想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

等左3年,又試過食排卵藥,iui 做左3次,結果都係失敗,跟住book 晒機票旅行,諗住差下電等自己心情輕鬆d返黎再接再厲開始我的ivf 之路。點知好好彩,原來iui 之後個月自然中左,開心到取消晒d機票,諗住好好安胎。記得7週的時候都仲未照到個胎同心跳,一直都好擔心,終於等左差唔多兩星期,喺結婚週年紀念日果日產檢,第一次見到bb 心跳,當時仲覺得呢份就係我地結婚6年來最好的禮物。諗都無諗過一星期後突然流啡,記得果日係星期六黃昏,診所都已經就放工,所以唯有bed rest,諗住抖一晚應該會無嘢,點知第2日都係流,星期日診所又唔開,最後去左急症室,醫生話要同我做超聲波檢查要我放晒d尿先,一去洗手間見到一灘血已心知不妙,開始d眼淚不停流,停唔到,入到房時醫生一照話個胎無長大過,見唔到bb 心跳,之後話要即時入院觀察,再上到病房一輪的檢查等待,又鴨咀鉗,又醫生的一輪問症,再照都係見唔到心跳,醫生話第二日會再搵個高級醫生黎確定係咪小產,成個過程就只有好驚同擔心。其實當時心諗應該再照都係無,但果晚依然心有盼望,成晚不斷摸住個肚同bb 傾計叫佢加油,結果到第二日再照醫生都係話無心跳,佢仲叫我一齊望確定下,我望住個mon,只見到bb 的頭同身,再見唔到閃閃,當時個腦一片空白,佢講之後要手術定點我完全聽唔入耳,再出來打電話比老公完全哭到崩潰了。醫生建議藥流或做吸宮,但因為bb 已有7.5週,藥流有機會流唔清,所以最後都係要做吸宮。

做完手術到而家喺屋企休息左兩個多星期,一直都唔敢比自己大喊,好驚傷身體,中間忍唔住喊左3次,但都喊敢比自己喊太耐。不停搵朋友呻,因為真係好想搵人抒發心裡面的難過,唔想屈喺心,驚屈到病。有兩個仲走左上來屋企探我,兩個都已經係媽媽,一個已有一女同一對孖仔,一個已有一仔同懷孕中而預產期只係同我差一個月,兩個上到來都同我講話湊仔有幾辛苦話到你有就唔會想要,想塞返佢落肚,不停傾湊仔經,其實我已經咁難受,可唔可以唔好用呢d 方法去安慰我呢?其餘的朋友大至都係話你仲後生,調理好身體再黎過囉,其實我想講我今年已經32,我之前等左3年一直都無,比我最後自然成功有左又攪成咁,究竟我仲有幾多個3年?另外有個朋友就話,你因為呢件事成日都崩潰唔開心,再係咁無人想理你,我想話我都好想快快平復心情走出陰霾,我日日都問自己我點先可以快d 忘記,但而家講緊係死左一個人仔,我有乜可能咁快會無事?

我明白朋友都係想安慰我,唔想見到我咁。但我此時此刻真係覺得好難過好擔心,有無人明白我?除左難過已經失去bb,又擔心今次吸宮手術會影響下一次,因為本身已經等左咁耐咁難先有,就算再有又會有陰影....

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

JM
加油呀
唔好令情緒影響自己
小天使很快便回來
調節身子同心情好緊要

送上你正能量同無限既祝福

ShairPro    發表於 15-10-29 13:27

大宅

唔好一路鑽入牛角尖,要積極D,令自己身心都強壯D。你等咗3年,我係你既double時間。我明白到bingo果刻有幾開心,所以好了解失去既痛苦。有時我覺得因為我哋受過呢種考驗,會更加珍惜身邊既人,更堅強去保護要保護既人。加油呀﹗32歲仲好後生,好好休養,搵中醫調理好身體,放鬆心情。

男爵府

回覆:等了3年,最後都小產,感覺好難受

加油,待心情好返時再努力

別墅

回覆:shirleykt 的帖子

傷心、喊係正常的!但唔好卑自己傷心太耐!起碼你都可以自然懷孕!由細到大我都好渴望做媽媽,我結婚5年,等足5年,結果上年宮外孕做手術時查出原來2邊輸卵管都發炎有積水,要做手術2邊都切除!以後不能自然懷孕!我當時都係好傷心,經常喊,覺得人生無曬希望,仲打定輸數準備同老公離婚添~因我老公鍾意小朋友,我唔希望因為我而剝削左佢做爸爸嘅權利!身邊無朋友好似我咁嘅經歷,無人明白!後來我發覺點喊都無用,開始積極去做運動加睇中醫調理身體!仲有上網搵IVF嘅資料!好好彩,我第一次IVF 就已經成功,而家阿仔係肚裡面22週!我覺得今次成功係歸功於自己肯調節心態同積極運動!希望我分享的小小例子能幫助你!緣份一到,小天使一定會回來你身邊的!

大宅

其他人真係未必會明呢種感受…..特別係可能佢地好易就有
我都係等左唔知幾多年都仲未有
JM要加油呀!

