康宏理財基金是老千嗎?

portercat
|
聽過不少人話康宏sell的基金都係呃鬼人,想知詳情、例子⋯⋯

因為朋友個女大學畢業剛入行,sell 我地

awah112
|
nintendo
|
portercat 發表於 15-10-29 16:54
聽過不少人話康宏sell的基金都係呃鬼人,想知詳情、例子⋯⋯

剛畢業,一定唔幫襯。

tom_s18    發表於 17-11-1 09:23
Chirley    發表於 17-9-28 12:45
EVA222
|
有牌照,唔算呃人,基金洗費大,如低位入一樣有人賺錢,我愛買藍籌股票多D,洗費風險自己知,你唔想買推左佢啦。

funfun759    發表於 15-10-30 15:03
la_source    發表於 15-10-29 17:07
nintendo
|

係唔係 convoy?
應該正當,未聼過佢地厄人。
投資,自己考慮好就得,唔可以騟打羸要。
但重點係:我一定唔幫襯新仔。
怪獸青BB
|
有個朋友做緊,嘗試過sell我,但我無錢玩嚟d野所以無研究,見佢做左年幾都未轉工(之前d工都好短命),應該ok 呱

claudia
|
呢類人sell人的公司, 呃人與否主要睇個人本身多過公司.
呢間請好多新入職同fresh grad. 質素可能參差D, 聽聞file好厚下(聽聞, 不作準).
一朵雲    發表於 15-12-21 18:16
Ho_BB
|
基金好長線....好難回本
我都識人係呢間公司做到風生水起....亦識人係呢間公司做到依家要坐緊監
Chirley    發表於 17-9-28 12:46
meek    發表於 15-11-1 21:25
waterbabywater    發表於 15-10-31 21:41
WChan    發表於 15-10-29 17:26
EVA222
|
原帖由 nintendo 於 15-10-29 發表
係唔係 convoy?
應該正當,未聼過佢地厄人。
投資,自己考慮好就得,唔可以騟打羸要。
呢類公司有合規部,是正當生意,只能話sell你的人,根本唔熟產品,或有心講D唔講D。

借倫敦個名,亂咁同你落盤,就是正牌老千。

magiee    發表於 15-10-31 14:17
sasa0208
|
係咪老千係睇經紀為人
awah112
|
Ho_BB 發表於 15-10-29 17:23
我都識人係呢間公司做到風生水起....亦識人係呢間公司做到依家要坐緊監 ...
''亦識人係呢間公司做到依家要坐緊監''

why???
fuhk
|
原帖由 awah112 於 15-10-29 發表
'亦識人係呢間公司做到依家要坐緊監'

why???
似個人問題多啲喎~

Ho_BB
|
回覆 awah112 的帖子

當然個位顧問有問題啦...但本來已經settle左...但最後有其他機構介入...康宏冇保住個位顧問...送佢上路
問題係呢間公司推哂所有責任, 呢d位我覺得唔係好啱

大力大力
|
原帖由 portercat 於 15-10-29 發表

早幾年佢上市,經濟日報文章寫佢不務正業,專 Sell 呃人的 101 Plan 基金單~

妳好彩,識上來問~

help!!有關康宏101...求高見!!! - http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=13156248

大力大力
|
我細佬入佐間叫康X既IFA公司, 應該算係行內幾大下. 入佐去之後成個人變晒,好似俾人洗晒腦, 日日返到屋企就叫我阿媽買101SAVING PLAN, 話佢大老板係全公司升職最快,留下成百人,幾百萬年薪都係用依D PLAN.
阿媽竟然信,將成副身家五十萬,每月供成三萬放落個PLAN度. 佢老細話頭個年保證DOUBLE.

惡夢來了,上個月阿媽話想拎$, 細佬話要25年後先得. 打去公司問,就話簽晒文件,提早拎一蚊都攞唔返.再問返細佬佢老細點教佢, 佢就話個個同事都係咁做,做大條數跟住收下線升職.日日返公司就係去等人上黎見工.

依家個細佬QUIT埋份工. 咁仲大事, 我阿媽份PLAN 點算好,仲有2 個月耍供?

巛 巛 巛 之前在另一討論區,親人就這様被騙 四十几萬~

portercat
|
朋友讚到個女識飛咁, 又話個女大學畢業做\"金融機構\"

佢仲未明白sell基金的只係呃鬼食豆腐

portercat
|
朋友自己都被個女「半迫半Tum」簽左份25年基金單
簽完仲同人講:「我橫掂都要投資架啦,咪幫吓個女囉,佢好大壓力要跑數」

唔知點同朋友講好.....

cathy11
|
原帖由 portercat 於 15-10-29 發表
朋友讚到個女識飛咁, 又話個女大學畢業做"金融機構"

佢仲未明白sell基金的只係呃鬼食豆腐
我都供過基金,d sell屎開初講到天花龍鳳,最後朋友都無得做,我鬧爆佢,同佢買時又話自己唔會轉行,又話就算轉公司佢都會帶埋我走,點知佢做左唔夠一年就轉行,而家蝕本仲蝕埋手續費,架下我停左唔供,又拎唔到d尾數出黎,25年後先拎得,我估放係到扣手續費都扣哂。

bing-jing
|
基金游擊隊表態極快趣

kokobear    發表於 17-5-16 14:34
magiee    發表於 15-10-31 14:18
portercat
|
原帖由 Ho_BB 於 15-10-29 發表
我都識人係呢間公司做到風生水起....亦識人係呢間公司做到依家要坐緊監 ...
唔係嘛? 講來聽吓?
朋友已經比個女氹到買25年基金,供完都80歲,咁都肯制