婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2018復活節勳章

精彩! 精彩!

別墅

引用:Quote:原帖由 irisleung888 於 15-11-23 發

原帖由 nanananana 於 15-11-23 發表
其實家明可以點介紹佢初戀情人?唔通同大蟲講:呢個係我私生子,大過你幾個月

...
樓主請不要斷章取義好嗎? 我所講既是點解同樣是兩姊妹,對同一件事,會有咁大唔同既反應? 原因就是一個親眼所見,一個衹是耳聞。

樓主,我唔明白,家明既然一個月揾幾萬元,却為左省餐飯錢,而冒險將前度同野仔帶返屋企,其實家明系咩心態???

另外,有一點我更唔明白,點解個個都同情o個負心漢,而無人同情玫瑰呢?? 整件事來睇,玫瑰先系受害者!!!

一個相貌平平又雙腳殘廢的女人,本來已經夠可憐! 玫瑰有自知之明,所以明知家明是為左張HKID CARD先同自己結婚,佢都肯接受,因為佢無得揀。

結婚無耐,發現家明系大陸既初戀情人有左,個肚系同自己剛結婚不久的老公家明,而且家明還每月寄錢回去供養呢個小三同野仔……米話玫瑰是傷殘人士(性格比較自卑,容易念埋一邊),就算她是正常健康的女人,知道自己老公系大陸有另一頭住家(無論任何原因),我念個個都真系會發癲,離婚是唯一的出路! 而選擇啞忍既,無非是為左d小朋友。睇返玫瑰,佢無同家明離婚,好大機會是為左兩個女,因為一個傷殘人士,又点有能力養大兩個??……又一次無得揀……! 只好接受!

樓主,你強調家明一個月揾幾萬,養活左全家……所以佢系外面因為“不小心”系婚前搞大初戀個肚,兼生埋仔,兼每月寄錢返去,就值得原諒嗎?? 邊個揾到錢就大曬,揾唔到就無say?

最後,想講下家明既人格……

第一,負心……明明有初戀情人,而且仲搞大人個肚,但系可以為左張身份証同初戀分手(到底有無分手,真系無人知!),而去同一個雙腳殘缺,素未謀面既女人結婚!

第二,陰謀……結婚後知道初戀有左幾個月,無使錢叫佢落左佢,反而每月寄錢返去供養……好難令人懷疑,佢當初實質無同初戀分手,或者婚前已知初戀怀孕。同玫瑰結婚只不過系為左拎張HKID CARD,可以系香港搵多d 錢去供養初戀兩母子而已……

第三,負心漢想享齊人福……玫瑰帮佢生左兩個女,但初戀個個系仔……如果家明純粹好似樓主描述“家明同初戀無野,幾年先返一次鄉下……”,如果真系純粹只系每月寄錢返去, 咁點解會出現“家明帶初戀兩母子返屋企”的戲碼呢?? 好明顯佢想享齊人之福,以為過左十幾年了,玫瑰同大蟲佢地會接受初戀兩母子……可惜佢如意算盘打唔響之餘,仲激嬲大蟲,被大蟲趕走……

另外, 普遍黎講,絕大部分既女兒都系親媽媽多過爸爸架啦!! 大蟲企系玫瑰個邊,我唔覺得系因為玫瑰成日系大蟲面前打家明毒針囉! 玫瑰有殘缺,本來就屬於被同情個個,再加上家明外面個頭住家,更加促使大蟲要保護自己媽媽!

公爵府

2018復活節勳章

好像做得太絕,話晒都係爸爸,有負責任養大佢。

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

玫瑰...雖然坐輪椅...唔知點解....我唔覺得佢係好人
而且....大蟲....想點就想架咩....
如果玫瑰係要番個老公....
無人可以檔到佢地....

都咁多年....佢地無開心過咩....???

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

老實說,做老婆既都未趕走個老公,幾時輪得到做女既?
全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

個女以為自己係阿爸今世情人了

其實佢結婚之後搬走,可以少見個阿爸啫

始終,佢阿媽先係有關人士,婚姻係2個人之間既事,個女唔原諒,但阿媽原諒,憑乜可以代阿媽做決定?
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

大宅

大蟲年紀仲細,不過我可以睇得出佢將來會後悔

家明有心要走,一早走左,仲可以做到好絕
點解佢仲要一直留喺到,搵到錢仲要俾人呼呼喝喝,我諗家明點都覺得自己有責任,有欠左大小蟲既感覺

男爵府

畀面勳章

回覆:家庭戰爭!