別墅

回覆 shirleykt 的帖子

你可以自然懷孕,系福氣,或者身體缺乏某d hormone 陀吾搵,而我就連卵子都無,驗血報告話我卵巢早衰,但我無放棄,積極睇中醫治療,再去IVF,最後好彩著到床,我堅持服中藥and塞藥安胎,總之一定要盡力,雖然你小產,但起碼證明你有排卵,而且輸卵管ok,我個醫師同我講,hormone的問題系可以解決的,努力啊^^

別墅

引用:+本帖最後由+la_source+於+15-10-28+17:06+

原帖由 la_source 於 15-10-28 發表

JM
多謝你的鼓勵

la_source    發表於 15-10-28 19:47

別墅

引用:唔好一路鑽入牛角尖,要積極D,令自己身心

原帖由 Bobook 於 15-10-28 發表
唔好一路鑽入牛角尖,要積極D,令自己身心都強壯D。你等咗3年,我係你既double時間。我明白到bingo果刻有幾 ...
多謝你的勉勵。其實我明白大家講的嘢,不過最令我感到難過係原本無諗過有,無啦啦又咁好彩有,再由最開心的高峰跌落谷底,一時間好難接受,但我知道我唔可以再咁落去,因為會令身邊愛我的人好難受

別墅

引用:加油,待心情好返時再努力 +

原帖由 catcat2056 於 15-10-28 發表
加油,待心情好返時再努力
多謝你的鼓勵

別墅

引用:傷心、喊係正常的!但唔好卑自己傷心太耐!

原帖由 Haomommy 於 15-10-28 發表
傷心、喊係正常的!但唔好卑自己傷心太耐!起碼你都可以自然懷孕!由細到大我都好渴望做媽媽,我 ...
恭喜你呀~祝你同bb健康快樂每一天~ 多謝你的分享,給我好大鼓勵作用。我經過今次都要勤做運動同改掉自己緊張的性格,我都覺得心態同身體狀況都會有影響。希望我調節好心理同身體後,小天使可以再返到我身邊啦

別墅

引用:其他人真係未必會明呢種感受…..特別係可能

原帖由 keepsecret 於 15-10-28 發表
其他人真係未必會明呢種感受…..特別係可能佢地好易就有
我都係等左唔知幾多年都仲未有
JM要加油呀! ...
多謝你的鼓勵,大家一齊努力呀

別墅

引用:回覆+shirleykt+的帖子你可以自然懷孕,系

原帖由 bearming 於 15-10-28 發表
回覆 shirleykt 的帖子

你可以自然懷孕,系福氣,或者身體缺乏某d hormone 陀吾搵,而我就連卵子都無,驗 ...
多謝你的鼓勵,給我很大的鼓勵作用。今次小產醫生有檢查到子宮裡面有部分位置供唔到血比bb,我諗緊係咪我血氣不足都有關,而家積極睇緊中醫調理,希望調理好後,3個月後再接再厲

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

唔好諗
過左就算了
展望未來
加油!!!

大宅

加油,小天使好快再降臨,我也等我小天使等到頸都長

別墅

加油呀,我既小b都離左開我一年,雖然有時都會諗起,但只係放係心入面記住,希望佢下次健健康康返黎,雖然唔知等幾耐,但緣份到就自然會發生架啦,唔好諗咁多,好好調理身體

大宅

樓主,加油!會過去的!

大宅

美好大世界2017勳章

回覆:shirleykt 的帖子

呢一刻除左小產過的人可能明多少少。但其實面對都係我們。只能說時間可以沖淡啲。但個生命中出現過的。你永遠也是當過媽媽的。我試過1刮宮藥流,這個時間係最易再有的。好好調理自己身體。等自己預備另1個的回來。唔好接觸果啲媽媽住。你會好難過的。

大宅

引用:等左3年,又試過食排卵藥,iui+做左3次,結

原帖由 shirleykt 於 15-10-28 發表
等左3年,又試過食排卵藥,iui 做左3次,結果都係失敗,跟住book 晒機票旅行,諗住差下電等自己心情輕鬆d返 ...
JM 加油!我也等了七年,最後ivf成功。由於頭三個月我都係作小產,臥床臥左三個月,所以我明你感受。你失去左,我知你一定難受一千萬陪。
你既然試過一次自然受孕,證明其實你身體係可以懷孕嘅。或者,你調理一下身體,俾多少少時間試吓自然懷孕,如果唔得嘅話,就再進取做ivf,相信小寶寶會好快翻返你身邊。加油!!

別墅

回覆:babypig2017 的帖子

真係好感謝大家的打氣留言,其實今次開呢個post 係想透過文字抒發心裡面難過的感受,因為確實發覺由我想生bb到小產,我同身邊的朋友傾訴,佢地都好似唔太明白我,漸漸地我都唔想講太多,只將事情埋在心裡喺靜下來的時候個千次萬次。我知道最終只有自己可以面對這件事走出來,但呢度的留言確實給了我很大的鼓勵作用,感覺有一班和我經歷相近的人,會懂我多一點,明白我多一點。講晒出來,心裡舒坦很多了,多謝各位JM 的鼓勵。

首頁

尾頁

跳至