懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

搵到陪月了, 有兩個。 一個係朋友介紹, 一個係老公朋友既媽媽.

朋友介紹個個, 佢係一名中年女士, 與佢通話時,沒什麼特別. 收費萬中左右. 是一個普通的員工跟老細對話般. 說話有點像template , 講平時做咩咁. 佢工作時間比較長, 可到8點. 亦可以幫手做下簡單家務, 不用簽約, 亦不用保險 (當然我自己會買). 可boil 薑醋, 但收費都唔平.

那老公朋友的媽媽, 可能有了種關係, 說話close 了很多. 本身收費近2萬, 朋友關係, 收一樣, 萬中. 佢一開始就問我想順產定開刀. 之後不停講唔同方法要點樣進補. 可boil 薑醋, 因有關係而免費. 亦可借出一D 短期性工具給我們. 要簽約同要保險.

對我來說, 我憂心的是會有機會影響友誼, 那我老公一定不會. 因太close 了.
但想多一層, 本身朋友媽係一個比較見過世面, 教圓滑的太太. 亦很懂煮飯, 呢點已經可以攪掂99.

我仲15, 16 緊, 大家可給點意見嗎?

in: charlotte_simple_life

複式洋房

各樣野睇上黎都係熟果個好D喎..
同埋其實佢都唔係你直接個FD, 就算有咩問題都唔會影響到你老公同佢FD既關係架, 因為只係佢呀媽同你既事

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我就覺得如果相處得唔好真系會影響關係架,如果系我我就搵唔識既比較好喇

大宅

引用:我就覺得如果相處得唔好真系會影響關係架,

原帖由 我要做媽媽 於 15-10-29 發表
我就覺得如果相處得唔好真系會影響關係架,如果系我我就搵唔識既比較好喇
...
呢個係我憂心的

in: charlotte_simple_life

別墅

朋友嘅阿媽=你嘅長輩
有咩睇唔慣你都唔方便出聲⋯
我係你都係揀唔識果個

大宅

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

回覆:搵到陪月, 但.....

我都係朋友媽. 就係朋友關係, 有d野唔會直講. 好唔好都係硬食, 冇野可以講, 另外, 都傾到咁詳細, 都難拒絕. 照請啦.

唔係朋友. 就睇你性格會否丙, 唔會就請咩人都冇關係.

都係陪一個月. 除非對方好麻煩, 對於咩都唔識既我地, 都係佢話咩就咩. 信得過, 自己就可好好休息下.

首頁

尾頁

跳至