我係家明,走左去算。

子爵府

回覆樓主:

其實家明大可小以同舊情人&兒子一齊生活,又唔係搵唔到,朵玫瑰自己行動不便、又惡又爛賭,好老實家明唔嫌棄,朵玫瑰都唔好嫌人囉!今日個女可以咁對個亞爸,他日絕起上來,一樣可以咁樣對個亞媽,如果我係朵玫瑰為自己諗,年紀再大,要人照顧要人陪,個女真係做到咩?識諗條路唔會咁行

男爵府

nanananana 發表於 15-11-19 23:29
首先,這不是我的故事!簡單介紹一下背景:玫瑰係70後由大陸落來香港,佢無咩讀書,而且行動不便,係坐輪椅 ...
戰爭在邊樹??? 故事未完?

大宅

BK Milk勳章

我覺得我都似大蟲,但個個都話我做得好

子爵府

veronicav 發表於 16-10-14 16:56
我覺得我都似大蟲,但個個都話我做得好

估唔到咁舊的post突然浮出來
我只能講,玫瑰的家人都是支持家明比較多

子爵府

汽水餅 發表於 16-10-14 02:23
其實家明大可小以同舊情人&兒子一齊生活,又唔係搵唔到,朵玫瑰自己行動不便、又惡又爛賭,好老實家明唔嫌 ...

家明已經同翻舊情人一起啦!
玫瑰其實真人真的是一個好惡啃的女人
雖然佢係我親戚,但我都覺得佢好難頂!
連其他親戚都話:我是家明一早就走佐

子爵府

_Barbara_ 發表於 16-10-14 01:55
大蟲年紀仲細,不過我可以睇得出佢將來會後悔

家明有心要走,一早走左,仲可以做到好絕

其實家明是個好有責任感的人!
佢覺得當年靠玫瑰落嚟,自己就有責任照顧佢一世,
自己生了大小蟲應該供書教學。

子爵府

Reema 發表於 16-10-13 17:42
玫瑰...雖然坐輪椅...唔知點解....我唔覺得佢係好人
而且....大蟲....想點就想架咩....
如果玫瑰係要番個老 ...

用過開心吧!唔係點結婚咁多年!而且家明係個好容易滿足的人,可以睇電視,吃肉吃飯,飲下啤酒就夠了

子爵府

irisleung888 發表於 15-11-24 00:26
樓主請不要斷章取義好嗎? 我所講既是點解同樣是兩姊妹,對同一件事,會有咁大唔同既反應? 原因就是一個親眼 ...

我想講,家明真的因為覺得出面食飯貴,係咪好好笑
我知道講出嚟都無人信,但呢個真的是事實

大宅

BK Milk勳章

nanananana 發表於 16-10-14 16:58
估唔到咁舊的post突然浮出來
我只能講,玫瑰的家人都是支持家明比較多
...

我就覺得家家有整難唸的經
可能係你眼中係好絕
但比著你係佢,你可能會做得仲絕,你都唔可以肯定自己原唔原諒到家明
好似我咁,我老豆今時今日冇搵錢能力就想我養佢
佢又唔會諗下自己以前掉低左我仲送左成身債比我,要我做野還錢,供自己讀書
可能我真係唔念親情,我只可以講,有啲人你係真係需要咁絕

男爵府

畀面勳章

回覆:nanananana 的帖子

八掛想知道大蟲同玫瑰點,大蟲是否仲好照顧玫瑰?玫瑰有冇後悔冇左個老公?謝謝

子爵府

veronicav 發表於 16-10-14 17:25
我就覺得家家有整難唸的經
可能係你眼中係好絕
但比著你係佢,你可能會做得仲絕,你都唔可以肯定自己原唔 ...

大家情況根本唔一樣!家明沒有留低任何債務俾大蟲⋯相反,佢留低好多錢俾佢哋哦

大宅

BK Milk勳章

nanananana 發表於 16-10-14 18:29
大家情況根本唔一樣!家明沒有留低任何債務俾大蟲⋯相反,佢留低好多錢俾佢哋哦
...

我都係打比喻,我只想講針唔吉到肉唔知痛
其他人無權利批判人做得岩唔岩嘅

首頁

尾頁

跳至