懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

我依家已經32週
係呢個星期開始分泌物多左好多
有d水狀分泌物搞到底褲濕漉漉
呢兩日分泌物變左黃黃地綠綠地
有小小痕,因為咁搞到個人好唔舒服,系未陰道炎?
同埋白色分泌物係未羊水?點分係唔係羊水?
因為第一胎唔識分而且已經32週好緊張xD
先thanks大家先,問題多多既我

大宅

回覆:懷孕32週,分泌物問題

羊水係好似真係水咁,無色無味,我依家都好似你咁有好多分泌物,有痕姐係有念珠菌係入面,同埋長期濕住咁鴨住就會有咁既情況出現,因為我上次產檢有問過醫生,如果你真係好痕同小便痛就要去睇醫生,可能真係發炎,不過好彩我只係有菌,所以醫生叫我只要勤力啲換同著啲綿質內內,再用啲無香味既番皂去勤清洗,小便同沖涼要抹乾佢,保持清爽就會好好多,建議如果真係怕,叫醫生cheak會好啲

大宅

醫生教我, 如果護墊個零鐘已經濕到冧, 咁實係穿左水.

At birth 3.5kg (7.7 lbs)
38w2d 3203g (7.04lbs)
37w2d 2982g 36w2d 28
linglau329 發表於 15-11-23 01:30
我依家已經32週
係呢個星期開始分泌物多左好多
有d水狀分泌物搞到底褲濕漉漉
您好linglau329, 懷孕期間由於輸送到陰道嘅血液流量增加, 有透明或者白色分泌物都好常見, 而羊水係無色無味水狀架, 有可能少少咁滲又可能pop一下洶湧澎湃咁流, 如果唔肯定, 記得要聯絡醫生。如果分泌有黃綠色, 又覺得痕癢, 建議要盡快睇醫生喇。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至