跳至

首頁

尾頁

大宅

bobbi 發表於 17-4-22 22:27
Pls check pm

Hi 請問果間寵物診所是邊間呀?因為我將移居加拿大,要帶埋貓貓一齊去。

水晶宮

wingyan008 發表於 19-7-27 21:55
我明年也要帶幾隻貓回多倫多,都擔心搞吾掂

好容易的, 可搵agent

不過如果係British short hair 就麻煩d

水晶宮

joeymak 發表於 19-7-27 22:10
Hi 請問果間寵物診所是邊間呀?因為我將移居加拿大,要帶埋貓貓一齊去。
...

其實你去開嗰間如果識做便可以, 打齊針( rabies, annual vaccination), 出health check cert, 之後去漁農處endorse就ok

當然可以搵agent 代辨一切, even 幫小動物訂air ticket

大宅

上網睇到有人帶貓搭AC入客艙 香港飛去加拿大,premium economy 唔俾放貓跟人坐,最後要upgrade 先得。 有無人有經驗? 要 upgrade 上biz class ? 還是 first class 先可以帶貓一齊坐客艙?

水晶宮

wrymoep 發表於 19-8-1 18:35
上網睇到有人帶貓搭AC入客艙 香港飛去加拿大,premium economy 唔俾放貓跟人坐,最後要upgrade 先得。 有無 ...

Economic 都可以, 但一班機只有特定的位可以

好似prelim econ 唔可以

Business 可以, 都係要特定位, 唔可以window seat

複式洋房

Tebing 發表於 19-7-28 08:03
好容易的, 可搵agent

不過如果係British short hair 就麻煩d

我有隻喎,請問英短點麻煩呢?

水晶宮

RonTang 發表於 19-8-4 12:42
我有隻喎,請問英短點麻煩呢?

因為佢地個鼻較扁, 所有airlines 唔收除了AC

AC 可以坐cabin 同你一起坐, 只需加$100 CAD

不過個carrier bag size 好細, 有特定size, 可在amazon 買但它不寄hk, 要搵朋友那邊買完再寄比你

寄cargo 唔好諗

複式洋房

Tebing 發表於 19-8-4 12:47
因為佢地個鼻較扁, 所有airlines 唔收除了AC

AC 可以坐cabin 同你一起坐, 只需加$100 CAD

Ic, 我隻英短唔係巨身應該無問題吧,但我隻柴犬必定要寄艙(emoji)

水晶宮

RonTang 發表於 19-8-4 13:08
Ic, 我隻英短唔係巨身應該無問題吧,但我隻柴犬必定要寄艙(emoji)

AC寄cargo 好似話如果地面溫度高過29 度那日就不能鸞

希望幫刻你

大宅

如果我帶貓land PEI移民,我要在 Toronto 先入境再轉機。 係Toronto 過海關時一般需要搞幾耐landing手續? 幾個鐘頭? 如果隻貓打左針麻醉針入Toronto時未醒,會否唔俾隻貓入境?

水晶宮

wrymoep 發表於 19-8-4 15:27
如果我帶貓land PEI移民,我要在 Toronto 先入境再轉機。 係Toronto 過海關時一般需要搞幾耐landing手續? ...

其實唔需要打麻醉針, 好的vet 不會recommend 的

其實好睇個immigration officer 態度, 你針咭齊, 有health cert.... 睇佢拎唔拎隻貓出來望下, 之後收$35 cad tax

有d officer就好好, 一分鐘就可以過了

最重要齊doc

民房

bobbi 發表於 19-6-15 11:43
淘寶

你好 請問可以PM條貓袋link嗎 謝謝你

大宅

Tebing 發表於 19-8-4 18:25
其實唔需要打麻醉針, 好的vet 不會recommend 的

其實好睇個immigration officer 態度, 你針咭齊, 有healt ...

我隻貓一綑入籠就不停叫,如果入客艙肯定嘈到拆天都似。 但如果留佢自己響行李艙,我怕佢飛機未落機已經嚇到心臟病發死左。 好頭疼。

如果移民 first landing,唔計隻貓,如果文件齊全,都有機會好快就過immigration officer (如30分鐘) ?

水晶宮

wrymoep 發表於 19-8-5 02:17
我隻貓一綑入籠就不停叫,如果入客艙肯定嘈到拆天都似。 但如果留佢自己響行李艙,我怕佢飛機未落機已經嚇 ...

嗰個係貓袋, 飛機本身好嘈, 所以ok 的, 而且cargo 唔係一個choice, 因為只要地面 29 度隻小動物就唔可以飛

水晶宮

wrymoep 發表於 19-8-5 02:17
我隻貓一綑入籠就不停叫,如果入客艙肯定嘈到拆天都似。 但如果留佢自己響行李艙,我怕佢飛機未落機已經嚇 ...

我唔sure first landing呀, 不過我諗差不多process

希望幫到你

你可去AC site check carrier size, 因econ 同biz 的可帶carrier 不一樣的, business 細d 添

大宅

Tebing 發表於 19-8-5 03:37
我唔sure first landing呀, 不過我諗差不多process

希望幫到你

多謝您資訊! 好有用!

水晶宮

wrymoep 發表於 19-8-5 10:07
多謝您資訊! 好有用!

You are welcome!

你幾時飛呀?

水晶宮

wrymoep 發表於 19-8-5 10:07
多謝您資訊! 好有用!

https://www.aircanada.com/ca/en/aco/home/plan/special-assistance/pets.html

呢度有你要的info

男爵府

matchamimi 發表於 19-8-4 23:01

Sorry,已是3年前了,找不到該link, 但你可search 「寵物袋」找找看

水晶宮

matchamimi 發表於 19-8-4 23:01

In our cabins equipped with lie-flat beds, only small or miniature dogs and cats are allowed. Soft-sided carriers are recommended, and they must not exceed these dimensions:
Height : 28 cm (11 in)
Width: 21 cm (8 in)
Length: 41 cm (16 in)

呢個係AC business class bag size

Purchase link:

https://www.amazon.ca/dp/B00XHFTW4U/ref=cm_sw_r_em_api_i_c_LW8rDbCFE2HAQ

留意不送hk, 你要自己安排送回hk

首頁

尾頁

跳至