自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

畀面勳章

話說我幫個學生免費補習,長期遲到兼寞埋呀妹過黎,已經令我好唔like,尋晚終於去到我底線,唔聽佢電話,同決定佢考埋試就唔補。

佢呀媽有時call我,話呀妹有功課唔識,最初諗住幫下手,點知佢就好似當埋我係呀妹補習老師,隔日就奪命追魂call。尋晚我係街食飯,唔方便覆所以冇理佢,點知佢連續打幾個電話黎,當下我好反感!決定唔聽電話。

成件事俾我既感覺係,我最初答應捐10元,但之後就陰d陰d叫我捐15元,好啦,諗住幫得就幫捐多少少啦,但結果就不斷加碼,迫我要捐50元!最慘係,根本唔知50元係咪終點,因為佢曾經將我電話俾同學家長,對方話想我幫佢個仔補習!!!!!

日日是好日

珍珠宮

引用:話說我幫個學生免費補習,長期遲到兼寞埋呀

原帖由 mother904 於 15-12-03 發表
話說我幫個學生免費補習,長期遲到兼寞埋呀妹過黎,已經令我好唔like,尋晚終於去到我底線,唔聽佢電話,同 ...
佢都幾貪得無厭喎!已經免費一,又加一個不請自來,老馮咩!仲要餐餐遲到,超過份!你割𥱊割得遲啦!完全唔使有hard feeling。佢想呀仔好嘅,自然有佢辦法。難道無你佢仔就入唔到大學買唔到樓終生一事無成咩?所以你絕對無需要有罪疚感!

翡翠宮

畀面勳章

我老公話我計較,我認我計較,我有私人時間,唔係全天候隨傳隨到!

我鬧c6,你咁唔計較咪去幫佢地補習囉。點知佢話:「我就係知我計較,所以一定唔會做呢d野!」

真係發覺,原來做好人係要做到奉獻所有,否則有底線就係衰人......

今次當做學一次乖,下次真係唔會咁天真。

其實,我好想知,呢位家長chur到我咁盡,會唔會覺得唔好意思呢?定係覺得我咁計較,一開始唔好做義工?

edhepp    發表於 15-12-3 11:04
日日是好日

男爵府

引用:話說我幫個學生免費補習,長期遲到兼寞埋呀

話說我幫個學生免費補習,長期遲到兼寞埋呀妹過黎,已經令我好唔like,尋晚終於去到我底線,唔聽佢電話,同 ...
Jm, 唔好咁灰。我之前都做過義務補習,是經陳校長義教安排的。不要因個別家長問題打擊自己信念,還有好多人會感恩和珍惜的。如你還有熱誠,我建議你可考慮試一試經陳校長他們安排,他們的協調和跟進工作做得不錯。加油!

翡翠宮

畀面勳章

marblecake88 發表於 15-12-3 09:14
Jm, 唔好咁灰。我之前都做過義務補習,是經陳校長義教安排的。不要因個別家長問題打擊自己信念,還有好多人 ...
我咪就係陳校長義教既義工囉

其實唔關機構事,係我唔好彩,遇到呢位家長

tsung    發表於 15-12-3 17:52
日日是好日

水晶宮

2018復活節勳章

回覆:我認我唔夠偉大,決定放棄 (補習事件結局篇)

由今日開始吾好再有任何來往接觸了,你吾好心軟呀樓主

funfun759    發表於 15-12-3 14:34
wcpcelia    發表於 15-12-3 10:36
AA2003    發表於 15-12-3 09:25

珊瑚宮

2024年龍年勳章

本身已經衰,仲要未問過你就俾你電話人,呢樣真係好過份

象牙宮

mother904 發表於 15-12-3 09:04

好多人, 利用我地心, 幫人心, 利用我地同情心...
當老鳳, 當傻仔, 當佢員工...小人.
有的人还會插你几刀.

一个不懂尊重別人的人.. 唔識感恩.. 还是少解觸為妙..

我的感受 + 悟出.. 識不願時, say no.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

如果人地心存感激,就一定唔會咁做。

相反,感覺上,你好似欠咗佢,你唔幫佢係你唔啱

有時候,幫人要有價值!

從另一角度睇,如果佢吸收呢個教訓,改變自己不良習慣,正正先可以真正幫咗佢。如果一直縱容佢,可能有機會唔覺意地害咗佢!

支持你咁做

333s    發表於 15-12-3 09:36

伯爵府

333s 發表於 15-12-3 09:21
好多人, 利用我地心, 幫人心, 利用我地同情心...
當老鳳, 當傻仔, 當佢員工...小人.
有的还會插你几刀 ...
好認同, 樓主真心付出, 但佢地就不斷利用哩點搵你JETSO, 俾我我都會咁做, 雖然幫人不望回報, 但對方都應該要存感恩的心, 老奉的話我就一定同佢SAY GDBYE!!

男爵府

引用:Quote:marblecake88 發表於 15-12-3 09:14

我咪就係陳校長義教既義工囉

其實唔關機構事,係我唔好彩,遇到呢位家長
噢!明白了! 我之前也有遇到一些不快,有跟他們反映,之後有改善… 後尾,我自己無時間才不再補。像你遇到的問題,他們無心改善和尊重人,你似乎真係要硬起心腸了,都要佢地明白如何尊重他人。你都唔好太灰心,自己出過心力,對得人,對得自己就ok!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

樓主 好人好事

但都要爲自己定底線。

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

凡事定界線,瘟神說再見

wcpcelia    發表於 15-12-3 10:36
scheong    發表於 15-12-3 09:43

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

mother904 發表於 15-12-3 09:09
我老公話我計較,我認我計較,我有私人時間,唔係全天候隨傳隨到!

我鬧c6,你咁唔計較咪去幫佢地補習囉。 ...
幫人都計較?你先生唸錯啦。
幫人都講自己意願,你當初願意幫,不表示你要一世幫佢。
每段關係都有完結的時候,我不願意就會暫停。
而且當初我就建議你,比返那位媽媽決定,繼續或不繼續由佢決,如果佢堅持帶埋妹妹,就over。如佢再三希望你補埋妹妹,己表示佢也希望終止關係,呢個決定係那位媽媽做,我係你唔會有hard feeling, 加油樓主。去幫其他小朋友補習吧。

翡翠宮

畀面勳章

greenpea 發表於 15-12-3 09:31
凡事定界線,瘟神說再見
好押韻,言簡意賅
日日是好日

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

呢位家長濫用左樓主既善心,慢慢變成理所當然。。。。。。而家迫到樓主唔再補,個家長都好大責任。

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

佢當左你係老奉喇

水晶宮

我覺得唔係計教,係原則問題

伯爵府

回覆 mother904 的帖子

俾著我都會咁處理, 幫人之前係要唔好影響自己

寶石宮

我好怕煩

首頁

尾頁

跳至