自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

向咁多位有經驗既媽媽求救..
本人小朋友係學校中左手足口,星期五放學一返嚟就發高燒,星期六朝早又燒過,到傍晚時開始叫住個喉嚨好痛,一望就開始見到白點,心知不妙就立刻去睇法國門診,醫生話暫時係口瘡,因為手腳未見有。
今日星期一第三日....阿囝開始好扭計,食小小嘢都開始叫痛,到夜晚瞓覺時又咳咳到又叫又喊,我個心真係好痛,好無助。我真係坐左係度喊又瞓吾到
想問問有咩方法可以幫佢舒緩到個情況呢。 要第幾日先可以好呢

珍珠宮

回覆:求救..手足口初期

上月, 大女中左, 惹埋我同細佬
Jm 教, 竹蔗水雪凍飲, 當水飲, 有幫助的。
我大女好鍾意食保嬰丹, 中招頭果三日,我每日都比保嬰丹食,佢食完個心又好過啲。
準備乳酪,凍鮮奶和雪糕吧。

煲稀粥都好。

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

大宅

引用:向咁多位有經驗既媽媽求救..本人小朋友係學

原帖由 mrstse0101 於 15-11-03 發表
本人小朋友係學校中左手足口,星期五放學一返嚟就發高燒,星期六朝早又燒過, ...
我女上年中,兒科叫我俾雪糕她食,手足口得退燒藥可以食!所以可以幫舒緩!俾雪糕同凍野啦

大宅

我仔都剛剛中了,成晚喊瞓唔到,好陰工。
希望有方法舒緩到佢等多休息快d好返,唔好傳染比家姐

男爵府

回覆:mrstse0101 的帖子

一星期就會好㗎啦 你都冇咩做到 盡量比d流質野佢食 其實都唔洗擔心 手足口好平常姐

男爵府

食凍野 流質野
多休息 慢慢會好
小心傳染給別的小朋友

大宅

阿仔果陣手足口又係喉嚨有白點,又發燒去到41度,睇左兩個醫生又係食退燒藥無野可以做,過多幾日成口痱滋爛晒口又嗅,野都食唔到,跟住睇左第3個醫生,就開左d噴藥噴喉嚨,消炎口腔膏,同舒緩痛楚既凍藥膏,同埋食消炎藥先至叫做食到野

伯爵府

想問下手足口中過會唔會再中?會有免疫力嗎?

子爵府

mrstse0101 發表於 15-11-3 01:59
本人小朋友係學校中左手足口,星期五放學一返嚟就發高燒,星期六朝早又燒過, ...

最快吊鹽水!

大宅

引用:向咁多位有經驗既媽媽求救..本人小朋友係學

原帖由 mrstse0101 於 15-11-03 發表
我仔岩岩好番,經驗之談
初期你比啲凍野流質野佢食
雪糕,乳酪,香蕉(我用匙巾細細啖喂)
慢慢氹甚至逐啖喂
醫生就說病菌在腸道
如果每日食到,有便便
啲菌就會快啲散

大宅

醫生只比退燒止痛藥但都痛成晚

大宅

回覆:小巴小巴 的帖子

哦....原來痾到便便會好d架?

大宅

回覆:小巴小巴 的帖子

原來痾到便便就會快d好...希望快快便便到啦

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

回覆 SKB 的帖子

會唔會再中就唔知,我女暑假中過。我女中三。我上網睇資料話如果佢中另一腸病毒就有機會再有。手足口病都係腸病毒引起。我果次俾綠豆沙、冬瓜湯同煮下白蘿蔔俾佢清熱解毒。叫佢唔好亂摸野。屋企我哋接觸過佢或佢曾經摸過野我都用火酒抹消毒。我哋就經常用梘液洗手。手機都係。梳化椅都係。另幫佢換床上用品同火酒消毒抹床。怕佢好番染番轉頭。
我女2001年1月8日QE出世  

珍珠宮

唔係嘛,病仲食生冷嘢,好易肚痾。個人唔舒服仲食凍嘢,好辛苦。
飲多啲水,休息啦。

侯爵府

SKB 發表於 15-11-3 07:12
想問下手足口中過會唔會再中?會有免疫力嗎?
無免疫, 我朋友中過2次+

別墅

早幾年啊女有過,睇西醫唔掂,親戚係中醫,叫我用菊花甘草金銀花煲水沖凉,2日就無事

大宅

第一日發燒.39度。
第二日退左燒但中午又燒過39度。傍晚時份喉嚨開始有白點,之後去左法國睇醫生,確診左係口腔潰瘍。
第三日開始扭計,食吾到熱嘢。夜晚開始咳住嚟瞓。喉嚨白點開始多白點。
第四日連飲橙汁都可以。半夜仲痛到喊添。
第五日...開始扭得勁左..不斷發脾氣。最慘連老公都被傳染左..開始發燒。

男爵府

都係要等幾日。💪💪💪

水晶宮

希望快D好!好驚,好似今期好勁
自由太多會令世人失去平衡

首頁

尾頁

跳至