自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

老人家77歲腸癌!西醫做手術電療化療,定睇中醫舒緩病情?

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

唔好意思.
可唔可以兩樣都同步進行
利申肯定要老人家頂得住為首要條件!

侯爵府

先用西醫治療, 當情況控制到, 才用中醫去調理.

男爵府

引用:老人家77歲腸癌!西醫做手術電療化療,定睇

原帖由 Elmo_baby 於 15-10-29 發表
咁老挨唔住化療電療,手術康復過程也辛苦。如果冇乜心願未了,睇吓中醫旨在舒緩。主佑!

伯爵府

Elmo_baby 發表於 15-10-29 10:34

呢度有啲大膠癌資料, 不妨睇下.....

http://www.shen-nong.com/chi/health/colorectal_cancer_define.html

(網站其它資料都有參考價值)
緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

公爵府

叻叻勳章

唔識講.

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:Elmo_baby 的帖子

伯爵府

回覆:癌症-中醫同西醫睇法

成80歲, 如果係我一定唔做化療

男爵府

我媽媽71歳腸癌三期,佢本身是長期病患者,手術後康復時間要好長亦好辛苦,期間亦出現肺炎,所以最後醫生都建議不做化療。現在長期食中藥。
祝早日康復、身體健康

大宅

其實爸爸年頭巳做手術!可借下半年番發已經吾可以再做手術,身體情況差左好多,食得好少,有時嘔,經常發燒,瘇瘤痛要食止痛藥多數瞓床,有造口袋及插尿喉..病左一年差不多瘦左三四十磅。現階段醫生安排電療舒服十次,但怕佢捱不住,想只睇中醫舒服病情又吾識,全家人好迷茫,吾知點樣幫到佢非常之擔心😔

男爵府

如果老人家現時身體好虛弱,再安排電療會否很辛苦? 我有些中醫師的資料,有需要可pm 我

加油啊

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

年齡大佢仲頂唔頂到化療電療?好辛苦架我十幾歲都覺得好難頂,老人家我唔主張用西醫。
化療電療完身體太虛弱就算過左幾年都大不如前,所以要考慮清楚。
我都有個睇開既老中醫係觀塘,有興趣可以pm我

感激遇上你~

大宅

回覆:FanFai 的帖子

麻煩你pm 中醫師資料比我吾該晒

男爵府

只可以講盡量抽時間陪佢多d!

公爵府

2024年龍年勳章

兩樣同時做,我媽媽都係。因為中醫可以舒緩化療和電療的不適,同時曾強自身體質

男爵府

其實77歲也要看是否精靈,我爸爸早幾年80歲也電療了25次,現在康復良好。腫瘤科醫生說,不只是看年齡,重要看病人本身的情況才可決定。

首頁

尾頁

跳至