自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

麥潤壽誘導認偷錢 印傭獲撤控痛哭

(綜合報道)(星島日報報道)前香港數碼電台台長、資深傳媒人麥潤壽的妻子,今年八月及十月,兩度發現放在衣櫃內的韓圜不翼而飛,懷疑家中印傭偷去約值逾二萬一千港元的韓圜。印傭昨於東區法院否認一項盜竊罪受審。法官認為麥曾對女傭表示,「如果偷咗就老老實實認」及「我唔會報警」,涉誘導女傭認罪,故裁定表證不成立,並撤銷控罪。麥昨受訪時大感無辜,強調「一直都不想佢坐監,只想佢改過」。.............

麥今年十月十二日,再查問並向她表示「如果偷咗就老老實實認」,又指不會報警。印傭作勢舉起半呎的手指表示「淨係拎咗咁多」,又透露只能兌換約三千港元。麥強調「無諗過叫佢還錢,因為知佢還唔到」。

裁判官馬保華表示,不能排除麥的說話令被告向警方作出招認,又指控方「聽到麥的證供,就應該知唔好嘥時間」。馬官認為控方未能證明被告自願作招認,故拒絕接納控方呈上的證供,裁定表證不成立,撤銷被告的控罪,被告散庭後心情激動,忍不住痛哭流淚。

對於被法官指誘導女傭認罪,麥潤壽昨受訪時坦言感無辜,他強調「不介意判佢無罪,一直都不想佢坐監,只想佢改過」,又透露昨天上庭前,曾問身邊朋友可以如何幫女傭。若然女傭被定罪,他會為她撰寫求情信,又透露女傭被捕後上警車時,曾表示會還錢,反問記者「無做過,點會認?」麥透露其妻最終決定報警,是因為發現女傭「講大話」,其護照並非在僱傭中心,而是寄存於其印尼朋友處,認為女傭有意「走佬」,才會報警。

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:法律真係唔係我地呢D平凡人可以理解的!!

Chock 下都有罪,林 loan 咪要坐10碌8碌

你若盛開, 蝴蝶便來!

別墅

我都覺得好奇怪,認偷左,但金額少啲,都可以判無罪?仲有,個2句説話好平常,都叫誘惑佢認罪?個官個腦去左邊

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

我都有睇呢單, R哂頭, 明明認了傾有偷, 都可以判冇事。
Childhood is journey, not a race.

水晶宮

法律可救人亦可殺人之...

ching72    發表於 15-11-26 11:28

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

禁止訪問

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

個官@@
咩事
願身邊人皆有所歸

男爵府

Poor Hong Kong Employer !!!

hsbc005    發表於 15-11-26 14:41

子爵府

有冇識法律嘅可以解釋吓呢?

琥珀宮

畀面勳章

法律嘅嘢,我識條毛

公爵府

我都想知所謂自願作招認係要點樣理解...係咪即係話唔可以用"唔報警"作條件?定係點呢?

不過都R頭...
應本話唔報警,
報左警又想幫佢求情, 唔係想佢坐監..
如果真係入左罪, 就會因為佢求情唔駛坐監咩?

禁止訪問

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

引用:法律嘅嘢,我識條毛

原帖由 I9528 於 15-11-26 發表
法律嘅嘢,我識條毛
同fashion 一樣,識條............鐵

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

總有離別的時候

公爵府

我估係報警前個工人認有偷, 但可能去到警局 OR 上到庭, 個工人否認有偷.
由於有偷錢與無偷錢, 係要証據, 唔係單單顧主的証供就可以做証. 所以判無罪.

顧主誘導工人承認偷錢係不能成係有力的証供, 所有可以記錄的証供在之前一定要先警介, 說明佢應有的權利.

而家唔係判顧主有罪, 只係判個工人無罪. 如果佢有多D証據可以証明係工人偷, 才可能有機會令佢入罪.

而顧主亦應將自己的財物鎖好

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

引用:麥潤壽誘導認偷錢+印傭獲撤控痛哭(綜合報道

原帖由 tintinlam 於 15-11-26 發表
麥潤壽誘導認偷錢 印傭獲撤控痛哭
甘判法,真糸死得

男爵府

koko2000 發表於 15-11-26 11:33
我估係報警前個工人認有偷, 但可能去到警局 OR 上到庭, 個工人否認有偷.
由於有偷錢與無偷錢, 係要証據, 唔 ...
Hi,

"另外,警方曾向被告提供英文及印尼文撰寫的羈留人士通知書,但法庭不能確定警方的繙譯員是否合資格,也不知被告是否了解通知書內容,故拒絕接納所有招認口供及文件"

好唔明!!

水晶宮

法官不一定是有智慧的,不要高估他們!

Babywk    發表於 15-11-26 12:03

首頁

尾頁

跳至