自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

懷孕期間究竟食唔食得羊肉呢?
西方國家認為羊肉好高營養價值
中國傳統就話羊肉燥熱,迷信仲話會發羊吊
再追下舊po,有jm話羊肉中有物質係會引致發羊吊,究竟真唔真?
有冇jm陀住b食羊肉??

伯爵府

回覆:究竟食唔食得羊?

我有食過幾次羊腩煲,但份量唔多,又冇問題喎!

反而羊架就冇食,因為有啲紅,我怕唔夠熟有菌,但熟晒又唔好食!

伯爵府

引用:我有食過幾次羊腩煲,但份量唔多,又冇問題

原帖由 Gopher_Lo 於 15-12-10 發表
我有食過幾次羊腩煲,但份量唔多,又冇問題喎!

反而羊架就冇食,因為有啲紅,我怕唔夠熟有菌,但熟晒又唔 ...
我就係忍唔住食左幾次羊腩煲

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆:jzzz1102 的帖子

我陀b時都有食羊腩煲,仔女都冇事

公爵府

2024年龍年勳章

蛇都唔食得,我朋友媽媽拕佢時有食,我朋友D皮膚好差 

wcpcelia    發表於 15-12-25 13:34

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆:jzzz1102 的帖子

我冇食

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

我奶奶就話唔好食,我當時唔知有咗食過,之後阿仔出世,咁啱D皮膚唔係幾靚,俾男家話足我幾年。

幸福花    發表於 15-12-10 16:29

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我本身唔食羊所以陀唔陀B都冇食過

Jas.mm    發表於 15-12-10 21:31

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有懷疑就唔好食,免得出事時後悔

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我陀仔果陣...中醫有叫我唔好食羊....我好聽話無食.
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

男爵府

不食又不會死,忍下!10個月好快,忍下啦!

男爵府

幾個月啫!唔食咪唔食囉!有什麼損失!
寧可信其有!點解仲要問呢!
BB健康擺第一啦!
點解要鬥氣呢?
發覺只有離開幸福, 才能看清幸福, 但代價總不低, 但是,沒有錯過, 又何嘗會知道什麼是對的.

伯爵府

引用:幾個月啫!唔食咪唔食囉!有什麼損失!寧可

原帖由 Amyw.. 於 15-12-10 發表
幾個月啫!唔食咪唔食囉!有什麼損失!
寧可信其有!點解仲要問呢!
BB健康擺第一啦!
唔係鬥氣。。只係想求證。。既然係唔食得。。點解西方國家又會話係營養高呢?至於發羊吊,又有冇根據呢?

伯爵府

引用:我陀b時都有食羊腩煲,仔女都冇事

原帖由 blackberry 於 15-12-10 發表
我陀b時都有食羊腩煲,仔女都冇事
咁jm仔女皮膚有冇問題?有jm話會對bb皮膚差

伯爵府

我有食過幾次羊腩煲,阿仔皮膚好好喎!

反而蛇我就冇食,因為有人話蛇好多菌/寄生蟲,有可能熟咗都有,但我冇求證過係咪真,因為本身都唔食蛇,所以點都唔會食!

pppsze    發表於 15-12-10 17:37

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由 blackberry 於 15-12-10 發表

原帖由 jzzz1102 於 15-12-10 發表
咁jm仔女皮膚有冇問題?有jm話會對bb皮膚差
我二仔細個有濕疹,但應該關我陀佢時日日食燕窩事,另兩個有食羊冇食燕窩都白白滑滑
老人家怕食羊肉因怕羊癇症應該唔關皮膚事。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

我有食,bb皮膚ok r

反而生左冇食過!

我個b仲要係屬羊的

伯爵府

引用:我有食過幾次羊腩煲,阿仔皮膚好好喎!反而

原帖由 Gopher_Lo 於 15-12-10 發表
我有食過幾次羊腩煲,阿仔皮膚好好喎!

反而蛇我就冇食,因為有人話蛇好多菌/寄生蟲,有可能熟咗都有,但 ...

伯爵府

環保接龍勳章

其實中東地區d人係咪成日會食羊? 會唔會發羊吊率出d?

伯爵府

引用:Quote:原帖由+jzzz1102+於+15-12-10+發表咁

原帖由 blackberry 於 15-12-10 發表
我二仔細個有濕疹,但應該關我陀佢時日日食燕窩事,另兩個有食羊冇食燕窩都白白滑滑
老人家怕食羊 ...
我陀大女時成日食燕窩,之後有朋友同我講有機會生濕疹先停,好彩個女冇事又白又滑但今胎就唔敢啦,係呢排天氣凍,好想食羊腩煲

首頁

尾頁

跳至