 應該都計. Victoria 我估你要問清楚 agent 點計法.

別墅

highfive 發表於 16-11-20 12:06
原來 Vic 個 188b 同 Qld 要求有啲唔同:

Vic: http://www.liveinvictoria.vic.gov.au/visas-and-immigrati ...

好的,謝謝

男爵府

回覆 highfive 的帖子

Hi highfive, 你現在的申請怎樣?過程順利嗎?我都入了纸2個月了。

大宅

ptm 發表於 16-11-20 20:41

Hi highfive, 你現在的申請怎樣?過程順利嗎?我都入了纸2個月了。
過程唔算順利, 因為種種原因交文件有 delay, 不過而家應該進入最後階段, 做左驗身同良民證, Pass 埋就應該到最後 propose 1.5M source of funds 步驟, 但啱啱先知原來自住個物業唔可以用黎 fund 呢 1.5M, 而家有啲頭痕, 要諗 plan B...

男爵府

Ic.....我都知資金來源不包括自住樓, 不過你們都很好!差不多完成過程。但行plan B? 你不是已申請188B?

大宅

ptm 發表於 16-11-20 22:57

Ic.....我都知資金來源不包括自住樓, 不過你們都很好!差不多完成過程。但行plan B? ...
Plan B 意思只係要改變原本賣自住層樓嘅想法 (Plan A), 要用其他資產套現.

別墅

highfive 發表於 16-11-20 22:20
過程唔算順利, 因為種種原因交文件有 delay, 不過而家應該進入最後階段, 做左驗身同良民證, Pass 埋就應該 ...

你意思1.5M唔可以賣自住樓,而要用其他資金來源?

首頁
12345...36

尾頁

跳至